برنامه جدید ساترا برای شبکه نمایش خانگی | آیا محدودیتهای جدید در راه است؟
مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با محوریت نظارت سازمان صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی بعد از گذشت یک ماه ابلاغ شد. معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا وظایف این دستگاه را شرح میدهد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، اوایل تیرماه در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبهای تصویب شد که طبق آن نظارت بر شبکه نمایش خانگی به سازمان صداوسیما و البته بازوی اجرایی آن در این حوزه یعنی ساترا سپرده شد.
به نقل از فارس، بعد از اعلام این خبر انتقادات، پیشنهادها و البته حمایتهای متفاوتی از این مصوبه منتشر و بیان شد، عدهای صداوسیما را بهعنوان رقیب شبکه نمایش خانگی میدانستند و این مصوبه را منافی اصل رقابتپذیری میدانستند. عدهای هم از اساس با نظارت و محدودیت شبکه نمایش خانگی مخالف بودند، اما نظر اکثر منتقدان این بود که کسی با کلیت نظارت مخالف نیست و باید ساز و کار این اتفاق اصلاح شود.
نظارت بر نمایش خانگی غیرقابل انکار است
سعید مشهدی رئیس اتحادیه تولید و نشر محتوا در فضای مجازی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری فارس گفته بود: «اگر بخواهیم فضای کلی به وجود آمده بعد از اعلام مصوبه را ترسیم کنیم باید بگوییم که همه معتقدند رگولاتوری و تنظیمگری باید وجود داشته باشد؛ فکر نمیکنم کسی که از اساس با تنظیمگری در شبکه نمایش خانگی مخالف باشد.»
وی در ادامه گفت: «در این میان چند موضوع وجود دارد که منجر به بحث شده است؛ اول اینکه برخی معتقدند چرا صداوسیما باید برای این امر انتخاب شود، دوم اینکه عدهای سیاستهای نظارتی این سازمان را برای نظارت بر نمایش خانگی سخت گیرانه میدانند و آخر هم اینکه برخی از منتقدان معتقدند که صداوسیما و شبکه نمایش خانگی رقیب یکدیگر هستند و این مصوبه فضای رقابت پذیری را محدود میکند.»
مشهدی در ادامه بیان کرد: «در مقابل این مسائل تعدادی از معضلات حوزه فرهنگ هم وجود دارد که باید به آنها رسیدگی شود، یکی از این چالشها این است که باید توسط نهادی بالادستی تعیین شود که چه محتوایی در فضای صوت و تصویر فراگیر تولید و منتشر شود؛ نمیشود یک پلتفرم بدون در نظر گرفتن بایدها و نبایدهای فرهنگی دست به تولید محتوایی بزند و به تاثیرات مخرب فرهنگی آن توجه نکند و بعد از آن نهادهای فرهنگی دولتی هزینه کنند تا این تاثیرات را برطرف کنند.»
روز گذشته بعد از گذشت حدود یک ماه از این مصوبه پیمان جبلی در صفحه شخصی خود خبر از ابلاغ آن توسط دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی داد، حالا این مصوبه با ابلاغ رئیس جمهور رسمیت پیدا خواهد کرد.
شرح عملکرد ساترا در فرآیند نظارت
در همین زمینه، محمدصادق افراسیابی، معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در میز فرهنگ و هنر شبکه خبر به گفتوگو با حمیدرضا مدقق نشست تا عملکرد و روند کاری ساترا در نظارت بر شبکه نمایش خانگی را مشخص کند.
وی درباره این مصوبه گفت: «این مصوبه درباره نظارت سازمان صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی و همچنین تعیین نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اعطاء مجوز و نظارت بر رسانههای خبری، اطلاع رسانی، آثار سینمایی و بازیهای صوت و تصویر فراگیر است.
افراسیابی در توضیح عملکرد ساترا در نظارت بر سریالهای شبکه نمایش خانگی توضیح داد: «وظایف ساترا در مواجهه با شبکه نمایش خانگی به چند بخش تقسیم میشود؛ اول اینکه مجوز فعالیت تمام ویاودیها، چه کاربرمحور و چه ناشرمحور که در حوزههای آموزش، پژوهش و صدا پایه فعالیت میکنند، توسط ساترا صادر میشود.
وی ادامه داد: «تمام سریالها و برنامههای شبکه نمایش خانگی هم مجوز تولید و انتشارشان توسط ساترا صادر میشود که البته برای این مرحله ما دو شورای صدور مجوز تولید و پخش داریم که مطابق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دو نفر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عضو این شورا هستند و نظرشان را بیان میکنند.»
اشاره به بند ششم این مصوبه در حمایت از فعالیتهای کسبوکارهای شبکه نمایش خانگی از دیگر بخشهای سخنان افراسیابی بود.
وی همچنین با اشاره به مجمع مشورتی تحلیلگران ساترا بیان کرد: «بخش صدور مجوز ساترا مطابق با قانون و خط قرمزها به محتواها مجوز میدهد و این مجمع با تحلیل محتوا، ویژگیهای آنها را مشخص میکنند. برای مثال مشخص میشود که یک سریال برای چه بازه سنی و برای چه شخصیتهایی مناسب است و چه محتوایی دارد.»
افراسیابی در پایان تاکید کرد که نظرات اعضاء این مجمع در صدور و یا عدم صدور مجوز تاثیری ندارد.
چرا شبکه نمایش خانگی مهم است؟
پیش از این محمود حاجیلویی، دبیر ستاد فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره اهمیت موضوع برای شورای عالی انقلاب فرهنگی به خبرنگار فارس گفته بود: «مسأله اوقات فراغت و سرگرمی مردم برای ما بسیار مهم است. فراغت یکی از حوزههایی است اگر محتوای تولید شده برای آن به درستی شکل گرفته باشد باعث ایجاد فضای آرامش و تاثیرپذیری فرزندان از خانواده و شکلگیری درست شخصیت آنها میشود؛ از طرفی هم سریالهای شبکه نمایش خانگی سهم قابل توجهی از سبد فرهنگی مورد استفاده توسط مردم را شکل دادهاند».
وی ادامه داد: «ما هم میخواهیم این سبد فرهنگی که اوقات فراغت فراغت مردم را شکل داده است پربار و جذاب باشد. بنابراین از این تولیدات شبکه نمایش خانگی و پربار شدن و ارتقای محتوای آنها حمایت میکنیم؛ به همان اندازه، هم نگرانی والدین در مورد دسترسی فرزندانشان به محتوایی را که میتواند برای آنها آسیب زننده باشد، درک میکنیم و از طرفی هم میخواهیم خانوادهها در آرامش این محتوا را استفاده کنند و بتوانند آنها را به صورت خانوادگی تماشا کنند. برای رفع این نگرانی و برپا کردن فضای آرام باید این نظارت وجود داشته باشد».
ارسال نظر