| کد مطلب: ۱۱۴۵۱۹۲
لینک کوتاه کپی شد

جواد هروی در گفت‌وگو با «آرمان ملی»:

به دولت فرصت می‌دهیم اما نقدها آغاز خواهد شد

آرمان ملی- احسان اسقایی: دل‌نگرانی‌ها از دولت چهاردهم و عملکرد آن در حال افزایش است. حدود 100 روز از عمر دولتی گذشته که بخشی از جامعه برای ایجاد تحول در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به آن امید بسته‌اند.

به دولت فرصت می‌دهیم اما نقدها آغاز خواهد شد

شخص رئیس‌جمهور در ابتدای راه و در مسیر انتخاب وزرا زیر انتقاد منتقدان قرار گرفت که وزرای دولت نمی‌توانند در جهت تحقق وعده‌های شخص رئیس‌جمهور عمل کنند و در آینده نزدیک این جریان اصلاحات است که باید پاسخگوی جامعه و بدنه سیاسی و اجتماعی خود باشد. اما اکنون و در زمان انتخابات مدیران ارشد استانی همان دغدغه‌ها تشدید شده، چراکه عموما استاندارهایی انتخاب شده‌اند که دیدگاه خاص دارند که آن دیدگاه‌ها منطبق با دیدگاه و شعارهای دولت نیست، این انتصابات باعث شده جوانان اصلاح‌طلب که به دولت امید بسته‌اند نتوانند از این عملکرد دولت دفاع کنند. فارغ از انتصابات در دولت که حق رئیس‌جمهور است دولت شعارهایی در زمینه سیاست خارجی و برخی از سیاست‌های داخلی مانند حل مساله فیلترینگ داده است که هرچند گام‌هایی برداشته شده، اما هنوز دستاورد محسوسی نداشته است. این مورد از جمله انتقاداتی است که به دولت کنونی به عنوان یک دولت اصلاح‌طلب صورت می‌گیرد که با شعار وفاق کارش را آغاز کرد. البته تاکنون کسی نسبت به این انتقادها واکنش نشان نداده است. «آرمان ملی» برای بررسی عملکرد دولت چهاردم با محمدجواد هروی عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه از احزاب اصلاح‌طلب حامی دکتر پزشکیان به گفت‌وگو پرداخته است سخنگوی حزب اعتدال و توسعه ضمن حمایت حزب متبوعش از دولت با توجه به گذشت 100 روز از عمر دولت دغدغه‌های بدنه جریان اصلاحات را نیز بررسی کرده است.

*عملکرد دولت چهاردهم در 100 روز گذشته را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ عموم جوانان اصلاح‌طلب از انتصابات دولتی که برای رای آوری آن زحمت کشیده‌اند، گلایه دارند و نگران تحقق وعده‌ها هستند.

حزب اعتدال و توسعه به عنوان حزب حامی دولت عملکرد آن را مورد بررسی قرار داده است. اخیرا انتقاداتی از سوی اصلاح‌طلبان به انتصابات در دولت شنیده می‌شود و جوانان اصلاح‌طلب نسبت به برخی عملکردهای دولت نقد دارند که در حزب اعتدال توسعه در شورای مرکزی و دبیران استان‌ها نیز دیده می‌شود. آنچه در نشست شورای مرکزی به آن رسیدم این است که واقع‌گرایانه و صبورانه و نه آرمانی به عملکرد 100 روزه گذشته دولت بنگریم. ما قائل به فرصت برای دولت هستیم اما این فرصت برای بلندمدت نیست. ما می‌پذیریم که 6 ماه اول دولت زمات تجهیز کارگاه دولت است و باید اقدامات اولیه انجام شود و باید تعامل با دستگاه‌ها و نهادهای مختلف انجام شود اما این مهم باعث نمی‌شود دولت را مختار بگذاریم و دولت را نقد نکنیم که دولت هم در طول چهار سال فقط شعار بدهد.

*پس فکر می‌کنید که نقدها به دولت شروع خواهد شد؟

حزب اعتدال و توسعه عملکرد 100 روزه دولت را در اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های کوتاه‌مدت مورد بررسی قرار داده و آن را قابل قبول می‌داند، اما این در معنای آن نیست که نقد دلسوزانه بر اساس ماموریت سیاسی احزاب نداشته باشیم. توقع حزب اعتدال و توسعه از احزاب اصلاح‌طلب و حتی احزاب اصولگرا هم کمتر است و ما تا الان هیچ نقدی بر کارکرد دولت نداشته و چشمداشتی هم از دولت ندارد به رغم اینکه متاسفانه دولت به حزب اعتدال و توسعه کاملا پشت کرده و به‌رغم این موضع ما هیچ سهم‌خواهی از دولت مطرح نکردیم. انتظار خاصی از دولت و آقای دکتر پزشکیان برای حزب و ستادهایمان در کل کشور که بسیار هم فعال بودند، نداریم اما دنبال اخبار خرسندکننده اجتماعی، اقتصادی و یا جهت‌گیری‌های به‌موقع خارجی هستیم.

*چرا از دولتی که نقشی در پیروزی آن داشتید؛ سهم‌خواهی نمی‌کنید که بعدها پاسخگوی جامعه هم باشید؟

 حزب اعتدال توسعه معتقد به شایسته‌سالاری است و از این جهت سهم‌خواهی نمی‌کند. اما این مورد هیچ‌گاه ماموریت یک حزب سیاسی را در نقد دولت از بین نخواهد برد. دولت چهاردهم در یک زمان بسیار پرتنش قدرت را در دست گرفته و با چالش‌های بسیار جدی روبه‌روست. در داخل با چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مواجه است و در خارج از مسائل مربوط به فلسطین و غزه و لبنان گرفته تا موضوعاتی مانند انتخابات آمریکا.

*آنچه خواست مردم از دولت است بهبود مناسبات خارجی برای کاهش فشار اقتصادی است؛ آیا زمان آن نرسیده که در این ارتباط از دولت مطالباتی داشت؟

مردم در حال تحمل گرانی‌هایی هستند که حل آنها بسیار پیچیده شده. تورم کنونی البته نتیجه عملکرد دولت در طول 100 روز گذشته نیست، بلکه علاوه بر مشکلاتی که از قبل مانده، مافیاهای اقتصادی هم در این میان نقش دارند و شرایط را بر مردم سنگین کرده‌اند. اینکه بگوییم سکوت احزاب در معنای قبول عملکرد 100 روزه چهاردهم است، درست نیست وگرنه صعود قیمت‌ها در طول 100 روز گذشته غیرقابل انکار و گذشت است.

*دولت به دنبال وفاق سیاسی است. آنچه پزشکیان وفاق سیاسی می‌داند تا چه اندازه با وفاق سیاسی در معنای واقعی متفاوت و البته مشابهت دارد؟

 اگر وفاق به معنای رفتار سیاسی دولت با کانون‌های قدرت باشد تا این کانون‌ها را با خود همسو و همراه کند، خوب است اما نتیجه آن باید گشایش در بن‌بست‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و خارجی به نفع مردم باشد. لذا آقای پزشکیان در وفاق با کانون‌های سیاسی موفق بوده اما در وفاق با توقعات و خواسته‌های مردم در طول 100 روز گذشته توفیق چندانی نداشته است. دیگر ارکان نظام هم تا امروز خوب با دولت مواجه شده‌اند.

*شاید شاخص عملکرد دولت اقدامات عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه باشد، کابینه اقتصادی چه؟ آیا بخش اقتصادی کابینه توانسته در این زمینه موفق عمل کند؟

آقای دکتر عراقچی در طول 100 روز گذشته حتی از آقای دکتر ظریف بهتر عمل کرده اما وزرای اقتصادی عملکرد چندان موثر و چشمگیری در طول این مدت نداشته‌اند.

*پس ضعف دولت چهاردهم را در عملکرد اقتصادی می‌دانید؟

 پاشنه آشیل دولت چهاردهم بیشتر در بحث تورم افسارگسیخته و مشکلات اقتصادی است. در این مدت شاهد تغییرات زیادی در قیمت کالاهای مورد احتیاج مردم بودیم که این مورد اساسا برای عملکرد 100 روزه یک دولت مطلوب نیست و از همین جهت نمی‌توان به عملکرد اقتصادی دولت رای مثبت داد و نقدهایی در این زمینه به دولت وارد است و دولت باید در این شرایط بهتر عمل می‌کرد.

*واکنش دولت به تغییر سطوح قدرت اجرایی در آمریکا از حزب دموکرات به حزب جمهوری‌خواه را چگونه می‌دانید؟

 اینکه دولت اعلام می‌کند این تغییرات در آمریکا برای ما تفاوتی ندارد، قدری جای تعجب دارد. ما به عنوان یک حزب سیاسی نمی‌توانیم بپذیریم که دولت در قبال تغییرات در معادلات سیاسی جهان مثل انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بی‌موضع باشد. جالب اینکه هم سخنگوی دولت و هم سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرده‌اند که برای ما فرقی نمی‌کند که در آمریکا و در سایر نقاط جهان چه می‌گذرد. ما به عنوان یک حزب سیاسی به این نگاه انتقاد داریم و به رغم اینکه رویکردهای مثبتی را در بحث سیاست خارجی آقای عراقچی شاهد بوده‌ایم اما این نگاه دولت را می‌توان نقد کرد.

