| کد مطلب: ۱۱۵۷۸۵۰
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» از مخالفت‌ها با طرح ریویرا خاورمیانه گزارش می‌دهد

اعراب و اروپا در برابر ترامپ

آرمان ملی- احسان اسقایی: مشخص نیست در دیدار دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، چه گذشته که ترامپ در کنفرانس خبری پس از این نشست، از طرحی درباره غزه رونمایی کرد.

 اعراب و اروپا در برابر ترامپ

بر اساس این طرح، ترامپ قصد دارد مانند پروژه‌های املاک و مستغلات با غزه برخورد کند، آن را خریداری کند و سپس با بازسازی، آن را به نفع آمریکا، خود و اسرائیل تغییر دهد. ترامپ در این نشست گفت که متعهد به خرید و مالکیت نوار غزه است و ممکن است بخش‌هایی از آن را برای بازسازی به دیگر کشورهای خاورمیانه واگذار کند. به گزارش رویترز، او در گفت‌وگو با خبرنگاران ادعا کرد که می‌خواهد غزه را به «یک مکان عالی برای توسعه در آینده» تبدیل کند. ترامپ همچنین اعلام کرد که قصد دارد با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، گفت‌وگو کند و انتظار دارد که آنها آوارگان فلسطینی را بپذیرند. پیش از این نیز ترامپ خواستار تخلیه کامل نوار غزه، کوچ اجباری ساکنان آن به کشورهای عربی همسایه و سیطره آمریکا بر این منطقه شده بود.

**تمسخر طرح ترامپ

پس از اعلام این طرح، واکنش‌های شدیدی در سطح بین‌المللی شکل گرفت. در آمریکا، وزارت خارجه در واکنش اعلام کرد که منظور ترامپ این بوده که ابتدا غزه باید تخلیه شود تا امکان بازسازی آن فراهم شود. اما تأکید مجدد ترامپ بر خرید و مالکیت این منطقه، واکنش‌های گسترده‌ای را به دنبال داشت. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، این طرح را «رسوایی» خواند و آن را به‌شدت محکوم کرد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در واکنش گفت: «این طرح ارزش توجه یا بحث ندارد. این سخنان کاملاً پوچ است. هیچ‌کس نمی‌تواند نکبت دوم را به ملت فلسطین تحمیل کند.»

دیوانگی بس است!

عزت الرشق، از رهبران حماس، سخنان ترامپ را محکوم کرد و آن را نشان‌دهنده «جهل عمیق او نسبت به فلسطین و منطقه» دانست. مقتدا صدر، رهبر جریان صدر عراق، خطاب به ترامپ نوشت: «بس است دیوانگی! متکبر نباش. آبروی کشورت، مردمت و دموکراسی‌ات را در معرض خطر قرار نده.» وزارت خارجه مصر اعلام کرد که این اظهارات در تضاد با تلاش‌های این کشور برای پایان دادن به جنگ غزه است و هرگونه «تلاش برای کوچاندن مردم فلسطین به مصر، اردن یا عربستان» را قاطعانه رد کرد. فرانسه نیز صراحتاً مخالفت خود را اعلام کرد و طرح ترامپ را «نقض جدی قوانین بین‌المللی» و «حمله به آرمان‌های فلسطینی‌ها» دانست. ایران نیز این طرح را «غیرقابل اجرا و برخلاف حقوق ملت فلسطین» توصیف کرد.

**طرح شکست خورده

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل جهان عرب، در گفت‌وگو با «آرمان‌ملی» درباره این طرح گفت: «طرح صلح آبراهام در سال ۲۰۱۷ توسط ترامپ مطرح شد که با واکنش‌های متفاوتی از سوی اعراب روبه‌رو شد. کشورهای حوزه خلیج فارس، تحت فشار و تهدیدات آمریکا، ناچار به عادی‌سازی روابط با اسرائیل شدند، اما این روند در سطح بسیار پایینی باقی ماند. با شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰، این طرح به سرانجام نرسید. اکنون ترامپ، پیروزی احتمالی خود در انتخابات آینده را وابسته به حمایت اسرائیل می‌داند و به همین دلیل، طرح جدید انتقال اجباری اهالی غزه به اردن و مصر را مطرح کرده است. با این حال، هر دو کشور این طرح را رد کرده‌اند و اتحادیه عرب و کشورهای اروپایی نیز مخالفت خود را اعلام کرده‌اند.» وی افزود: «کشورهای عربی و غربی تأکید دارند که بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت، باید راه‌حل دو کشوری اجرایی شود و مردم فلسطین حق دارند کشوری مستقل به پایتختی بیت‌المقدس داشته باشند. بنابراین، اخراج اجباری فلسطینی‌ها از غزه، مغایر با قطعنامه‌های سازمان ملل است.» هانی‌زاده همچنین خاطرنشان کرد: «ترامپ با طرح‌هایی مانند تحریم دیوان کیفری بین‌المللی (لاهه) نشان داده که کاملاً تحت تأثیر سیاست‌های اسرائیل عمل می‌کند. اما این رویکرد، روزبه‌روز با تمسخر و مخالفت بیشتر جامعه جهانی روبه‌رو می‌شود.» طرح جدید ترامپ برای خرید غزه و تبدیل آن به منطقه‌ای توسعه‌یافته، با واکنش‌های شدید جهانی روبه‌رو شده است. بسیاری از کشورها این طرح را غیرقانونی و غیرقابل اجرا می‌دانند و معتقدند که انتقال اجباری فلسطینیان از نوار غزه، نقض آشکار قوانین بین‌المللی است. کارشناسان نیز پیش‌بینی می‌کنند که این طرح، مانند دیگر طرح‌های ترامپ در مورد فلسطین، با شکست مواجه خواهد شد.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : احسان اسقایی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار