فشار تندروها به دولت بایدن
برخی از نمایندگان تندروی جناح دموکرات در ایالات متحده آمریکا درکنار جمهوریخواهان اعتقادی به بازگشت آمریکا به توافق وین و اجرای مفاد برجام ندارند. از این منظر در تلاشند در برابر تحرکات دولت جو بایدن به منظور احیای برجام ایستادگی کنند. اخیرا نیز کار به جایی رسیده است که در کمیته خارجی کنگره آمریکا قانونی را به تصویب رساندند که هر گونه تصمیمگیری در ارتباط با کاهش تحریمهای ایالات متحده آمریکا باید به تصویب کنگره برسد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، عبدالرضا فرجیراد، کارشناس روابط بینالملل نوشت: پیداست که مراحل تبدیل این مصوبه به قانون در آمریکا از پیچیدگی برخوردار است و تا زمانی که این مصوبه به قانون تبدیل نشود، کنگره نمیتواند در برابر تصمیم احتمالی رئیسجمهور آمریکا در برابر ایران مقاومت و ایستادگی کند. البته این مساله بستگی به تعداد نمایندگان دارد. اگر تعداد نمایندگان جمهوریخواه در مجالس آمریکا زیاد باشد میتوانند در برابر رئیسجمهور آمریکا ایستادگی کنند.
یک بارهم در دوره اوباما کنگره در برابر لغو تحریمهای ایران ایستاد و در نهایت رئیسجمهور آمریکا موظف شد هر چند ماه یک بار در این ارتباط با کنگره توضیحاتی ارائه دهد و برجام اجرایی شد. لابی اسرائیل و برخی مخالفان برجام علاقه ندارند امتیازی به ایران داده شود و از هیچ اقدامی در این ارتباط کوتاه نمیآیند. از سوی دیگر فصل انتخابات آمریکا در حال نزدیک شدن است و جمهوریخواهان میدانند که برخی اقدامات جو بایدن در عرصه سیاست خارجی انتخاباتی است.
برای نمونه آنها انعقاد یک تفاهم با تهران در زمینه کاهش تحریمها را اقدامی انتخاباتی از سوی بایدن و دولت کنونی دموکراتها تلقی میکنند حتی ارتباط بین عربستان و رژیم اسرائیل نیز از منظر آنها برای جو بایدن امتیازات انتخاباتی است تا بتواند با دستی پر در عرصه انتخابات حاضر شده و در برابر ایران اعلام کنند که با توافق با تهران عملا اجازه ندادیم ایران به سمت ساخت سلاح هستهای حرکت کند و میانجیگری بین اسرائیل و عربستان اقدامی کردند که به نفع منافع آمریکاست.
از این منظر جمهوریخواهان در تلاشند که این توافقها انجام نشود و یکی از مسائلی که میتوانند روی آن دست گذاشته و اجازه ندهند بایدن از آن استفاده کند این است که طرحی را آماده کنند که تحریمهای ایران حتی در صورت خواست آمریکاییها کاهش نیابد. از سوی دیگر بایدن هم متوجه این موضوع است که جمهوریخواهان با هرگونه کاهش تحریم ایران مخالفت خواهند کرد از این منظر نام توافق با ایران را تفاهم گذاشتهاند تا به صورت موقتی اقداماتی را در ارتباط با تهران پیش ببرد که بر اساس آن ایران غنی سازی خود را زیر نظر آژانس در حد 60درصد نگاه دارد و در برابر زندانیان آمریکایی آزاد شود.
از این منظر مسائل مربوط به ایران به چالش بین جمهوریخواهان و دموکراتها تبدل خواهد شد و به هر میزان که به انتخابات نزدیکتر شویم این درگیریها افزایش خواهد یافت. البته بسیاری از امورات در آمریکا سیاسی است و برای اینکه طرف مقابل نتواند از یک اقدام امتیاز بگیرد، دست به مقابله بهمثل میزنند. از این منظر باید هر گونه تحرک در آمریکا از سوی مقامات وزارت خارجه مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد.
ارسال نظر