حسن بهشتی پور در گفت وگو با«آرمان ملی»:
اختلاف آمریکا و اسرائیل تاکتیکی است نه استراتژیک/ نتانیاهو در بحران زندگی می کند
آرمان ملی:آیا بحران بین ایران و اسرائیل فروکش کرده است؟ چه عوامل و اتفاقاتی می تواند دوباره بحران بین دو کشور را افزایش بدهد؟آیا عقب نشینی آمریکا در همراهی با اسرائیل در مواجهه با ایران فاصله این دو کشور بیشتر از گذشته خواهد شد؟تحولات خاورمیانه با توجه به اتفاقات اخیر به چه سمتی خواهد رفت؟

«آرمان ملی» برای پاسخ به این سوالات با حسن بهشتی پور، تحلیل گر روابط بین الملل گفت وگو کرده است. بهشتی پور معتقد است:« باید توجه کنیم که اسرائیلیها در یک بحران به شدت گسترده در غزه درگیر هستند. علاوه بر این نتانیاهو در داخل اسرائیل به شدت مشکلات جدی دارد؛ از درگیر شدن در جنگ و موضوع غزه که فشار زیادی را بر او وارد کرده تا افتضاحی که از نظر امنیتی در 7 اکتبر به بار آمده است. در کنار این موضوع نتانیاهو مخالفان زیادی دارد و هفتهای نیست که درگیری و تظاهرات علیه او برقرار نباشد.
با این مجموعه مسائل درگیری اسرائیل با ایران به شدت برای نتانیاهو زیانآور بود و او میداند با پاسخ جدیتر به ایران مجبور است، جواب دوباره بگیرد و این به معنی ادامه موضوع است». وی در ادامه می افزاید:«آمریکا و اسرائیل در مسائل مختلفی با یکدیگر اختلاف دارند؛ از جمله همین تشکیل دو دولت اسرائیل و فلسطین اما این دو با یکدیگر متحد استراتژیکاند. این سخن به معنای این است که دو کشور در زمینه های مختلف اعم از سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با یکدیگر اتحاد استراتژیک دارند، اما اختلافاتشان هم به جای خود باقی است.واقعیت این است که در موضوع ایران هم بر سر جنگ با هم اختلاف دارند.
آمریکا نمیخواهد وارد ماجراجویی اسرائیل شود زیرا دولت این کشور در چند ماه آینده انتخابات را در پیش دارد و میداند اگر اسرائیل علیه ایران وارد عمل شود، ایران واکنش نشان میدهد و چنین شرایطی در ایام پیش از انتخابات برای دولت آمریکا مناسب نیست. در واقع اختلاف آمریکا و اسرائیل بر سر ایران تاکتیکی است نه استراتژیک.
ایران پاسخ مناسب خود را در پی حمله اسرائیل به کنسولگریاش در دمشق ارائه داد و حالا وقت آن است که با آمریکا وارد فاز دیپلماسی شویم زیرا بهترین موقعیت برای مذاکره است و حالا دیگر کسی به دلیل چنین مذاکرهای متهم به سازشکاری نمیشود. مذاکره در شرایط کنونی که از نظر نظامی هم در موقعیت خوبی قرار داریم می تواند پیامدهای مثبتی برای ایران به همراه داشته باشد.در واقع آمریکا و اسرائیل درباره حمله به ایران اختلافنظرهای جدی دارند و ایران میتواند با بهرهگیری از ابزارهای دیپلماتیک از چنین فضایی به نفع خود بهره ببرد.
صهیونیست ها فعلا می خواهند وضعیت را در حالت تعلیق نگه دارند تا امکان برنامه ریزی و پیش بینی را از ایران بگیرند. اسرائیل می داند بدون کمک آمریکا، آلمان، انگلیس و فرانسه نمی تواند با ایران مواجهه کند بنابراین دنبال آن است که آنها را نیز با خود همراه سازد؛ به همین دلیل می گوید می خواهد یک ائتلاف بین المللی تشکیل دهد.نتانیاهو در بحران زنده است و دولت فعلی اسرائیل دنبال آن است که یک بحران فراگیر درست کند تا بتواند خودش را تثبیت کند. برای پیش بینی اوضاع و تحولات آینده باید زمان بدهیم اما حداقل در کوتاه مدت احتمال اینکه طرفین دوباره وارد فزا نظامی شوند کم است ولی امکان دارد اسرائیل بخواهد با استفاده از نفوذی هایش داخل ایران اقداماتی ضربه ای را وارد کند.»
ارسال نظر