گزارش «آرمان ملی» از حفاریهای غیرمجاز در امامزادهها در تعطیلات نوروز
حفاری غیرمجاز در چند امامزاده
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: از چندروز مانده به سال جدید، خبر چندحفاری غیرمجاز در اطراف برخی امامزادههای اطراف چند شهر، در استانهای فارس، سمنان و قزوین و لرستان منتشر شد.

در این میان حفاری غیرمجاز با هدف یافتن گنج، در امامزادهای در شهرستان بویین زهرا، در استان قزوین به شدت مورد توجه قرارگرفت که تصاویر مربوط به آن نیز منتشر و تکثیر شد.
حفاران غیرمجاز شبانه به امامزاده قاسم در روستای حاجی عرب شهرستان بویین زهرا رفتند و گودبرداری گستردهای در این امامزاده انجام دادند گودالی عمیق در زیر ضریح امامزاده ایجاد کردند. براساس تصاویر منتشر شده در فضای مجازی، حفاران غیرمجاز در هفته اول تعطیلات نوروزی به امامزاده قاسم روستای حاجی عرب که یک بنای تاریخی است هجوم برده و با برداشتن سنگ مقبره امامزاده و خالی کردن زیر ضریح امامزاده خرابی زیادی بر جای گذاشتند.
آنها پس از انجام حفاری زیر ضریح امامزاده قاسم با استفاده از ابزارهای چوبی ضریح امامزاده را برای جلوگیری از سقوط آن به داخل گودال روی هوا نگاه داشتهاند.
هنوز مشخص نیست که حفاران غیرمجاز غیر از سرقت پولهای داخل امامزاده چه آثاری از این اقدام غیرقانونی خود از حفاری امامزاده قاسم روستای حاجی عرب بویین زهرا به دست آوردهاند.
بافت تاریخی روستای حاجی عرب شهرستان بویین زهرا در دهستان سگزآباد استان قزوین در حال بررسی برای ثبت ملی است و احتمالا جایگاه امامزاده این روستا نیز در پرونده ثبت ملی بافت تاریخی روستای حاجی عرب لحاظ میشد.
حفاران غیرمجاز در ماههای گذشته به چندین امامزاده در نقاط مختلف کشور در استانهای فارس و سمنان و حتی لرستان هجوم برده بودند و حالا درست در تعطیلات نوروز امامزاده قاسم روستای حاجی عرب از تخریبها مصون نماند و زیر امامزاده با هدف رسیدن به سراب گنج خالی شد. این درحالی بود که روز گذشته ادعایی مبنی بر یافتن عتیقه در بهشت زهرای تهران نیز در خبرگزاریها منتشر شد که درباره این موضوع، عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران، به مهرگفت که این موضوع واقعی نیست و هیچ عتیقهای در کار نبوده است.
بی اطلاعی متولیان به دلیل تعطیلات
در راستای خبر حفاری غیرمجاز در اطراف بوئین زهرا، با نماینده بوئین زهرا در مجلس شورای اسلامی تماس گرفتیم که به دلیل نداشتن وقت و شلوغ بودن، پاسخی ندادند. این درحالی بود که نماینده مردم تاکستان نیز در گفتوگو با «آرمان ملی» اظهار کرد که از این موضوع بیاطلاع است.
همچنین برای بررسی موضوع حفاری غیرمجاز صورت گرفته در امامزاده قاسم روستای حاجی عرب، ایلنا سراغ مسئولین میراث فرهنگی استان قزوین رفته بود و آنها گفته بودند از حفاری غیرمجاز در دهستان سگزآباد قزوین و روستای حاجی عرب مطلع شده و موضوع را به اطلاع یگان حفاظت میراث فرهنگی استاد قزوین رساندهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین نیز در گفتوگو با ایلنا اعلام کرد که مدیریت امامزادهها در اختیار ادارات اوقاف است اما ثبت ملی امامزادههای تاریخی و آثار و بناهای در اختیار اوقاف برعهده وزارت میراث فرهنگی است.
او اظهارنظر و اطلاعرسانی بیشتر در خصوص حفاری غیرمجاز صورت گرفته در امامزاده قاسم روستای حاجی عرب بویین زهرا را به پیگیری و کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص موکول کرد.
این درحالی است که ایلنا پس از این اظهارات در تماس با مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین نظر اوقاف در خصوص حفاری غیرمجاز صورت گرفته در امامزاده قاسم بویین زهرا را جویا شد و حجتالاسلام مرتضی کریمی، اعلام کرد که رئیس اوقاف شهرستان بویین زهرا باید در این مورد اظهارنظر کند.
مجید نانکلی، رئیس اداره اوقاف شهرستان بویین زهرا با اعلام اینکه از حفاری غیرمجاز صورت گرفته در امامزاده روستای حاجی عرب به دلیل رفتن به سفر نوروزی بیاطلاع است هرگونه اظهارنظر در این خصوص را به دیدار حضوری موکول کرد.
