«آرمان ملی» از وضعیت قطعشدنهای مکرر برق در تهران گزارش میدهد
چالش بیبرقی در روزهای سرد
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: طبق هرروز سر ساعت مشخص به محل کار خود میروم. هرچه در میزنم کسی در را باز نمیکند. در نیمه باز پارکینگ، خبر از قطع مجدد برق میدهد.
دوساعت تمام باید پشت سیستم منتظر بمانم تا برقی که رفته است، بالاخره ساعت 3بعدازظهر، با سلام و صلوات بیاید. این تنها وضعیت من نیست. در روزهای اخیر، برق شهروندان و ادارات در مناطق مختلف تهران بارها در ساعتهای مختلف قطع شده است. این درحالی است که برخی شهروندان، با قطع شدن برق، آب و گازشان هم قطع میشود. همین مساله چالشهای این روزهای شهروندان تهرانی در مناطق مختلف و در روزهای نسبتا سرد پایتخت است.
با بارش باران در بامداد شنبه، امیدوار بودیم که هفتهای با کاهش آلودگی در تهران را آغاز کنیم، اما حالا با قطع شدنهای مکرر برق تهران، در مناطق مختلف، چالشی تازه در آستانه فصلی سرد برای تهرانیها آغاز شده است.
هنوز ساعت از سه نگذشته است که برق آمده و مشغول انجام کارهای عقب مانده روزانه میشوم، که برنامه قطع برق خبر از این میدهد که فردا باید زودتر برای اینکه از کارها جانمانم در محل کارم حاضر شوم و تنها دلیلش این است که قرار است برق فردا ساعت 3قطع شود. فردی که ساعتهای صبح خود را در محلی دیگر مشغول به کار است، با این وضعیت قطع شدنها با مشکل مواجه میشود. این تنها مربوط به محل کار من نیست، در سطح شهر تهران، این روزها هم افرادی که در محل سکونت خود هستند و هم شاغلان، با قطع مکرر برق، فعالیتهای روزانهشان تاحدی مختل شده است.
طبق برنامه توسعه پیش نرفتیم
در همین راستا، هدایت ا... خادمی، نایبرئیس کمیسون انرژی مجلس دهم شورای اسلامی، به «آرمان ملی» گفت: ما طبق برنامه توسعه قراربود که سالی 5هزارمگاوات برق تولید کنیم، تا هم خاموشیها در کشور از بین رود، هم اینکه برای صادرات هم برق داشته باشیم. حدود20 تا30سال پیش، ما خاموشیهای زیادی به دلیل کمبود تولید برق داشتیم. ولی وقتی قانون گذاشته شد و طبق برنامه توسعه و شروع به تولید سالی 5هزارمگاوات برق کردیم، تقریبا تا سال 89 عالی عمل کردیم. هرسال تقریبا 5هزار مگاوات را تولیدکردیم و باعث شد که هم خاموشیها از بین رود و هم مقداری برای صادرات داشته باشیم که گاهی هم صادر میکردیم. منتهی از سال 98تا90 دیگر این روند متاسفانه رها شد. یعنی تقریبا 13سال که باید سالی 5هزار مگاوات هم نگوییم، بالاخره اگر هر دو سه سالی هم 5هزار مگاوات تولید میشد، تقریبا رها شد و این اتفاق نیفتاد، تا سال 96 حدودا، زمانی که آقای چیتچیان وزیرنیرو بود، یک شرکت ترکیهای آوردند تا آن شرکت 7هزار مگاوات تولید کند، که آن هم نشد. یعنی نمیدانم گفتند عدهای اجازه ندادند. بعضی از شرکتها سنگاندازی کردند و آن شرکت ترکیهای هم رفت. یک سری شرکتهایی کوچکی هم بودند که میآمدند و نیروگاههای کوچک میزدند و برق را میفروختند به وزارت نیرو، آنها هم چون پولشان به موقع داده نمیشد، به مشکل برخوردند.
رئیس هیاتمدیره انجمن شرکتهای حفاری و خدمات فنی نفت و گاز کشور، با اشاره به اینکه ما به وظایفمان عمل نکردیم، افزود: دوران آقای رئیسی، رئیسجمهور فقید هم کاری در زمینه ناترازیها انجام نشد. این عدم انجام وظایف و ترک فعلها، که وزرا همیشه برنامههای وزرای سابق را کپی میکنند و به مجلس هنگام رایگیری میدهند، قرار بود طبق برنامه عمل کنند، نکردند. خب مشخص است که با کمبود مواجه میشویم. حالا هم راهی نداریم.
نمی شود به مردم گفت، مصرف نکنید
این نماینده پیشین مجلس، با بیان اینکه نمیشود به مردم گفت مصرف نکنید، بیان کرد: اینها راه حل نیست. راه حل این است که ما باید ظرفیت تولیدمان را بالا ببریم. باید از آن نشتیهایی که در سیستمهای از تولید به انتقال و توزیع وجود دارد، آنجا صرفهجویی کنیم و جلوی آن را بگیریم. جلوی افت انرژی که وجود دارد را بگیریم، وگرنه شما اصلا مصرف هم نکنید و مصرف را هم نصف کنید، باز سال آینده میخواهید چه کنید؟ از طرف دیگر ما وسایل گرمایشی، سرمایشی که در کشور تولید میشود، اینها انرژی بسیار زیادی را مصرف میکنند. این وسایل که متاسفانه انحصاری است در ایران توسط بعضی از شرکتها، آنها هم پرمصرف هستند. خب تقصیر مردم چیست؟ خب استاندارد وارد کنید. استاندارد بسازند. از آن طرف هم بالاخره سیستم ساختمان سازی ما هم درست نیست. وزرا چیزی که یاد گرفتند این است که توپ را میاندازند در زمین رئیسجمهور و مردم. از آن طرف به رئیسجمهور میگویند ما چندصد میلیارد دلار میخواهیم، اگر بخواهیم اقدام سازندهای انجام دهیم، از آن طرف هم به مردم میگویند کم مصرف کنید. خب اینکه نمیشود. کشوری که میخواهد توسعه پیدا کند باید انرژی بیشتری را مصرف کند. چین با یک میلیارد و 500میلیون جمعیت و با این توسعهای که دست یافته است، ببینید چقدر انرژی در کشورش مصرف میکند. در کنار آن آمریکا، بیشترین مصرف کننده انرژی در دنیاست. خب اینها خودشان تولید میکنند. اینها نمیگویند مردم صبرکنید، کمتر مصرف کنید. نصیحت کنند. مردم باید چکار کنند؟
ازصبح3بار برق رفت!
خادمی با اشاره به اینکه از صبح 3بار برق محلی که در آن حضور دارد رفته است، در ادامه گفت: من همین جایی که نشستم از صبح تا الان، سه بار برق رفته است، خب هر وسایلی که شما داشته باشید، حالا در منزل یا کارگاه یا شرکت، همه اینها از بین میروند. همین ضرری که زده میشود، با همین ضرر میشود چندین نیروگاه و پالایشگاه و فازهای پارس جنوبی را توسعه داد.
این دولت تازه شروع کرده است. اما همین دولت هم بالاخره باید اقدامی را انجام دهد. ظرف همین چندماه بالاخره آنها که باید اقدامی انجام میدادند باید معلوم میشد. آیا برنامهای برای رفع این کمبودها دارند؟ دوتا پروژه بیاورند که حداقل 3سال دیگر تمام شود یا نه. تا آنجا که ما اطلاع داریم، اینها هم اقدامی انجام ندادند.
مردم کمتر از وزرا غر میزنند!