* این نقدها کی علنی خواهد شد؟

در شرایط کنونی باید به دولت آقای پزشکیان فرصت داد تا بتواند از این شرایط سخت خارج شود و بتواند یک نگاه مناسب به مشکلات جامعه پیدا کند تا بتواند این مشکلات را برطرف کند در غیر این صورت نقدها به دولت رفته‌رفته جدی‌تر خواهد شد تا دولت بهتر با مشکلات جامعه و خواسته مردم آشنا شود.

انتظار خاصی از دولت و آقای دکتر پزشکیان برای حزب و ستادهایمان در کل کشور که بسیار هم فعال بودند، نداریم اما دنبال اخبار خرسندکننده اجتماعی، اقتصادی و یا جهت‌گیری‌های به‌موقع خارجی هستیم

*به انتصابات دولت نقدهایی فقط در محافل سیاسی مطرح می‌شود. چه زمانی قرار است این نقدها رسانه‌ای شود؟

اگر بخواهیم انتقادی تند به عملکرد دولت داشته باشیم این انتقاد آن است که ما با پاره‌ای از انتصابات در این دولت مخالفیم اما با تزریق ناامیدی هم مخالفیم. اینکه در بحث مدیران استانی و وزرای دولت چگونه عمل کرده، در انتظاریم که نتیجه عملکرد این مدیران را مشاهده کنیم.

*انتظارات حزب اعتدال و توسعه از دولت چیست؟

انتظار ما از حزب دو دسته است. اولا ما به رغم پشت کردن دولت چهاردهم به دولت اعتدال و توسعه هیچ نقد حزبی به دولت چهاردهم وارد نکردیم و نخواستیم به سیبل دولت بزنیم اما در ارتباط با انتظارات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم نمی‌توانیم اظهارنظر نکنیم. مشکلات هست و آقای پزشکیان وعده‌های صریحی در برخی موضوعات مهم مانند فیلترینگ، برخی عملکردهای اجتماعی و پیوستن به FATF را مطرح کرده‌ بودند اما هنوز هیچ یک از این موارد به نتیجه ملموس نرسیده است. در بلندمدت ما هم به عنوان منتقد جدی دولت چهاردهم وارد عرصه انتقاد خواهیم شد، اما اکنون زمان را مناسب نمی‌بینیم و هنوز معتقدیم که دولت در حال سنجش شرایط کشور است. در برخی وزراتخانه‌ها هیچ تغییری صورت نگرفته و افراد معتدل در کار نیستند. مسئولان از وفاق حرف می‌زنند اما خواسته مردم در تقلیل و کاهش تورم هنوز اجابت نشده است. بنابراین نسبت به آنچه در صدر و ذیل دولت می‌گذرد ما هم به عنوان یک حزب سیاسی و با نگرش اعتدال خواهان آن هستیم که دولت به وعده‌های خود عمل کند و در صورتی که زمان طی شود و دولت نتواند به خواسته‌های مردم تمکین کند و شاهد رشد افسارگسیخته قیمت‌ها در بازار باشیم و عدم تحقق وعده‌های دولت و عدم واکنش منطقی و صحیح در مباحث خارجی به خصوص رفع تحریم‌ها و FATF طبیعتا حزب اعتدال و توسعه نیز از منظر صبورانه خود به منظر انتقادی وارد خواهد شد.

*صد روزه دولت پزشکیان را با صد روزه عملکرد دولت حسن روحانی قابل مقایسه می‌دانید؟

من معتقدم شرایطی که دولت چهاردهم در آن قرار گرفته سخت‌تر بوده است. خصوصا اینکه در روز نخست پذیرش ریاست جمهوری شهادت اسماعیل هنیه را در تهران شاهد بودیم و بلافاصله درگیری‌ها با رژیم صهیونیستی و بعد از آن انتخابات در آمریکا و بازگشت ترامپ. همه این موارد شرایط را برای دولت سخت می‌کند اما قبول نداریم که به بهانه‌های مختلف دولت نسبت به توقعات مردم استنکاف و اجتناب کند. شخصیت حاذق و با تجربه آقای پزشکیان و تیم او در دولت به تصور ما قدرت تعامل را دارد و می‌تواند از فشاری که وارد شده و از گردنه سختی‌ها عبور کند و ما به این مورد امدواریم عراقچی و نوری قزلجه کارهای جدی انجام دادند. ما تا مقطعی که احساس کنیم دولت خود را هماهنگ می‌کند، به دولت فرصت می‌دهیم اما اگر بعد از این احساس کنیم که همچنان مشکلات مردم بیشتر می‌شود، نه فقط در بحث افزایش قیمت سکه و دلار بلکه در بحث تعاملات جهانی و بحث مهاجرت نسل جوان به خارج از کشور و... در زمان خود به دولت فشار خواهیم آورد.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : احسان اسقایی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار