جواد امام در گفت و گو با آرمان ملی :
اصلاحطلبــــان بایــــــــد به مردم برگردند/ بازگشت مردم به صندوق نیاز به اقدامات سازنده دارد/ فرصت ها را در اختیار مردم قرار دهید
سهیل ثابت: کم کم صدای پای آمدن دولت جدید شناخته میشود و دولت مستقر ابزار و وسایل خود را برای رفتن از پاستور جمع میکند. این در حالی است که رئیس جمهور منتخب با حمایتهای بسیاری روی کار خواهد آمد و آنطور که از شواهد و قرائن پیدا است، از هماکنون نیز با همه چهرهها و جریانات سیاسی در تعامل است تا بتوانند دولتی قوی و مطمئن برای حل مشکلات کشور و مردم تشکیل دهد.
آرمان ملی آنلاین -در همین راستا نیز طی روزهای اخیر از سوی دفتر آیتا... رئیسی رئیس جمهور منتخب تماسهایی با برخی فعالان سیاسی و دبیران احزاب برای ارائه راهکار، دیدگاهها و نظراتشان درباره عملکرد بهتر دولت جدید گرفته شده که در نوع خود جالب توجه مینماید. هر چند که برخی این نوع رویکرد را نوعی حرکت نمایشی برای نشان دادن یاری گرفتن از همه افراد و جریانات برای دولت آینده میدانند اما عدهای نیز بر این عقیدهاند که رئیسی درصدد است برای حل مشکلات جامعه از همه رویکردها و و تفکرات بهره ببرد و در جهت شایسته سالاری از همه نیروها استفاده کند. باید دید رئیس جمهور منتخب تا چه حد خواهد توانست در این خصوص عملکرد مفید و موثری داشته باشد. برای بررسی نحوه مواجهه اصلاحطلبان با دولت جدید، تماسها با اصلاحطلبان برای ارائه مشورت به دولت و آنچه در سپهر سیاسی ایران میگذرد «آرمان ملی» با جواد امام دبیر کل مجمع ایثارگران اصلاحطلب و عضو جبهه اصلاحات ایران به گفت و گو پرداخته است که میخوانید.
اخیرا از دفتر رئیس جمهور منتخب تماسهایی با برخی اصلاحطلبان برای ارائه ایدهها، نظرات و دیدگاههایشان در جهت عملکرد بهتر دولت جدید گرفته شده است؛ اساسا این نوع رویکرد ناشی از نگاه فراجناحی آقای رئیسی به جریانهای سیاسی و استفاده از همه نیروها است یا مراتب به گونه دیگری است؟
به هر حال این اقدام خوبی است ولی از هم اکنون نمیتوان درباره آن قضاوت کرد تا در عمل ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد. اینکه واقعا دنبال این هستند که نظرات و انتقادات را در اعمال و رفتار و تصمیم گیریهای خود لحاظ کنند یا نه صرفا به شکل سمبلیک فقط تماسی گرفته میشود. لذا هنوز برای قضاوت زود است و تا رئیسجمهور منتخب مستقر نشود نمیتوان ارزیابی دقیقی از نوع نگرش و نحوه تعامل با جریانهای سیاسی و افراد ارائه داد. کما اینکه به هر حال اگر قرار باشد که این نظرات و نگاههایی که جریانات مختلف، نخبگان، احزاب و گروهها دارند نسبت به نحوه اداره امور، شایسته سالاری و حقوق مردم اگر اینها بخواهد لحاظ شود حتما استقبال میکنیم. ولی به نظر میرسد که اگر قرار بر این بود خب، ما چرا قدرت انتخاب مردم را محدود کردیم، فرصتها را از مردم گرفتیم و احزاب و گروهها را کنار زدیم؟ اگر قرار بر این رویه بود، میشد به صورت مستقیم از خود مردم استفاده کرد و این فرصت را در اختیار مردم گذاشت تا خودشان بتوانند آن شایستهگزینی که مورد نظر قانون اساسی و کیان کشور است را برگزینند و در آن مشارکت کنند. به هر حال نوع رفتارها، روشها و رفتارهایی باعث
شده امروز بیش از نیمی از مردم در انتخابات شرکت نکنند که خود هزینه سنگینی را برای نظام تحمیل کرده و تهدیدی جدی برای پشتوانههای مردمی یک حکومت است، اما به هر حال اگر آقای رئیسی مسیری را انتخاب کرده باشد که بخواهد تمام دیدگاهها و نظرات را اخذ کنند و آنچه که مناسب اداره امور است در رفتار و تصمیمات خود لحاظ کنند قطعا مورد استقبال همه جامعه است. هرکسی که بتواند از این مشکلات عبور کرده، شرایط مناسبی را برای مردم فراهم کند و تهدیدات را از کشور دور کند حتما باید از او استقبال کرد.