نماینده دوره دهم مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزرای کارآمد باید خلاقیت برای درآمدزایی و حل مشکلات داشته باشند، گفت: وزرا به رئیسجمهور میگویند 100میلیارد دلار میخواهیم، رئیسجمهور هم میگوید من از کجا بیاورم؟ رئیسجمهور هم نمیگوید آقای وزرا شما شرایط را میدانستید و آمدید، لابی کردید، شما را پشتیبانی کردند و آمدید وزیر شدید. خب باید یک خلاقیتی داشته باشید و از یک طریقی تامین مالی کنید. یک سری کنسرسیومها را تشکیل دهید و بتوانید اقدامی انجام دهید. اگر قرار باشد شما هم بیایید و مثل بقیه مردم، حالا مردم غر هم نمیزنند. بیایید هی غر بزنید، خب هر فردی میتواند این کار را انجام دهد. آمدید فقط به مردم بگویید نخورید، گاز مصرف نکنید. برق مصرف نکنید. فقط به قول معروف زیرساختهایتان از بین برود. فقط برق و گاز و بنزین را گران کنید. کشوری که دومین دارنده ذخایر گازی جهان است. سومین دارند ذخایر نفتی جهان است. یعنی باید به ما جایزه بدهند که کشور را به این وضعیت رساندیم.
وزرا برنامهای ندارند!
خادمی با بیان اینکه وزرای این دوره هم برنامه خاصی تا امروز برای جبران ناترازیهای انرژی نداشتند، ادامه داد: حالا هم آن چیزی که ملاحظه میکنید، هیچ کدام از این وزرا تا امروز برنامهای نداشتند و در پایان دولت آقای پزشکیان، اگر همان طور که قول داد من اگر متوجه شدم وزرا نمیتوانند کاری کنند برکنارشان میکنم، اگر پاسخگوشان نکند، چندماه گذشته است، گوش به بهانههایشان ندهد و بگوید شما در این شرایط چطور قبول مسئولیت کردید. بروید کنار تا کسانی که میتوانند بیایند و تامین مالی کنند. کسانی که میتوانند اقدام سازنده انجام دهند، بیایند. وگرنه 4سال دیگه تمام میشود و اگر ما تا4سال دیگر به همین شکل پیش رویم. یعنی وضعیتمان از نظر انرژی برمیگردد به 40سال قبل و آن زمان تازه برای اینکه به وضعیت بد امروز برسیم، تازه 20 سال زمان میخواهیم. از آن طرف همسایههامان کجا رفتند، آنها انگار در کرهای دیگر هستند. انگار ما حتی گرفتن ارتباط با آنها هم برایمان سخت است. رئیسجمهور باید وزرا را پاسخگو کند. بعضی از وزرا در همین کمبودها نقش اساسی داشتند، که حالا آمدند و باز وزیر شدند. بعضی دوستان خودشان مقصر هستند. حالا قبلیها که چندسال وزیر بودند و رفتند چه کردند؟ مگر همین دوستانی که چندسال قبل وزیر بودند نمیگفتند ما داریم 20هزار مگاوات برق ظرفیت جدید تولید میکنیم، خب کجا رفتند؟ تازه به جایگاه جدید هم رسیدند و از امکانات بهتری هم برخوردار شدند. چون در کشور ما کسی پاسخگو نیست، این وزرا هم 4سال در سمت خود هستند و بعد هم میروند و کسی هم کاری با آنها ندارد.
او همچنین بیان کرد: ما یک مشکلمان نیز این است که توربینهایی که در کشور تحت نام داخلی تولید میشود، راندمانشان پایین است. اگر توربین با راندمانی که در دنیا استفاده میکنند، توانستیم وارد و استفاده کنیم، با همین امکانات و زیرساختها حداقل میتوانستیم 30تا40هزارمگاوات برق اضافه داشته باشیم. نیازی هم به سرمایهگذاری جدید نداشتیم و حتی میتوانستیم صادر کنیم.
ارسال نظر