گرانترین خانه جهان در دل پایتخت کجاست؟ | تزئینات و اشیای قیمتی این خانه هوش از سرتان میبرد
شاید تماشای گرانترین خانه تاریخی ایران و جهان وسط یکی از شلوغترین خیابانهای مرکز شهر تهران برایتان تعجبآور باشد. اینجا خانهای است که زمانی یک زوج باستانشناس در آن زندگی میکردند و آثار تاریخی ارزشمندی را در این خانه برایمان بهجا گذاشتهاند.
آرمان ملی آنلاین: استاد محسن مقدم که فرزند یکی از درباریان قاجار (محمدتقیخان احتسابالملک)، باستانشناس و استاد دانشگاه تهران بود، همراه همسر فرانسوی خود در خانه پدری ساکن شد. او و همسرش تصمیم میگیرند با جمعآوری اشیا و آثار تاریخی ارزشمند در خانهشان و بعد از آن وقف این خانه به دانشگاه تهران، یکی از قشنگترین موزههای شهر را از خود بهجای بگذارند.
دقیقا بهدلیل همین آثار تاریخی است که اینجا را به گرانترین خانه تاریخی ایران و جهان معروف کرده است. این خانه که متعلق به دوران قاجار است، حالا موزه مقدم نام دارد و در خیابان امام خمینی (ره) تهران قرار گرفته است. وقتی به این خانهموزه پا میگذارید، سه قسمت حیات بیرونی، اندرونی و حیات سرایداری پیش رویتان قرار میگیرد که هرکدام آنها از بخشهای مختلفی تشکیل شده است.
گنجینهای از اشیای تاریخی
قسمت بیرونی این عمارت که بیشتر در تابستانها مورد استفاده قرار میگرفته، شاید جالبتوجهترین بخش ساختمان باشد. اتاق پذیرایی (که حالا آثار و اشیای تاریخی فلزی، شیشه، ابزارهای سنگی، سفالینه، مفرغینهها، مهرها و... از دورههای تاریخی مختلف را در خود جای داده) زمانی محل کار و پذیرایی از میهمانان بوده است. اتاق پیشخوان که در نزدیکی اتاق پذیرایی قرار گرفته هم بهعنوان پذیرایی از میهمان مورد استفاده قرار میگرفته که حالا بخشی از لوازم شخصی، عکسها و آثار استاد مقدم را دربرمیگیرد و به معرفی او میپردازد. وسایل تزئینی این اتاق هم میتواند نظرتان را به خود جلب کرده و صندوقچههای قدیمی اینجا، نوستالژی مادربزرگها را به ذهنتان متبادر میکند.
حوضخانه (که در زیرزمین قرارگرفته و قطعات کاشی و سفالینههایی از سدههای چهار تا 13 را در خود جای داده)، آتلیه استاد مقدم (که حالا به کتابخانهای برای نگهداری کتابهای تاریخی تبدیلشده)، برج (همان ساختمان اربابی که بهشکل قلعه و برجهای اروپایی قرون وسطی ساختهشده و اتاق کدخدا و حمام و... را دربرمیگیرد)، ایوان قاجار (که با کاشیهایی از دوران زندیه و قاجاریه تزئین شده، در وسط آن حوضچه مرمری متعلق به حمام فتحعلیشاه قرارگرفته و به استخر حیات بیرونی میریزد)، دیوار تجدد و حوضچه ژاپنی از دیگر قسمتهای حیات تابستانی هستند.
آبنمایی به سبک باغ الحمراء
یکی از نکات قابلتوجه دیوار تجدد که دو حیات اندرونی و بیرونی را از هم جدا میکند، این است که از چند ستون مارپیچی ساختهشده و پایه این ستونها توسط خود استاد مقدم و از کاخ خواهر ناصرالدین شاه به اینجا منتقل شده است. بهعلاوه استخری که در قسمت تابستانه این عمارت قرارگرفته، به سبک آبنماهای یکی از باغهای اسپانیا (باغ الحمراء) ساخته شده و لطف و صفای خاصی را به این قسمت از ساختمان داده است. بعد از اینجا وارد قسمت اندرونی ساختمان میشویم که بیشتر زمستانها استفاده میشده است.
اتاق قاجار و نشیمن دو اتاق اصلی این بخش ساختمان هستند که محل اصلی سکونت استاد مقدم و همسرشان بوده است؛ بهطوری که آثار نقاشی، قلمدان، جعبه و... متعلق به استاد مقدم در اینجا به معرض نمایش گذاشته شده است. رنگ آبی فیروزهای اتاق قاجار، پیش از هرچیز دیگری ایرانی بودن اینجا را به رخ میکشد. بهعلاوه در این اتاق، شومینهای که از قصر فیروزه آورده شده و متعلق به سوگلی ناصرالدین شاه بوده هم توجهتان را به خود جلب میکند. زیرزمین (که حمام بوده و حالا بهعنوان گنجینه آثار استفاده میشود) و ایوان (با گچبریهای سنتی، کاشیکاریهای صفوی و آینهکاری دوران زندیان تزئین شده) هم دیگر بخشهای قسمت زمستانی را تشکیل میدهند. حوض زیبایی با سبک ایرانی که توسط استاد مقدم و همسرش در وسط حیات ساخته شده هم بر حال و هوای ایرانی و تاریخی این قسمت ساختمان میافزاید.
تماشای این خانه شاید ساعاتی از وقتتان را به خود اختصاص دهد، اما حرفهای زیادی از تاریخ را طی همین چند ساعت برایتان خواهد گفت. استاد مقدم که یکی از نخستین باستانشناسان ایران بوده، در کاوشهای تاریخی خود، با گردآوری آثار مختلف تاریخی از کاخهای تخریبشده و نگهداری و حفاظت از این آثار در خانه پدری و بعد وقف آن، کار بزرگی در جهت زنده نگه داشتن تاریخ ایران انجام داد.
ارسال نظر