اصلاحطلبان چگونه نحوه مواجههای با رئیس جمهور منتخب و دولت وی خواهند داشت؟
اصلاحطلبان مجموعه انتظارات و مطالباتی را خواهند داشت و دنبال میکنند که مستقل از مردم و انتظارات جامعه نیست. نحوه تعامل نیز بستگی به دولت دارد که دولت احساس نیاز به همکاری اصلاحطلبان کند. اگر احساس نیاز کرد و بستری را برای این تعامل فراهم کرد اصلاحطلبان نیز استقبال میکنند. ولی اینکه قرار باشد فقط به یک رفتار شکلی و رسانهای بخواهد این اتفاق بیفتد علیالقاعده فکر نمیکنم هیچ زمینهای را فراهم کند که همه بخواهند از این مسیر استقبال کنند. باید شاهد مسیرهای عملی باشیم که انشاءا... راه خروجهایی فراهم شود.
عدم موفقیت اصلاحطلبان به ویژه در انتخابات شوراها را به دلیل رویگردانی مردم از اصلاحطلبان میدانید یا اساسا فاصله گرفتن مردم از صندوق رای به دلیل مشکلات موجود است؟
به هر حال وقتی مردم از صندوق رای فاصله گرفتند؛ برای بازگشت مردم به صندوق باید اقدامات مثبت و سازندهای صورت گیرد. این قهر بود و مردم انتخابات را تحریم نکردند و حاکمیت باید شرایط شکستن این قهر را فراهم میکرد، نه اصلاحطلبان. مردم باید احساس کنند رایی که میدهند تاثیرگذار است و مردم میتوانند در آن مشارکت داشته باشند. وقتی مردم برای انتخابات ریاست جمهوری رغبت نشان نمیدهند و احساس میکنند به نمایندگان واقعی آنها فرصت داده نشده تا در معرض رای قرار بگیرند و این فرصت از گرفته شده علیالقاعده مردم پای صندوق نمیآیند که بخواهند رای بدهند. اینجا اصل موضوع صندوق رای مطرح است. ما امیدواریم که حاکمیت پیام انتخابات 1400 را گرفته باشد و برای خروج از این وضعیت فکری کند. والا مستقل از بحث حکومت و صندوق رای به تنهایی از اصلاحطلبان کاری ساخته نیست. ما باید بپذیریم که به هر حال اصلاحطلبان مستقل ازحکومت و کشور دیده نمیشوند و اگر قرار است که شاهد تغییری در کشور باشیم سازو کار آن را حتما باید حاکمیت فراهم کند.
برخی معتقدند اصلاحطلبان امروز برای اینکه بتوانند شکاف ایجاد شده میان خود و جامعه را پر کنند و دوباره جریان غالب سیاسی کشور لقب بگیرند نیاز به نوعی نوزایی و بازپروری دارند؛ تحلیل شما در این خصوص چگونه است؟
اگر مردم احساس کنند که اصلاحطلبان از قدرت خداحافظی کردهاند و اولویتشان مردم است حتما به سوی اصلاحطلبان بازخواهند گشت. مقدمه این کار نیز این است که اول اصلاحطلبان باید به مردم بازگردند. به هر حال مردم باید احساس کنند که ما حاضر نیستیم به هر قیمتی فقط به قدرت برگردیم. مردم باید بدانند که خاستگاه ما با جامعه و منافع ملی گره خورده و اگر هم در مراجع تصمیم گیری حضور پیدا کنیم، برای دفاع از حقوق مردم بوده است.
تکلیف نهاد اجماع ساز اصلاحطلبان پس از انتخابات چگونه خواهد شد؛ آیا به سمت پایان کار خود پیش خواهد رفت یا اینکه ادامه کار خواهد داد؟
خیر،کلا بحث خاتمه نهاد اجماع ساز وجود ندارد و فعلا این نهاد ادامه دارد و انشاء ا... بتواند از فرصتی که پیش روی خود دارد نسبت به بازخوانی گفتمان اصلاحات و آسیبشناسی که باید صورت بگیرد و بحث اصلاح ساختار تشکیلاتی و انسجام بهتر قدمهایی بردارد. البته برنامه ریزی برای اداره امور کشور در حوزههای مختلف میتواند یکی از برنامههای جبهه باشد. ضمن اینکه اینها به صورت مستقل در احزاب صورت میگیرد.
ارسال نظر