واکنش ها به نامه جنجالی فائزه هاشمی
آرمان ملی– یاسمین طالقانی: اخیرا نامه فائزه هاشمی که از سال ۱۴۰۱ در زندان است، در فضای مجازی منتشر شده که در آن وی وضعیت زندان زنان سیاسی را تشریح کرده است.
نامه با این عبارت آغاز شده است: «مشاهداتم در زندان حالم را از هر مبارزهای به هم میزند.» طبق این نامه در بندی که هاشمی در زندان اوین حضور دارد «همبندی، همبندی را میپاید، برای او تعیین تکلیف و خط قرمز مشخص میکند، آزادی او را سلب میکند، به او انگ و تهمت میزند، او را تهدید میکند، آرای او را دور میریزد، ضربوشتم نثارش میکند، فضای وحشت و خفقان میآفریند؛ چرا؟ چون با او همراه نشده، یا نقدی بر او وارد کرده و پا روی سلطه و اقتدار او نهاده است.» هر جریانی به تحلیل این نامه با در نظرگرفتن مواضع خود پرداخته است. بهعنوان نمونه «مشرقنیوز» در خبری تحت عنوان «چه کسانی دختر هاشمی رفسنجانی را تهدید به قتل کردهاند؟»، بخشی از نامه اخیر فائزه هاشمی از زندان اوین را منتشر کرد. به گزارش مشرق، فائزه هاشمی در نامه خود نوشته است: «بعد از انتخابات نسبت به افراد غیرهمراه با خود و یا منتقد خود با انگهای نادرستی چون مزدور، دارای مأموریت، آدمفروش، جاسوس، حکومتی، کارمند دولت در اینجا و... واردشده و مشابه گروههای فشار با ایجاد فضای وحشت و خفقان سعی در ساکت کردن آنها کرده و بعضاً موفق هم میشوند. با ایجاد هیاهو و فحاشی و شعار مانع رأیدادن برخی از زندانیان در انتخابات ریاستجمهوری اخیر شدند. از ۸ صبح تا ۱۲ شب روز جمعه در راهروی منتهی به درب خروجی بند نشستند، همبندیهایشان را پاییدند و اجازه عبور ندادند. فضا بهقدری خوفناک بود که زندانبانان نیز جرأت بازکردن درب برای عبور رأیدهندگان را نداشتند و این ۸ نفر نتوانستند رأی بدهند! فائزه هاشمی در بخش دیگری از روایت خود نوشته است: خبرسازی از طریق انتشار اخبار مبالغهآمیز و نادرست درباره افراد و وقایع داخل زندان. در فرهنگ لغات آنها، ممنوعالملاقاتی یعنی تبدیل یک جلسه ملاقات حضوری به ملاقات کابینی. عدم دسترسی به پزشک، یعنی ویزیت شدن زندانی دو هفته یکبار توسط پزشک زنان، دو نوبت یا بیشتر سونوگرافی در دوران حاملگی، چک شدن فشار و قند و... چند بار در هفته و حضور پرستار در موارد ضروری. تغذیه نامناسب، یعنی در اختیارداشتن مواد غذایی خام ماهانه ازجمله لبنیات و حبوبات و برنج و... و دریافت ناهار و شام آماده بهصورت روزانه با هزینه زندان و امکان خرید روزانه از فروشگاه کوچک زندان و خریدهای هفتگی از بیرون با خرج از جیب خود. دفاع از خود، یعنی حمله، در صورت اعتراض به این نحوه نادرست خبررسانی، متهم میشوی به انجام مأموریت حکومتی برای عادیسازی شرایط زندان و یا شنیدن این عبارات آنچه ما میگوییم درست است و هرکسی غیر از این، این عبارات را معنا کند... خورده است و متعاقبا دریافت بارانی از حملات و تخریبها و تهدیدها... »او نامه تفصیلی انتقادآمیز و هشداردهندهاش را با این نوشته خاتمه میدهد که: «دختر عمویم که به تعبیر خوابهایش باور جدی دارد، چندی پیش در خواب دیده که در زندان توسط همبندیها کشته میشوم. از ما گفتن بود، خود دانید.»
*درخواست وکیل فائزه هاشمی
اخیرا محمدحسین آقاسی، وکیل فائزه هاشمی درباره آخرین وضعیت موکل خود بعد از نامهای که متن آن در رسانهها منتشر شد، عنوان کرد: قبلا اقداماتی صورت گرفته بود تا احتمالا به ایشان آزادی مشروط تعلق بگیرد که این کار انجام نشد. پروندههای ایشان تجمیع شده و میزان مجازاتی که باید تحمل کنند ۳ سال و ۷ ماه است که حدود ۲ سال از آن حکم را تحمل کرده اما دادستان با آزادی مشروط ایشان مخالفت کرده، بنابراین در مهرماه سال آینده محکومیت ایشان به پایان خواهد رسید. وکیل فائزه هاشمی در پاسخ به اینکه آیا با انتشار نامه فائزه هاشمی پیگیری مجددی برای تغییر در وضعیت او صورت گرفته است؟ تصریح کرد: فکر میکنم با انتشار این نامه هم نباید انتظار آزادی مشروط را برای موکلم داشته باشیم. احتمالا همکاری در این رابطه با ما نخواهند کرد، قبلا هم نکرده بودند. آقاسی درباره اقدامات احتمالی درباره حفاظت از جان موکل خود بعد از انتشار نامه گفت: به همراه آقای محسن هاشمی برادر موکلم، تلاشمان را میکنیم تا با مراجعه به دادستان تهران یا سرپرست دادسرای اوین گفتوگویی با آنها داشته باشیم تا ببینیم چکاری میتوانیم برای ایشان انجام دهیم.
*واکنشها به یک نامه
صادق زیباکلام در توییتی نوشت: «بغض و کینه طیفی از اپوزیسیون از خانم فائزه هاشمی را میتوان از سکوت رسانههای فارسیزبان به نامه ایشان ملاحظه نمود. آن رنجنامه غایت شهامت اخلاقی و وفاداری فائزه به دموکراسی بود. » عباس عبدی هم نوشت: «خانم فائزه هاشمی در خصوص فضای زندان نامهای را منتشر کرده است که از جهت حقیقتیابی شجاعانه بود و موجب احترام است. به نظر من اینگونه نقدها از سوی کسانیکه تصور میرود از جناح و جبهه مورد انتقاد هستند بیشتر شنیده میشود و موجب تلطیف فضای سیاسی و تمایز میان حق و باطل میشود و باید به خانم هاشمی تبریک گفت که در این راه پیشگام شدهاند. برای بهبود شرایط عمومی کشور باید از جایی آغاز کنیم که خودمان هم در آن حضور داریم. اگر قرار است از بیان حقیقت نترسیم ابتدا باید درباره خود آزادانه حرف بزنیم.» پروانه سلحشوری، نمایندهٔ پیشین مجلس آورده است: «فائزه هاشمی را به صراحت کلام و شجاعت میشناسم. نوشتن دردنامه، نشانگر عمق عدم رواداری در جامعهای است که حتی زندانیان تحمل عقاید یکدیگر را ندارند. بستر اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و عدالت قضائی در ایران نیازمند جدی تحول، رواداری و مداراست.» مازیار بالائی، عضو شورای مرکزی حزب اعتمادملی هم نوشت: «من هیچگونه قرابت نظری با خانم فائزه هاشمی ندارم، اما نامه افشاگرانه ایشان از درون زندان بسیار تاملبرانگیز و متاثرکننده بود. مبارزان پفکی راه آزادی تبدیل به هیولاهایی وحشتناک شدهاند که در آزاررسانی به غیرهمفکر کوتاهی نمیکنند.» فعال سیاسی اصلاحطلب نوشت: «فائزه هاشمی باید منتظر تندترین حملههای لفظی از هر سو عیله خود باشد، اما شجاعت اخلاقی و سیاسی او که صدای بیصدایان واقعی شده است، نزد خداوند بیاجر نخواهد ماند.» احمد زیدآبادی ادامه داد: «فائزه هاشمی با انتشار نامهای از داخل زندان به موضوعاتی اشاره کرده است که برای هر زندانکشیده باتجربه و مستقلی، طنینی آشنا دارد. خانم هاشمی با نوشتن این نامه، شجاعت بیمانندی از خود نشان داده است. چنین حرکتی شجاعتی فراتر از به چالش کشیدن مخوفترین دولتها را طلب میکند و فقط کسانی ارزش و اهمیت آن را فهم میکنند که تجربهای مشابه داشته باشند.»
ارسال نظر