از فرصتها استفاده شود
بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا سخنانی در ارتباط با ایران و بازگشت به برجام اعلام کرده که به نوعی میتوان آن را میانه دانست. سخنان بلینکن نشان میدهد که اختلافات بر سر احیای برجام حتی درون حزب دموکرات هم زیاد است و شاید در دستگاه سیاست خارجه آمریکا هم نتوانستهاند تصمیم جدیدی در ارتباط با ایران هستهای اتخاذ کنند و به نوعی توافق با ایران در حال حاضر از منظر آمریکاییها در شرایط تعلیق قرار دارد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین علی بیگدلی، کارشناس روابط بینالملل نوشت: به نظر تا این لحظه بازگشت به برجام به مرحلهای نرسیده است که وارد فاز مذاکره در این ارتباط شوند. از سوی دیگر برخی در ایران البته انجام هرگونه مذاکره در ارتباط با پرونده هستهای را غلط میدانند و هنوز هم این افراد بر مواضع خود تاکید دارند و برخی از این افراد هم اکنون در قدرت قرار گرفته و تصمیماتی در ارتباط با پرونده هستهای میگیرند و مشخص نیست چرا باید افرادی که روزگاری مخالف برجام بودند اکنون در این زمینه تصمیم بگیرند.
هر چند دولت جایگاه مطلقی در حل مساله هستهای ندارد اما فشارها بر دولت رئیسی در ارتباط با مذاکرات افزایش یافته است و اگر روزی احتمال انجام مذاکرات قوت بگیرد، بعید نیست دولت نیز زیر آماج حملات مخالفان توافق هستهای همانند روحانی قرار گیرد. از سوی دیگر ایران تلاش دارد زمینههای گرفتن امتیاز بیشتر در مذاکرات آینده را فراهم آورد. آمریکاییها البته در گذشته اعلام کرده بودند که حاضر به برداشتن تحریمهای هستهای هستند اما تهران خواستار حذف تمامی تحریمها شد و با ایالات متحده به توافق نرسیدند و بین خواسته ایران و آمریکا ناترازی به وجود آمد.
ایران خواستار حذف سپاه از لیست تروریستی بود و آمریکا این مورد را بدون ارتباط با برجام میدانست. از سوی دیگر آمریکاییها به دنبال قرارداد موقت بودند که بعد از مخالفت تهران عملا این نوع از توافق هم از دستور خارج شد اما اگر ایران در برابر آزادی زندانیان آمریکایی دلارهای خود را در سایر کشورها به دست میآورد و همچنین در برابر افزایش فروش نفت از میزان ذخایر غنی سازی شده خود میکاست، در این صورت فضا در آینده برای احیای برجام فراهم میشد. یک توافق ولو موقت میتوانست شرایطی را ایجاد کند که دریچههای مذاکرات بسته نشود و بعدها که بایدن دوباره در آمریکا به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد، به سمت اجرای کامل توافق وین گام برمیداشتیم.
آمریکاییها در برابر هرگونه لغو تحریمها به دنبال انعقاد یک قرارداد جامع هستند که این قرارداد شامل مسائل موشکی و آزادی زندانیان و حضور منطقهای ایران میشد. همان طور که آقای صالحی اعلام کردند ایران باید در موضع قدرت مذاکره کند و اکنون نیز ایران در اوج قدرت قرار دارد چه بهتر که به صورت قدرتمندان با غرب به مذاکره بپردازد. با این وجود هنوز به موقعیتی نرسیدهام که بتوانیم مسائل و مشکلات خود را با غربیها حل و فصل کنیم و تا زمانی که این تمایل به صورت دو طرفه ایجاد نشود شاهد احیای برجام و حتی بهبود فضای بینالمللی به نفع ایران نخواهیم بود.
ارسال نظر