رونمایی از جانشینان احتمالی سید حسن نصرالله/ چه کسی دبیر کل حزب الله می شود؟
سیدحسن نصرالله در حمله اسرائیل به ضاحیه بیروت به شهادت رسید. اسرائیلیها اما در رسیدن به هدف ترور همزمان دبیرکل حزبالله و نفر دوم این گروه یعنی سیدهاشم صفی الدین ناکام ماند.
به گزارش آرمان ملی آنلاین ؛ با وجود اینکه سازوکار انتخاب رهبران در گروههایی مانند حزبالله لبنان به شدت محرمانه است، اما شیخ سید «هاشم صفیالدین» پسرعموی مادر سید حسن نصرالله و پدر داماد سردار شهید قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، و شیخ «نعیم قاسم» قائم مقام دبیرکل حزبالله لبنان به عنوان گزینههای اصلی برای رهبری این تشکل شناخته میشود.
صفیالدین کیست؟
سیدهاشم صفیالدین از سال ۱۳۷۳ معاون اجرایی حزبالله و رییس شورای اجرایی حزبالله است. همچنین گفته میشود که او مسئولیت امور مالی را نیز به عهده داشته است. در همه این سالها او نفر دوم حزبالله نیز شناختهشده. صفیالدین حالا ۶۰ ساله است و در جنوب لبنان متولد شده است. این یعنی او فقط دو سال از سیدحسن کوچکتر است. پس از آنکه شرایط امنیتی اجازه حضور دبیرکل حزبالله در مراسمهای عمومی را نمیداد، این صفیالدین بوده که در این مراسمها شرکت کرده است. او همچنین از اقوام سیدحسن و پسرخاله اوست. صفیالدین با خانواده حاج قاسم سلیمانی نیز نسبت دارد. سال ۹۹ یعنی یک سال پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، رضا صفیالدین فرزند او با زینب سلیمانی فرزند شهید سلیمانی ازدواج کردند.
کار شیخ صفیالدین در حزبالله چه بود؟
شیخ صفی الدین ۱۶ سال پیش از سوی یک روزنامه ایرانی به عنوان جانشین شهید سید حسن نصرالله مطرح شد. اما به گفته برخی کارشناسان، این تصمیم مدتها قبل از آن اتخاذ شده بود. یک مقام سابق حزبالله در سال ۲۰۱۱ بیان کرده بود که انتخاب صفیالدین حدود دو سال پس از انتخاب نصرالله بهعنوان دبیرکل در سال ۱۹۹۲ انجام شده است.
تاریخ انتخاب او به زمانی برمیگردد که شهید شیخ حسن نصرالله در سال ۱۹۹۴ صفیالدین را از قم به بیروت فراخواند تا بهعنوان مدیر اجرایی حزبالله فعالیت کند و کنترل کامل بر تمامی جنبههای مدیریتی حزب الله را بهدست آورد.
نگاه شیخ صفیالدین به تاثیر حوزههای نجف و قم در لبنان
سالهای اقامت صفیالدین در قم تأثیر زیادی بر افکار سیاسی او گذاشته است. او یکی از حامیان نظریه ولایت فقیه است. او در نوشتههایش به تجارب روحانیون شیعه در قم و تأثیر آن بر تفکر سیاسی شیعیان در لبنان اشاره کرده و میگوید: «فضای فکری اسلامی شیعه لبنان بهطور کلی به محصولات فکری نجف تمایل داشته و از ویژگیهای قم کمتر بهرهمند بوده است، اما پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، موفقیتی بزرگ برای اندیشه اسلامی به شمار میرود».
او همچنین اظهار میدارد: «نظریه ولایت فقیه یکی از مهمترین نظریههایی است که امام خمینی با دلایل شرعی و عقلانی ارائه داد و میتواند بهعنوان راهحلی جامع برای مشکلاتی که جنبشهای اسلامی با آن مواجهاند، مطرح شود».
پیشتر، رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که برآوردهای صورت گرفته حاکی از آن است که «هاشم صفی الدین» رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان در تجاوز وحشیانه این رژیم به ضاحیه جنوبی بیروت به شهادت نرسیده است.
شیخ نعیم قاسم؛ دیگر گزینه جانشینی
سیدهاشم صفیالدین اما تنها گزینه احتمالی جانشینی نیست. شیخ نعیم قاسم قائم مقام دبیرکل حزبالله لبنان است. او ۷۱ ساله است و از جمله چهرههای قدیمی حزبالله محسوب میشود که آن نیز مشارکت داشته است. شیخ نعیم قاسم در دانشگاه لبنان شیمی خوانده و در کنار تحصیلات دانشگاهی در حوزه علمیه لبنان دروس دینی را فراگرفته است. همچون سیدهاشم صفیالدین، نعیم قاسم نیز در مراسمهای عمومی حضور داشته است و آخرین موضعگیری او مربوط به شش روز قبل درباره «جنایت جنگی» اسرائیلیهای در لبنان است.
دبیرکل حزبالله لبنان چگونه انتخاب میشود؟
امکان دارد که در کنار چهرههای مطرح حزبالله افراد دیگری نیز به عنوان گزینههای احتمالی جانشینی مطرح باشند. اما اینکه چه سازوکاری برای این انتخاب وجود دارد هنوز روشن و اعلامشده نیست. آخرین اظهارنظر در این زمینه به سال ۱۳۸۹ باز میگردد. وقتی که علی فیاض نماینده سابق پارلمان لبنان و از اعضای ارشد حزبالله لبنان درمصاحبهای درباره فرآیند انتخاب دبیرکل گفت: «چند سالی است که دبیر کل توسط یک شورا انتخاب میشود که خود این شورا از طرف اعضای مجالس (شوراهای) حزب و مسئولین حزب، اعم از مسئولین درجه دوم و سوم، انتخاب میشود.» اما آیا این فرآیند همچنان وجود دارد؟ اگر این فرآیند وجود داشته باشد در شرایط امنیتی و جنگی تمام عیار چگونه میتوان آن را اجرایی کرد؟ در غیر این صورت دبیرکل بعدی حزبالله چگونه انتخاب خواهد شد؟ اینها پرسشهایی است که پاسخ آنها چندان روشن نیست. با این همه بنظر میرسد که نظر تهران نیز در انتخاب نهایی بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
ارسال نظر