| کد مطلب: ۱۱۶۳۹۶۵
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» در گزارشی بررسی می‌کند

پشت‌پرده تخریب ایستگاه انتقال آب به یزد

آرمان ملی- گروه سیاسی: ایران به‌دلیل موقعیت جغرافیایی در شرایط کم‌‎آب و حتی در برخی مناطق در وضعیت بی‌آب قرار دارد و همین باعث شده تا بسیاری از روستا‌ها و بخش‌ها خالی از سکنه شوند و این روند همینطور ادامه دارد و احتمالا در آینده افزایش هم خواهد یافت.

پشت‌پرده تخریب ایستگاه انتقال آب به یزد

در سوی دیگر اما همواره مشاهده می‌کنیم که دولت‌ها تنها با راهکار انتقال آب از یک استان به استان دیگر تلاش دارند تا این چالش را برطرف کنند و با ارائه طرح‌هایی مانند انتقال آب از دریا به استان‌های میانی کشور و همچنین آب‌رسانی به استان‌های جنوبی با استفاده از منابع آبی خلیج فارس، که تاکنون هیچ یک از این طرح‌ها نتوانستند به مرحله اجرایی برسد و از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان محیط زیستی معتقدند که این انتقال آب‌ها می‌تواند باعث اعتراضات شهروندان شود زیرا این روش‌ها نمی‌تواند بحران کم‌آبی را حل کند. در روزهای اخیر جنجالی دوباره بین استان‌های اصفهان و یزد به‌وجود آمده است و برای چندمین بار مشاهده کردیم که برخی از افراد که هنوز هویت آنها مشخص نشده است با اعمالی خودسرانه مسیر آبی که از اصفهان به استان یزد می‌آمد را تخریب کرد‌ه‌اند و در این وضعیت شهروندان یزدی روزهای بدون آب را پشت‌سر گذاشتند. به‌گفته نماینده یزد تاکنون بیش از ۵۲ بار به خط انتقال آب تعرض شده است. این چالش که در ادامه این گزارش به آن خواهیم پرداخت نشان‌دهنده افزایش مخاطرات زیست محیطی است که باعث اختلافات بین استانی هم می‌شود. تا این لحظه با تاکید ریاست جمهوری و دیگر دست‌اندرکاران آب‌رسانی به یزدی‌ها و تعمیر مسیر انتقال آب به این استان ادامه دارد ولی این نمی‌تواند پایان راه باشد زیرا باتوجه به ادامه خشکسالی‌ها نه می‌توانیم آنچنان که باید به‌بارش‌ها دلخوش باشیم و نه می‌توانیم برروی طرح‌های فعلی برای کاهش بحران‌ کم‌آبی حسابی باز کنیم. همانطوری که اشاره کردیم این اتفاق برای اولین بار رخ نداده ولی تفاوتش در این است که این‌بار افراد ناشناس با ماشین‌های سنگین دست به‌تخریب زده‌‌اند که نشان از جدی بودن خطر دارد. در سال‌های اخیر بسیاری از شهروندان همواره به انتقال آب از استانی به استان دیگر اعتراض کرده‌‌اند. به‌خصوص اصفهانی‌ها که هم بی‌آبی زاینده‌رود را در مقابل دارند و هم به عدم امکان آبیاری مزارع کشاورزی خود معترض هستند ولی مسئولان یزدی می‌گویند آبی که از اصفهان می‌آید تنها برای مصارف خانگی استفاده می‌شود. در این مورد با نماینده یزد در مجلس شورا گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

برخورد با متخلفان

محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد در بهارستان در مورد آخرین رخدادها در پی تنش‌آبی به‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید:‌ «دو ایستگاه انتقال آب به استان یزد تخریب شده است و خسارت زیادی دیده‌اند ولی با تلاش‌هایی که توسط مسئولان در حال انجام است وضعیت رفته‌رفته به‌حالت عادی باز می‌گردد. توجه داشته باشید که امنیت خط انتقال آب باید در استان اصفهان برقرار شود به‌همین دلیل دستگاه‌های مربوطه برنامه‌ریزی کنند تا چنین چالش‌هایی رخ ندهد. بررسی‌ها نشان می‌دهد تاکنون بیش از ۵۲ بار به خط انتقال آب تعرض شده است.  با این وجود تاکنون هیچ فردی محکوم نشده و برخوردی صورت نگرفته، اما مشاهده می‌شود در تخریب‌ها افراد با تجهیزات سنگین مانند لودر و تراکتور اقدام به تعرض می‌کنند. این موضوع جای سوال دارد، زیرا مشخص است این افراد چه کسانی هستند و نیاز است تا برخوردهای قانونی انجام شود». جوکار در همین مورد و با اشاره چالش‌های آبی که شهروندان اصفهانی با آن روبه‌رو هستند اضافه می‌کند: «مردم در شرق اصفهان مشکل تامین آب دارند که دولت باید آن را برطرف کند. اینکه دائم به خط انتقال آب استان دیگری تعرض صورت بگیرد قابل قبول نیست. برای شفاف‌تر شدن موضوع در ادامه از دستگاه‌های امنیتی و انتظامی برای حضور در مجلس دعوت خواهیم کرد تا مشخص شود چرا تاکنون برخوردی صورت نگرفته است».

دستور ویژه پزشکیان

الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت از صدور دستور ویژه رئیس‌جمهوری برای پیگیری و تسریع در تعمیر و بازسازی خط انتقال آب به استان یزد در کوتاه‌ترین زمان ممکن خبر داد. او در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «‌با استاندار یزد تلفنی گفت‌وگو کردم و از مدیریت ایشان و همچنین صبوری مردم شریف یزد در برابر اتفاقات اخیر که توسط عده‌ای اندک رخ داده بود، قدردانی و تشکر کردم. آقای بابایی از صدور دستور ویژه رئیس‌جمهور برای پیگیری و تسریع در تعمیر و بازسازی خط انتقال آب به استان یزد در کوتاه‌ترین زمان ممکن خبر داد. استاندار با دلسوزی در حال پیگیری رفع مشکل آب است و ان‌شاءا... طی چند روز آینده، یکی از دو ایستگاه انتقال آب تعمیر شده و مجدداً به مدار آبرسانی استان بازمی‌گردد».

انتقال آب به یزد

تخصیص آب انتقالی به یزد در سال ۱۳۶۸ بدون هیچگونه پیش شرطی ابلاغ شد. استان یزد علیرغم ابلاغ تخصیص قانونی ۹۸ میلیون مترمکعب در سال که ۷۸ میلیون مترمکعب آن برای شرب و ۲۰ میلیون مترمکعب برای مصارف صنعتی ابلاغ شده بود (۲۰ درصد آب انتقالی به صنعت)، کمتر از شش درصد آب انتقالی (حدود ۶ میلیون مترمکعب در سال) را به این امر اختصاص داد که البته به دلایلی مانند افزایش نیاز آب شرب شهروندان و کیفیت روبه افول منابع زیرزمینی برای آب شرب و کمبود شدید آب، طی سال‌های اخیر و همچنین تقبل بخشی از تامین آب در استان اصفهان، مصرف آب صنعت از خط مذکور را با آب‌های غیرمتعارف پساب، آب دریا و آب زیرزمینی درون سرزمینی باز تخصیص داده است. در طول این سال‌ها هیچگاه آب انتقالی به یزد به کشاورزی یا کشت گلخانه‌ای اختصاص نیافته است. آب انتقالی به یزد طی سال‌های گذشته به طور متوسط ۵۶ میلیون مترمکعب و حداکثر ۷۰ میلیون متر مکعب بوده و این حجم در مجموع ۵ درصد آب زاینده رود است.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار