«آرمان ملی» گزارش میدهد
پاستور و کاخ سفید در آستانه مذاکره؟
آرمان ملی- سیاوش پورعلی: بعد از هفتهها پیامهایی که از پاستور برای شروع دور جدید مذاکرات با غربیها و بهخصوص آمریکا مطرح میشد بامداد روزگذشته دونالد ترامپ در حالیکه از نخستوزیر رژیم اسراییل پذیرایی میکرد ادبیات نرمی را در قبال تهران بهکار برد و حتی برای آرامش غرب آسیا دعا خواند.
اینکه ترامپ همواره بهدنبال بزرگنمایی است و میخواهد تیتر رسانهها را بهخود اختصاص دهد موردی عریان شده است، ولی روند کار بهنوعی نشان میدهد که احتمال دور جدید مذاکرات شاید مستقیم، بهزودی از سر گرفته خواهد شد زیرا بنابر پیامهای که در فضای دیپلماسی رسانهای ردوبدل میشود میتوان بهپشتپرده مذاکرات با واسطه اشاره کرد. هم ایران به این توافق نیاز دارد و هم آمریکا برای بهبود شرایط منطقه و شفافیت برنامه هستهای به توافقی با ایران نیاز دارد. در این مورد با یکی از تحلیلگران سیاسی در مورد واکنشهای داخلی به پیام ترامپ مصاحبهای انجام دادهایم. کنعانیمقدم معتقد است که اگر بنا است مذاکرهای شکل بگیرد باید بدون واسطه باشد. در این مورد بیشتر میخوانید.
سیاست پنهان ترامپ
حسین کنعانیمقدم، تحلیلگر مسایل سیاسی در پاسخ به اینکه اظهارات اخیر ترامپ در داخل حاکمیت با چه بازخوردی روبهرو خواهد شد، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «ترامپ با اظهاراتی که در مورد فلیسطین، خاورمیانه، اروپا، چین و... عنوان کرده بازهم نشان داد که همچنان متوهم است و بهدنبال پروژههای دستنیافتنی خواهد رفت. او همچنان فکر میکند هر تصمیمی که دارد را همه جهان باید بپذیرند که هرگز تحقق نخواهد یافت. او همچنان طرح شکستخورده فشار حداکثری از بیرون و شورش و اعتراضات در داخل را مدنظر دارد. ترامپ همواره نشان داده که در مورد ایران هیچوقت شفاف نبوده است. او همچنان انتظار دارد که ایران برنامهای که آمریکاییها میخواهند را اجرایی کند. بهنظر من ترامپ بهدلیل بحرانهای داخلی آمریکا سعی در نوعی فرافکنی دارد تا نگاهها را به روابط کاخ سفید و ایران متمرکز کند. باتوجه به این نمیتوانیم با قطعیت در مورد خواستهها و اظهارات ترامپ حرف بزنیم.» او در این مورد که ایران میگوید نمیخواهد به سلاح هستهای دست پیدا کند و از سوی دیگر ترامپ هم اعلام کرده است که به همین موضوع میخواهد دست پیدا کند، تفاهمی در این بین وجود دارد، نتیجه این تفاهم چه خواهد شد؟ ادامه میدهد: «سیاستهای جمهوری اسلامی باتوجه به نظر رهبر انقلاب که با سلاح هستهای مخالفت کردهاند، مشخص است و این موضوع را هم ترامپ بهخوبی میداند و هم سازمان انرژی اتمی درک کرده است. اما چرا همواره اصرار دارند که بر روی پرونده هستهای تمرکز کنند به سیاست پنهان ترامپ باز میگردد و آنها میخواهند با یک ایرانهراسی نگاه جامعه جهانی را تحتتاثیر قرار دهند. او میخواهد کشورهای اروپایی و اعراب منطقه خلیجفارس هزینه خواستههای او را بپردازند ولی تجربه نشان داده آنها چنین خواستهای را نخواهد پذیرفت.» عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید براینکه مذاکره با آمریکا باید بدون واسطه باشد، اضافه میکند: «ترامپ در تقابل با ایران نیاز به همراهکردن جامعه جهانی دارد. زمان حضور باراک اوباما، در کاخسفید و قبل از امضای برجام، طرحی برای مذاکره با آمریکا دادم و آن هم به مذاکره مستقیم با دولت آمریکا مربوط بود. آن هم نه در مورد مسایل داخلی، دفاعی ایران بلکه تنها در مورد مشکلات و چالشهای مشترکی که وجود دارد مانند همین پرونده هستهای. ما از مذاکره نمیترسیم و با شناختی که داریم میدانیم در میدان نبرد و مذاکره چگونه باید با آمریکاییها وارد گفتوگو شویم. اینکه برخی میگویند ما در مذاکرات شکست خوردهایم درست نیست. اگر مذاکرهای باشد با دستپر بیرون خواهیم آمد. اینکه واسطه بین دو کشور وجود داشته باشد اکنون هم مورد قبول نیست. اگر رهبر انقلاب تدبیری برای به مذاکره داشته باشند قطعا براساس عزت حکمت و مصلحت خواهد بود. »
خداوند و غرب آسیا!
