آرمان ملی گزارش می دهد
بازگشت طیبنیا به پاستور؟
آرمان ملی- مطهره شفیعی: علی طیبنیا وزیر اقتصاد میشود؟ مسعود پزشکیان در ابتدا عبدالناصر همتی را بهعنوان وزیر اقتصاد به مجلس معرفی کرد اما این حضور چندان طولانی نبود و استیضاح عبدالناصر همتی، نخستین استیضاح وزرای دولت چهاردهم بود که در روز ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ برگزار و وی با ۱۸۲ رأی موافق از سمت وزارت اقتصاد برکنار شد.

پس از آن گزینههای زیادی برای تصدی این پست مطرح میشدند از جمله کامل تقوینژاد و یا حتی شمسالدین حسینی تا اینکه روز گذشته ایرنا نوشت: «محمدجعفر قائمپناه شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴، درباره آخرین وضعیت معرفی وزیر اقتصاد، گفت: پس از بررسیهای کارشناسی و جلسات متعدد، فهرستی از افراد شایسته را برای تصدی مسئولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی به رئیسجمهور پیشنهاد کردهایم که در رأس آن دکتر علی طیبنیا قرار دارد. وی افزود: این پیشنهاد با توجه به دانش، تجربیات و توانمندیهای دکتر طیبنیا در حوزه اقتصاد و همچنین سابقه موفق ایشان در دوره قبلی تصدی این وزارتخانه، به آقای دکتر پزشکیان ارائه شده است. معاون اجرایی رئیسجمهور با بیان اینکه «البته تصمیم نهایی در این زمینه با شخص رئیسجمهور است»، تصریح کرد: رئیسجمهور بر انتخاب فردی متخصص، با تجربه و دارای برنامه مشخص برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور تاکید دارند و این موضوع را با حساسیت ویژهای دنبال میکنند.» پیش از این در روزهای پایانی سال گذشته هم سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی درباره معرفی وزیر اقتصاد به مجلس و احتمال معرفی علی طیبنیا بهعنوان وزیر اظهار کرد: «از زحمات دکتر همتی در ۶ ماه اول دولت که بار مسائل و مشکلات را بر دوش گرفتند تشکر میکنم. همه میدانیم که مسائل و مشکلات کشور به مدیریت ۶ ماهه مربوط نمیشود. نتیجه استیضاح وزیر اقتصاد را هم همگان دیدند. مهاجرانی تاکید کرد: معرفی گزینه وزارت اقتصاد به شکل فعال در حال بررسی است و گزینههایی در این زمینه وجود دارند. آقای طیبنیا هم یکی از سرمایههای کشور هستند و بهعنوان مشاور اقتصادی رئیسجمهوری همکاریهایی داشتند و با کموکسر هنوز دارند. تصمیم دولت نیز در این زمینه قطعا باتوجه به شرایط اقتصادی کشور و به نفع مردم و با هدف رفع مشکلات خواهد بود.»
*ابهاماتی که رفع نشد
آنچه درباره بازگشت طیبنیا به وزارت اقتصاد مطرح میشود با برخی از اظهارات و ادعاها همخوانی ندارد. بهعنوان نمونه در روزهای پایانی اسفندماه محمدجواد ظریف از سمت خود استعفا داد. وی البته در گفتوگوهایی بخشی از پشتپرده استعفای خود را آشکار کرد و از فشارهایی سخن گفت که بر وی و طیبنیا وارد شده است. ظریف توضیح داد: «این جلسه همزمان شد با استیضاح آقای همتی. در این دیدار، ابتدا به مدت یکساعت با اژهای، درباره مسائل بینالمللی گفتوگو کردم، اما یک ربع پایانی، اژهای خیلی محترمانه گفت که بهتر است استعفا دهید چون به نفع خودت، دولت و کشور است. من گفتم به من در دولت زیاد خوش نمیگذرد! محدودیتهای شدیدی بر من و آقای طیبنیا تحمیل میشد که درست نبود اما من همچنان بهرغم این محدودیتها مشغول کار بودم.» پیش از این قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهوری از حضور نیافتن طیبنیا در جلسات دولت سخن گفت. همتی نیز وقتی هنوز در مسند وزارت امور اقتصادی و دارایی بود در پاسخ به سؤال مجری صداوسیما درباره اینکه علی طیبنیا کجاست؟ گفته بود وی به سفری زیارتی به کربلا رفته است.
