| کد مطلب: ۶۰۱۸۱۹
لینک کوتاه کپی شد

قمار خطرناک علی‌اف با کریدور جعلی زنگزور/ باکو نمی‌تواند از خط‌قرمزهای تهران عبور کند

یک پژوهشگر قفقاز معتقد است ایران سیاست ها و خطوط قرمز خود را تبیین و مشخص کرده و از این جا به بعد هر اتفاقی که می افتد بستگی به نوع بازیگری و نحوه کنشگری آذربایجان دارد و نه ایران.

قمار خطرناک علی‌اف با کریدور جعلی زنگزور/ باکو نمی‌تواند از خط‌قرمزهای تهران عبور کند

آرمان ملی آنلاین خبرآنلاین نوشت، تنش‌ها میان ایران و جمهوری‌آذربایجان به اوج خود در دو سال گذشته رسیده‌ است. اصرار باکو برای ایجاد کوریدور زنگزور در مرز با ایران و همراهی آنها با رژیم صهیونیستی، تهران را سخت نگران کرده و باکو مایل به ادامه روابط دیپلماتیک با ایران نیست. همه اینها جدا از سخنرانی‌های ضد ایرانی الهام علی‌اف و برنامه‌های تلویزیونی است که به تنش بین دو طرف دامن می‌زنند. با همه این اتفاقات به‌نظر نمی‌ رسد که چشم‌انداز روابط ایران و آذربایجان در کوتاه مدت چندان روشن باشد.

در خبرآنلاین با شعیب بهمن کارشناس مسائل روسیه و قفقاز به گفت‌وگو در مورد این اختلافات نشسته‌ایم.

شعیب بهمن در مورد چشم‌انداز روابط تهران و باکو می‌گوید واقعیت این است که روابط ایران و آذربایجان از ابتدا به درستی شکل نگرفته و چون مبنای درست و دقیقی وجود نداشته بعد از مدتی ما با انواع چالش‌ها مواجه می‌شویم. در حال حاضر هم هرچقدر ایران تلاش می‌کند تا روابط را مدیریت کند و اجازه تشدید تنش‌ها در روابط را ندهد ولی باکو تلاش می‌کند که میزان تنش‌ها افزایش پیدا کند. علت اصلی هم به طرح کلانی برمی‌گردد که در جنگ سال ۲۰۲۰ یعنی جنگ دوم قراباغ اتفاق افتاد. اساسا این جنگ پروژه‌ای بود تا آذربایجان به همراه حامیانش مثل ترکیه، اسرائیل و برخی کشورهای غربی مانند انگلیس بتوانند کریدوری به نام زنگزور را در منطقه تشکیل دهند. برداشتی که جمهوری آذربایجان از آن دارد این است که جنوب ارمنستان را تحت اختیار خودش بگیرد و در نتیجه تنها کشوری که با این اتفاق به شکل جدی مخالفت می‌کند ایران است. به همین خاطر باکو انواع تنش‌ها را در ایجاد روابط دوجانبه ایجاد می‌کند.

با توجه به آنچه تجربه شده انتظار می‌رود ما همچنان شاهد تشدید تنش‌ها از سوی باکو باشیم و ایران هم سعی می‌کند به این تنش‌ها در پایین‌ترین سطح واکنش نشان دهد.


دروغ برخی رسانه‌های باکو علیه ایران برملا شد
بهمن در مورد اینکه این تنش‌ها می‌تواند در جنگ آذربایجان با ارمنستان تغییری ایجاد کند توضیح می‌دهد: سیاست ایران در زمینه قراباغ روشن و واضح بوده و این را همه طرفین می‌دانند. در عین حال خط قرمزهای ایران هم در مورد تحولات منطقه کاملا مشخص است و رهبر ایران به صراحت در مورد این خط قرمزها صحبت کرده و سایر مقامات هم بر آن تاکید کرده‌اند. سیاست ایران در قفقاز مبتنی بر جانب داری از ارمنستان و آذربایجان نیست بلکه ایران سیاستی را مبتنی بر منافع و امنیت ملی خود دنبال می‌کند و در همین چارچوب هم هست که اقدامات باکو برای اشغال جنوب ارمنستان یا احداث کریدور زنگزور با منافع ملی ایران در تضاد قرار می‌گیرد. قاعدتا ایران هر کاری برای اینکه از منافع خود حفاظت کند انجام خواهد داد. اگر جمهوری آذربایجان قصد داشته باشد که دست به تغییرات مرزی بزند و از خطوط قرمز ایران عدول کند با واکنش جدی و محکم ایران مواجه خواهد شد.

ایران سیاست‌ها و خطوط قرمز خود را تبیین و مشخص کرده و از این جا به بعد هر اتفاقی که می‌افتد بستگی به نوع بازیگری و نحوه کنشگری آذربایجان دارد و نه ایران.

این کارشناس مسائل روسیه و قفقاز در مورد دخالت اسرائیل در مسائل بین اذربایجان و ایران می‌گوید: یک واقعیت وجود دارد مبنی بر اینکه آذربایجان در سال‌های گذشته اسرائیل را به عنوان یک شریک راهبردی پذیرفته. این مسئله را هم مقامات باکو به صراحت در موردش صحبت کردند و هم مقامات رژیم صهیونیستی بر آنها تاکید کرده‌اند. به نحوی که طرفین این روابط را به کوه یخی تشبیه می‌کنند که فقط یک نهم آن بیرون آب و مشخص است. در نتیجه خود این تشبیه نشان می‌دهد که این دو روابط پیچیده و در هم تنیده دارند و ما در عمل هم شاهد این موضوع هستیم. مثلا آذربایجان تأمین کننده بیش از ۴۰ درصد از نفت مصرفی اسرائیل است که نشان می‌دهد تل آویو در حوزه انرژی به آذربایجان وابسته است. همچنین اسرائیل مهم‌ترین تأمین کننده تسلیحات برای اذربایجان است و باکو ۷۰ درصد از تسهیلات را از این رژیم خریده است. در عرصه عمل هم روابط دو طرف گسترده و تقویت شده است. نکته مهم برای ایران این است که روابط باکو و تل آویو دو جانبه نبوده بلکه روابطی بوده که علیه ایران مورد استفاده قرار گرفته است. در سال های گذشته هرگاه تیم‌های خرابکاری یا تیم‌های ترور اسرائیل می‌خواستند وارد خاک ایران شوند از خاک آذربایجان اقدام کرده‌اند. چه در زمان ترور دانشمندان هسته‌ای و چه در زمان سرقت اسناد هسته‌ای، این تیم‌ها از طریق آذربایجان وارد خاک ایران شده‌اند.

در دو سال گذشته باکو بخشی از مناطق آزاد شده خود در جنگ که در جوار مرزهای ایران بوده را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده و آنها در پوشش ایجاد روستاهای هوشمند یا شهرک‌های فرهنگی عملا دارند اقدامات امنیتی علیه ایران را ساماندهی می‌کنند در نتیجه روابط آذربایجان و اسرائیل هم در هم تنیدگی قابل توجهی دارد و هم علیه ایران است و تهران هم نسبت به این روابط و نسبت به نفوذ اسرائیل در مرزهای شمال غربی خود به شدت حساس است.

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار