«آرمان ملی» گزارش می دهد
لوایح روی زمین مانده FTAF
آرمان ملی- حمید شجاعی: حل مشکلات کشور مسالهای است که همه دولتها آن را وعده و هدف اصلی خود قرار دادهاند و برخی کمتر و برخی بیشتر تلاش خود را برای این مهم به کار گرفتهاند؛ اما در این میان مساله مهمی که همه به آن اذعان داشته و بر آن صحه گذاشتهاند این بوده که مشکلات اقتصادی یا بخش مهمی از مشکلات اقتصادی کشور تابع سیاست خارجی و به طور مشخص حل مساله تحریمها است.
در چنین شرایطی هر دولتی که بتواند با ساز و کاری مشخص تحریمها را حل و فصل کند به واقع میتواند ادعای حل مشکلات اقتصادی را نیز داشته باشد. حل مساله تحریمها نیز جز به مذاکره و تعامل با غربیها امکانپذیر نیست. لذا به بیان بهتر میتوان گفت هر دولتی که بتواند با غربیها بهتر مذاکره کند و شرایط بهتری را برای مذاکره و رسیدن به توافقی پایدار فراهم کند توفیق بیشتری در حل مشکلات خواهد داشت. لذا باید اذعان داشت از زمانیکه در دولت احمدینژاد تحریمهای شورای امنیت و آمریکا علیه ایران وضع شد تا کنون این فقط دولت روحانی بوده که توانسته با مذاکرات فشرده و هدفدار در جهت حل تحریمها موفق عمل کند و تیم سیاست خارجی وی به رهبری محمدجواد ظریف هوشمندانه و هنرمندانه توافقی چون برجام را منعقد کنند. با این حال تحولات مختلفی باعث شد تا طرفین از وظایف و تعهدات خود سرباز بزنند. هر چند که در دولت بعدی تلاشهایی برای بازگشت و احیای برجام شد اما هنوز تلاشها به ثمر نرسیده و تحریمهای یکجانبه ایران از سوی آمریکا پابرجاست. در چنین شرایطی دولت پزشکیان بهدنبال آن است که مشکلات اقتصادی کشور را گام به گام حل کند. گامهایی که به نظر به هم وابسته و متصل هستند. چرا که لازم و ملزوم یکدیگرند. بسیاری بر این باورند که حل مشکل تحریمها تا زمانیکه لوایحFATF تصویب نشده چندان تاثیری در گشایش اقتصادی برای ایران ندارد. چه اینکه اگر FATF هم تصویب شود، اما تحریمها حل نشود باز هم مشکل پا برجا است. لذا باید این دو مقوله را همزمان جلو برد. بهنظر میرسد که دولت نیز همین رویه را در دستور کار دارد و همزمان بهدنبال مذاکره با تروئیکای اروپا و احتمالا در ادامه با آمریکا است، حل مساله FATF را نیز در دستور کار قرار خواهد داد.
* احتمال تصویب FATF
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی بر این امر تاکید دارند که امروز بدون تصویب لوایح FATF در کشور حتی با برداشته شدن تحریمها نیز نمیتوان چندان کاری از پیش برد و لزوم حل مسائل FATF از بسیاری از اموری که در دستور کار است به مراتب برای کشور واجبتر است. چه اینکه به واسطه عدم پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی مراودات مالی و بانکی کشور با مشکلات بسیاری مواجه شده است. از همین رو نیز لزوم پیوستن ایران به این ساز و کار کاملا ضروری مینماید. این در حالی است که چندی پیش آیتا... آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح کرد اگر دولت درخواست بدهد مجمع دوباره لوایح باقی مانده از FATF را بررسی خواهد کرد. خبر امیدوارکنندهای که در جامعه نیز باز خورد داشت. اما مساله جایی جدیتر شد و همه امیدوار به احتمال تصویب لوایح باقی مانده که مسعود پزشکیان رئیسجمهور از موافقت مقام معظم رهبری با بررسی مجدد این لوایح خبر داد. سخنگوی دولت نیز از درخواست و تمایل دولت برای بررسی مجدد این لوایح و امید به تصویب آنها خبر داد. لوایح پالرمو و CFT دولایحهای هستند که هنوز پس از سالها در مجمع تشخیص خاک میخورند و باید در مجمع مورد بررسی مجدد قرار بگیرند. عدهای بر این باورند که در دور جدیدی بررسی این لوایح نگاه مثبت و موثرتری به این لوایح وجود دارد که درصد تصویب آنها را بالاتر میبرد. حال باید دید که در بررسی دوباره این لوایح با در نظرگرفتن شرایط داخلی، بینالمللی و مشکلات کشور بالاخره پس از سالها این لواح تصویب خواهد شد یا باز هم ایران را همچنان در لیست سیاه FATF خواهیم دید.
* تندروها، تاثیری ندارند
یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص ارزیابی از فضای مجمع در مورد این لوایح اظهار داشت: فضای مجمع که به افراد آن بستگی دارد. با توجه به اقداماتی که قبلا صورت گرفته، شرایط الان مثل آن دورهای که FATF رد شد، نیست چراکه قرار است با نظر مقام رهبری دوباره مورد بررسی قرار بگیرد و هم اینکه من فکر میکنم چه آقای پزشکیان و مخصوصا وزیر اقتصاد و تا حدی هم وزیر امور خارجه، اگر به مجمع بیایند و توضیحاتی ارائه بدهند و به اعضا بگویند که در اثر اجرا نشدن FATF چقدر کشور ضرر کرده و تا چه اندازه مشکلات برای کشور ایجاد شده احتمال اینکه به تصویب برسد، وجود دارد البته نمیتوان به صورت صددرصد و قاطع این را گفت. سیدمحمد صدر در مورد احتمال تصویب FATF در مجمع گفت: احتمالش از گذشته بیشتر است. البته حتما توضیحات آقای رئیسجمهور، وزرا و کارشناسان وزارت اقتصاد موثر واقع خواهد شد. وی افزود: اگر کسی تندروی افراطی باشد، معنایش این است که عقل و علم در تصمیمگیریهای او نقش ندارد، وگرنه تندرو نمیشود (خنده). وقتی هم به این صورت باشد طبیعتا مواضعی که افراد افراطی و تند بگیرند هیچوقت منافع کشور را تأمین نمیشود. وی در خصوص تاثیر نظرات تندروها بر اعضای مجمع بیان کرد: آن تندروهایی که در مجلس هستند فکر نمیکنم خیلی در مجمع نقشی داشته باشند اما نحوه ارائه موضوع مخصوصا از جانب پزشکیان و وزیر اقتصاد موثر است چراکه اگر کسی واقعا بداند که چه مقدار ایران بابت انجام ندادن FATF ضرر کرده و احساس ملی داشته باشد، قطعا با تصویب آن مخالفت نمیکند. وی افزود: بودن با موثر بودن فرق دارد.
ارسال نظر