*طیبنیا از کجا به کجا
علی طیبنیا را شاید بتوان یکی از برجستهترین چهرههای اقتصادی دانست که در جریان انتخابات زودهنگام چهاردهم به عرصه وارد شد و پشتیبانیاش از مسعود پزشکیان، امید بهبود در وضعیت اقتصادی را در دل برخی زنده کرد. خاطره تورم تک رقمی و ثبات اقتصادی در فاصله سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ همچنان طیبنیا را به چهرهای قابل اعتنا در عرصه اقتصاد ایران تبدیل کرده است. خبرآنلاین نوشته است: هر چند بسیاری حضور وی در کابینه را بیچون و چرا میدانستند اما در نهایت وی نه وزیر امور اقتصادی و دارایی شد و نه در اتاق ریاست دانشگاه تهران حضور یافت و نه معاون اول رئیسجمهوری را قبول کرد. او سمت مشاور عالی اقتصادی را از مسعود پزشکیان گرفت تا برخی رسانهها لقب فرمانده اقتصادی را برایش در نظر بگیرند. سمتی که البته شرح وظایفش از نظر بسیاری از کارشناسان هنوز چندان روشن نیست و در نهایت در این سمت نیز نتوانست نقشی را ایفا کند و خداحافظی زودهنگام و بیسر و صدا را به استعفای رسمی و اعلام خروج ترجیح داد.
*طیبنیا در دولت چه میکرد؟
اما کارویژه طیبنیا در دولت چهاردهم چه بود؟ دولت چهاردهم در شرایطی فعالیت خود را آغاز کرد که ناترازی به یکی از اصلیترین بحرانهای اقتصادی ایران تبدیل شده بود. بحرانی که البته ابعادی سیاسی و اجتماعی پیدا میکرد. کارهای روی زمین مانده حالا تاثیرات خود را در کمبود برق و گاز نشان میداد. کشور درگیر بحران جدی تعطیلی ناشی از کمبود انرژی بود. برنامه ویژه رفع ناترازی البته از جمله برنامههایی بود که طیبنیا در سمت مشاور عالی در حال پیگیری آن بود. علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا البته خروج طیبنیا از دولت را ناشی از کارشکنی در همین حوزه میداند. وی در نوشتاری در صفحه شخصی خود اعلام کرد: «ناهماهنگیِ گسترده و دورزدن امورات اقتصادی در دولت که حتی در سطحِ وزیر، خاصه در حوزه ناترازیها، موازیکاریِ گسترده وجود داشت و عملا مشاور عالیِ اقتصادی و کارگروه ناترازیها عقیم شده بود. در عین حال طیبنیا علاوه بر مشاور عالی اقتصادی، سازوکارِ خوبی را برای کارگروه ناترازیها نوشت که حداقل بودجه و نفرات را در آن دیده بود، ولی با کارشکنیِ سریالیِ فردی در دولت به شکست انجامید. حتی برای کاهش بار مالی، اکثرِ نفرات این کارگروه را اساتید دانشگاه تشکیل میدادند. فردِ مسئول که باید از تشکیلاتِ کارگروهِ ناترازیها پشتیبانی میکرد و محلِ استقرار و حقوق و مزایای کارمندان این بخش را اختصاص میداد، گفته بود مشاور عالی اقتصادیِ پزشکیان نیاز به تیم کارشناسی ندارد و اینها اسراف است!» حالا یک سالگی دولت در حالی فرا میرسد که خبری از چهار چهره شاخص حامی پزشکیان نیست و آیا خبری که از سوی قائمپناه مبنی بر معرفی طیبنیا بهعنوان وزیر اقتصاد مطرح شد، میتواند حذفشدگان را به پاستور بازگرداند؟
ارسال نظر