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» درباره ایران نوشت: «مایلم که ایران کشوری فوقالعاده و موفق باشد، اما کشوری که سلاح اتمی نداشته باشد. تکرار ادعای وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران در حالی مطرح میشود که مقامات ایران بارها تاکید کردهاند بهرغم ظرفیت بالای ایران برای غنیسازی اوارانیوم، تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه هستهای ایران ندارد. گزارشها درباره این که همکاری آمریکا با اسرائیل، ایران را محدودتر خواهد کرد، تا حد زیادی اغراقآمیز است. من بیشتر ترجیح میدهم که توافق صلح هستهای قابل راستیآزمایی داشته باشیم که به ایران امکان رشد و پیشرفت مسالمتآمیز را بدهد. ما باید فورا، روی این موضوع کار کنیم و وقتی نهایی و امضا شد، جشن بزرگی در خاورمیانه برپا کنیم. خدا غرب آسیا را حفظ کند.»
ادبیات نرم
رئیسجمهوری آمریکا همچنین در نشست خبری که بههمراه نخستوزیر رژیم اسراییل برگزار کرد ادبیات نرمتری نسبت به گذشته داشت. او در این نشست خبری گفت: «در دولت اولم، در همکاری با اسرائیل، خاورمیانهای صلحآمیز داشتیم، داعش را شکست دادیم، از توافق هستهای ایران، یکی از بدترین توافقات تاریخ، خارج شدیم. قویترین تحریمها را علیه ایران اعمال کردیم. ایران منابعی برای تأمین نیروهای نیابتی خود نداشت. حمایت ایران از نیروهای نیابتی خود قطع شده بود. سفارت آمریکا را به بیتالمقدس منتقل کردیم و به پیمان ابراهیم رسیدیم. سیاست فشار حداکثری علیه ایران را نیز بازگرداندهام.» در ادامه، او در پاسخ به سوالی درباره اظهارات خود برای مذاکره با ایران اظهارکرد: «از صدور یادداشت ریاست جمهوری علیه ایران نفرت داشتم. من میخواهم ایران موفق و صلحآمیز باشد. از اقدام علیه ایران متنفر هستم. در دولت اول من، آنها هیچ پولی نداشتند. آن موقع از این اقدام متنفر بودم، اکنون نیز از انجام این اقدام متنفر هستم. من به شما میگویم که حاضرم به توافقی خوب برسم و شما مردمی فوقالعاده هستید. دوستان ایرانی بسیار زیادی دارم که همگی به کشورشان افتخار میکنند. امیدوارم بتوانیم به توافق برسیم تا به شرایطی بحرانی نرسیم. من خواستار صلح هستم. تنها خواست من، جلوگیری از دستیابی آنها به سلاح هستهای است. هیچ محدودیتی اعمال نخواهد شد، فقط نباید سلاح هستهای داشته باشند. در صورت ثابتشدن عدم خواست ایران برای رسیدن به سلاح هستهای، آنها آینده بسیار زیبایی خواهند داشت.»
پیشنهاد قابل حصول
سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران به پیشنهاد رئیسجمهوری آمریکا واکنش نشان داد و گفت: «در خصوص صحبتهایی که توسط رئیسجمهور آمریکا مطرح شد، معتقد هستم که فشار حداکثری یک تجربه شکست خورده است و امتحان مجدد آن نیز به شکست دیگری تبدیل خواهد شد. اگر موضوع اصلی این است که ایران بهدنبال سلاح هستهای نرود، این قابل حصول است. خیلی موضوع مشکلی نیست. ایران یک عضو متعهد NPT بوده است. مواضع ایران در خصوص سلاح هستهای کاملا مشخص است. فتوای مقام معظم رهبری نیز وجود دارد که تکلیف را برای همه ما روشن کرده است.»
ارسال نظر