«آرمان ملی» از سفر وزیر امور خارجه عمان به ایران گزارش میدهد
فرستاده ویژه عمان در تهران
آرمان ملی- احسان اسقایی: اگر یک کشور در بین کشورهای حوزه خلیجفارس وجود داشته باشد که ایران در هر صورت با این کشور روابط خوبی دارد، آن کشور عمان است.
عمان را ایرانیها به سلاطینش میشناسند. خاندان قابوس هم در عمان همواره علاقه زیادی به توسعه روابط با ایران داشته و جالب اینکه برایشان فرقی نمیکند که چه حکومتی در ایران در قدرت باشد. چراکه آنها سلطنت خود را بهواسطه حضور در جنگ ظفار مدیون ایرانیها میدانند. از این منظور جایگاه ویژه در روابط خارجی خود برای ایران قائلاند. ایرانیها و عمانیها اعتماد ویژهای به یکدیگر دارند بهطوریکه آمریکاییها نیز اگر تمایل دارند پیامی را به ایران بفرستند که بسیار مهم است، آن پیام را از طریق دیپلماتهای کشور سلطاننشین عمان و خاندان قابوس به ایران ارسال میکند. ایرانیها هم احترام ویژهای برای عمانیها قائل هستند و به علت اعتمادی که به یکدیگر دارند معمولا واسطهگری عمان را میپذیرند.
*سوابق میانجیگری عمان
کشورهای مختلفی همواره کوشیدهاند روابط بین ایران و آمریکا را با پیغامبری بین دو طرف مدیریت کنند اما عمان جایگاه ویژهای در این ارتباط دارد. مسقط بارها و بارها نسبت به تبادل پیام بین ایران و آمریکا اهتمام ورزیده است. یکی از مهمترین پیامها در دورانی بود که علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران بود و ایران و آمریکا از طریق عمان گامهای ابتدایی و مهمی را بهمنظور آغاز مذاکرات چندجانبه برجام برداشتند. مذاکراتی که درنهایت در دوره حسن روحانی به توافق وین منجر شد و تحریمهای ایران لغو گردید. بعد از این مرحله و زمانی که ترامپ از برجام خارج شد هر از گاهی اخباری از پیغامرسانی عمان به ایران در دولتهای ترامپ و بایدن از طرف آمریکاییها مخابره میشد. حتی در مذاکراتی که ایران و آمریکا قبل از 7 اکتبر داشتند، عمان بازهم تحرکاتی دیپلماتیک بهمنظور حل مسائل بین ایران و آمریکا داشت. اکنون به نظر میرسد اگر قرار باشد دور جدیدی از مذاکرات بین ایران و آمریکا در ارتباط با پرونده هستهای آغاز شود، این کشور عمان است که باید استارت مذاکرات را بزند.
* سفر وزیر امور خارجه عمان
هرچند اخبار در ارتباط با مذاکرات هستهای ایران و آمریکا و حتی اروپا تحت تأثیر حوادث منطقه قرار گرفته و از سوی دیگر همه در انتظار هستند که ترامپ در آمریکا، کمتر از 30 روز دیگر در قدرت قرار گیرد تا مواضع آمریکاییها در ارتباط با برجام مشخص شود اما ارسال برخی پالسها از سوی طرفین مذاکرات هستهای مبنی بر اینکه ایران از آمادگی لازم برای مذاکرات هستهای برخوردار است، نشان میدهد با وجود اینکه احیای توافق هستهای در دسترس نیست و حتی ممکن است مکانیم ماشه نیز علیه ایران در طول 10 ماه آینده فعال شود اما احتمال اینکه مذاکراتی برای توافق هستهای جدید آغاز شود، چندان دور از ذهن نیست. اگر پالسهای در این ارتباط بین ایران و آمریکا را در نظر بگیریم چه دیداری که ماسک با ایروانی داشت که البته تکذیب شد، چه تلاشهای برخی کشورها برای میانجیگری بین ایران و آمریکا، چه آغاز مذاکرات ایران و اروپا در هفتههای گذشته و آغاز دور جدیدی از این مذاکرات در پایان این ماه و حتی برخی تلاشها برای آغاز گفتوگوهای هستهای بین ایران و آمریکا با میانجیگری ژاپن، تمامی این پالسها نشان میدهد سطح غیررسمی از مذاکرات از سوی ایران و غرب آغاز شده است تا بعد از تحولات سیاسی در آینده در آمریکا شاهد یک تصمیمگیری در ارتباط با مدیریت پرونده هستهای ایران و حتی لغو تحریمهای ایران باشیم. اخیرا هم البته خبر دیگری منتشر شده است که بر مبنای آن قرار است وزیر امور خارجه عمان به ایران بیاید. موسی فرهنگ، سفیر ایران در مسقط در توییتر نوشت: «در آستانه سال جدید میلادی و در گرماگرم تحولات منطقه، بهزودی و با سفر سیدبدر ابوسعیدی، وزیر خارجه سلطنت عمان به تهران، شاهد مرحلهای جدید از روابط تهران- مسقط و دور جدیدی از همکاریهای منطقهای ایران و همسایگان خواهیم بود. ایران و عمان، الگویی مناسب از روابط مبتنی بر اعتماد و صداقت». هرچند به نظر میرسد این سفر یک سفر عادی از سوی یک مقام ارشد عمانی به ایران است و احتمالاً دو کشور به توسعه روابط خود در این سفر توجه ویژهای خواهند کرد اما این احتمال هم وجود دارد که این سفر یک سفر برای پیامآوری و پاسخ بری و شاهد هم برعکس باشد.
ارسال نظر