امامزاده حرمت دارد
در همین راستا، رقیه حاتمیپور، کارشناس گردشگری و مدیرعامل هلدینگ گردشگری فلامینگو، درباره حفاریهای غیرمجاز در اطراف چند امامزاده، با اعلام اینکه در جریان این اخبار نبوده است، به «آرمان ملی» گفت: ما امیدواریم که این اخبار در حد محدود اتفاق افتاده باشد و همین هم مذموم است. در هر قد و اندازهای هم که این اتفاق افتاده باشد، مذموم است. زیرا امامزادهها متولی دارد. متولی امامزاده مسئولیت حفظ قداست آن محیط و مکان دارد. اسمش امامزاده است، یک گذر یا خانه معمولی یا مکان عادی نیست. میگویند، حرمت مسجد را متولیاش نگه میدارد. این اصطلاح معروف ایرانی است که داریم و اعتقاد داریم متولی مکانی که قداستش را مردم قبول دارند، باید حفظ شود. این مساله هم توسط متولی آن مکان حفظ میشود. حالا خدام یا مسئول و نگهبان آنجا، هرکسی که هست، این وظیفه برعهده آن است. اولا باید آدم بسیار با ایمان و درستکاری باشد و این متولی باید پاسخگو باشد که اگر یک چنین اتفاقی افتاده است، این ضررش مادی نیست، به حرمت یک مکان مذهبی اسائه ادب شده است.
این کارشناس گردشگری با بیان اینکه متولی امامزاده مسئول است، بیان کرد: فردی که نگهبان یا متولی این مکان است، مسئول است. مسئول و شریک این اتفاق است. بنابراین ما باید با یک تامل عمیق به این موضوع نگاه کنیم. اینکه حتی حریم یک امامزاده هم مصونیت ندارد. زیرا این افراد خودشان نمیتوانند به تنهایی و بدون کمک این اقدامات را انجام دهند. یا باید از غفلت متولی استفاده کنند، یا با هماهنگی آنها این اتفاق بیفتد، که باز در هر دو حالت، اتفاق بسیار بد و مذمومی افتاده است. حتما باید برخوردهای جدی و قانونمند صورت گیرد. ابزار قانونی وجود دارد، ولی ما متاسفانه در مورد این اتفاقات منفی گاهی تسامح میکنیم و ملاحظاتی داریم که این ملاحظات سبب میشود که افراد جری شوند. از تعطیلی و از شاید نبود نظارت کافی و درست، یک همچین سوءاستفادهای میشود، که نظر افراد را به خود جلب میکند و این اخبار حتما سبب ناراحتی مردم هم میشود. من شدیدا این را محکوم میکنم و اگر میدانستند که در این مکانها ذخایری وجود دارد، باید میراث فرهنگی مسئولیت حفاظت از این اشیا را برعهده میگرفت. همچنین امامزادهها هم زیرنظر متولیانی هستند که باید پاسخگو باشند و حتما برای دستگیری خاطیان با یک ضرب الاجل فوری اقدام کنند که دیگر تکرار نشود. وگرنه اگر برخورد جدی با این افراد نشود، احتمال اینکه مکانهای دیگر، لزوما نه تنها اطراف امامزاده، که حتی در داخل بارگاه، مسجد یا موزه و مکانی تاریخی، هم ممکن است این قبیل اتفاقات تلخ تکرار شود.
حاتمی پور درباره تاثیر این اخبار بد بر گردشگران، نیز افزود: گردشگرانمان وقتی برای بازدید و دیدن از مکانهای تاریخی، معنوی و مذهبی، موزهها، میروند، این اتفاقات در ذهن آنها هم اثر منفی میگذارد. غیر از اینکه خبرش خوب نیست، در ذهن گردشگرانی که اعتقاد دارند و به قصد زیارت هم میروند، اثر مخربی به جای میگذارد و تبعاتش بیشتر از آن است که تصور کنیم چند ظرف عتیقه یا دفینه ارزشمندی دزدیده شده است. تبعات فرهنگی و اثرات آن بر اعتقاد و اعتماد مردم، روی امنیت مکانها میگذارد.
ادعای غیرواقعی کشف عتیقه در بهشت زهرا
غیر از اخباری که در مورد حفر غیرقانونی در چند امامزاده در شهرهای دیگر انتشار یافت، حالا دیروز خبری مبنی بر ادعای کشف عتیقه در بهشت زهرا منتشر شد که سخنگوی شهرداری تهران اعلام کرد که این اتفاق نیفتاده است و این مساله صحت ندارد.
سخنگوی شهرداری تهران در واکنش به انتشار خبری در فضای مجازی در مورد کشف آثار تاریخی در یکی از قطعات بهشت زهرا (س)، به مهر گفت: هیچ نوع شیء تاریخی در بهشت زهرا کشف نشده است.
موضوع کشف اشیای عتیقه و گرانبهای تاریخی در یکی از قطعههای بهشت زهرا در فضای مجازی با واکنشهای مختلفی همراه شده است.
درباره این موضوع، عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران اعلام کرد: این موضوع واقعی نیست و هیچ عتیقهای در کار نبوده است.
ارسال نظر