| کد مطلب: ۱۱۵۴۳۷۶
لینک کوتاه کپی شد

گزارش «آرمان ملی» از شغل گریه کن‌ها در مراسم ترحیم

چندقطره اشک پردرآمد

آرمان ملی – شفق محمدحسینی: اولین سوالی که از فردی که به تازگی از مراسم ختمی بازگشته است، پرسیده می‌شود، این است که گریه هم می‌کردند؟ هرچند این سوال چندان جالبی نیست، اما در فرهنگ عزاداری ما، گریستن بعدِ از دست دادن عزیزی، اتفاقی پسندیده است.

چندقطره اشک پردرآمد

تا جایی که برخی معتقدند که هرچه قدر نزدیکان فردی بیشتر گریه کنند، مراسم پررونق‌تر بوده است. در سال‌ها و دهه‌های اخیر، شغلی تازه به بخش مشاغل حوزه ترحیم افزوده شد. حتما شما هم به مراسم ختمی رفته‌اید که آشنایی چندانی با خانواده مرحوم نداشتید، اگر افرادی را مشاهده کردید که صدای گریه‌شان در مراسم، تا چند قطعه آن طرف‌تر هم می‌رفت و کسی آنها را نمی‌شناخت، شک نکنید که گریه کن بوده‌اند.

گریه کن‌ها افراد مختلفی هستند، برخی از آنها سابقه بازی در تئاتر یا سینما را دارند. برخی از افراد هستند که به سادگی گریه می‌کنند! اما اینکه نانِ گریه کردن‌ات را بخوری، کار سختی است. زیرا با مشاهده با شرایطی احساسی ممکن است هر فردی چند قطره اشک بریزد، اما اینکه این نقش را به صورت مداوم بازی کنی و از کنار آن به درآمد برسی، کار ساده‌ای نیست. هرچند صحنه گریستن افراد را این روزها در خیابان و یا وسایل نقلیه عمومی بسیار می‌بینیم، برخی معتقدند که با شرایطی که جامعه ما از سر می‌گذراند، این روزها گریه کردن خیلی هم کار سختی نیست.

سال‌ها پیش حتی فیلمی هم با این مضمون ساخته شد: چند می‌گیری گریه کنی؟ فیلمی به کارگردانی شاهد احمدلو، که محصول سال 1384 بود و در آن زمان، شاید این شغل کاذب، به فراگیری امروز نبود. نکته جالب اما این است که در همان سال، منوچهر نوذری، بازیگر اصلی این فیلم، از دنیا رفت. این فیلم داستان مردی است که در خارج از ایران زندگی می‌کند و چون در آستانه مرگ قراردارد، به ایران می‌آید و چون دوست و آشنایی ندارد، به دنبال افرادی است که در مراسم ترحیمش برایش گریه و زاری کنند، تا مراسمی پرشور داشته باشد.

تغییرات مراسم ترحیم

حالا مراسم ختم نیز مانند دیگر مراسم و جشن‌های ما، دچار تغییرات بسیاری شده است. دیگر در اغلب مراسم‌ها از گریه و زاری‌های طولانی مدت و مراسمی بیش از چند شب و هفته در منزل مرحوم یا مرحومه خبری نیست. نهایت در یک هفته اول تا شب هفتم، آن هم اقوام نزدیک، در خانه تازه درگذشته جمع خواهند شد. اما شب پنجشنبه تازه درگذشته که گذشت، دیگر هرکسی به خانه خود باز می‌گردد و فرد درگذشته هم کم‌کم از یادها می‌رود. در این میان اما همچنان هستند افرادی که ترجیح می‌دهند، مراسم تازه درگذشته شان، شلوغ باشد و مملو از گریه کن‌ها.

شاید امروز دیگر مانند گذشته نباشد، که هر فردی که وارد مجلس ختم می‌شد، می‌گریست، اما هنوز هم هستند افرادی که ترجیح می‌دهند، در مراسمشان افراد زیادی حضور داشته باشند و به دنبال مراسمی شلوغ و پرشور هستند. عزاداری یکی از مراسم‌هایی است که همچنان با تغییر جوامع سنتی، کارکرد خود را حفظ کرده است. به این صورت که شما هرچقدر هم به سمت مدرنیته حرکت کرده باشی، باز وقتی از این دنیا می‌روی، باید مراسمی برایت برگزار کنند. اگر از کهنسالان بپرسی، همه ترجیح می‌دهند مراسم پررونق و شلوغی داشته باشند.

در دهه‌های اخیر با توجه به نوسانات اقتصادی در ایران، شغل‌های کاذب بیش از گذشته به وجود آمد. شغل‌هایی که اغلب آینده‌ای ندارند، اما به قول افرادی که به این مشاغل مشغول هستند، از بیکاری بهتر است. گریه کن هم یکی از این مشاغل است. هرچند جزو مشاغل کاذب است، اما حداقل سال‌هاست که تقاضا دارد. تا زمانی که مرگ هست، به گریه کن هم نیاز هست! هرچند خیلی از افراد ترجیح می‌دهند که مراسم ترحیمشان پر از گریه کن‌های واقعی باشد، تا افرادی که به سبب کسب درآمد، چند قطره اشک می‌ریزند. اما اگر نگاهی به اطرافتان بیندازید متوجه می‌شوید که دیگر مانند گذشته نیست که همه افراد یک خانواده حتی، در مراسم ترحیم آشنایان شرکت کنند. همین سبب خلوتی مراسم ترحیم شده است و شاید این امر به افزایش تقاضا برای گریه کن‌ها منجر شده است.

جالب است که شما می‌توانید هرتعداد خانم و یا آقای جوانی را که بخواهید، برای مراسم خود، با قیمت حدود 600هزارتومان استخدام کنید. البته نباید از این افراد انتظار داشته باشید که کل مراسم را گریه و زاری کنند! همین که کمی هیاهو کنند و صدای خود را بالا ببرند که تا چندنفر آن طرف‌تر هم متوجه شوند که این تازه درگذشته، گریه کن دارد، کافی ست!

600هزارتومان؛ هزینه یک گریه کن

یکی از سایت‌هایی که خدمات مرتبط با مراسم ترحیم را ارائه می‌دهد، درتعریف گریه کن نوشته است: فردی که همسرش فوت کرده، ولی اکثر خانواده و فرزندان مهاجرت کردند، فردی که علاقه‌مند به برگزاری مراسم شلوغ و پرشور است. فردی که عزیزی از دست داده و واقعا هیچ آشنایی ندارد که همراه و همدردش باشه. گریه کن محصولی خاص، تعجب برانگیز، ولی کارآمد است. گریه کن جوان، حرفه‌ای و آراسته جهت حضور در مراسم ختم و پرشور کردن مراسم شما.

سفارش دهنده تعداد و جنسیت را انتخاب می‌کند و پرسنل محترم در زمان مقرر با اطلاعات کافی از مراسم در محل مورد نظر حضور می‌یابند. گریه کن همانند یک مهمان درجه یک برای سفارش دهنده است. گریه کن بدین معنا نیست که تمام زمان حضور را گریه کند.

شما با مبلغ 595هزارتومان می‌توانید در این سایت یک گریه کن خانم یا آقا سفارش دهید. این درحالی است که زمانی که با شماره موجود در سایت تماس گرفـتم، هیچ اطلاعاتی درباره این افراد ندادند و فقط گفتند که باید از طریق سایت ثبت نام کنید. امکان انتخابی با جزئیات بیشتر در این زمینه وجود ندارد و باید آنلاین یک گریه کن را درخواست کنید. تنها گزینه‌ای هم که در سایت موجود است، آقا و خانم است.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار