ادعای اسرائیل: رهبران حماس از قطر اخراج شدند
یک رسانه اسرائیلی مدعی شد قطر برای چند هفته عذر رهبران حماس را خواسته است.
به گزارش آرمان ملی آنلاین به نقل از اکو ایران؛ بنا بر ادعای تایمز اسرابیل به نقل از دو مقام اسرائیلی، قطر طی ماه گذشته به طور محرمانه از رهبران حماس خواست تا دوحه را ترک کنند. این اقدام در بحبوحه ناامیدی قطر از نحوه مدیریت مذاکرات تبادل اسرا توسط این گروه صورت گرفت.
این اولینباری بود که از زمان شروع جنگ غزه، قطر چنین اقدامی انجام داد. هدف این اقدام تحت فشار قرار دادن حماس برای سازشی در مذاکراتی بود که از زمان توافق یک هفتهای اواخر نوامبر، هنوز بینتیجه مانده است.
مقامات مذکور گفتند دستور قطر کمی پس از اعلام هفدهم آوریل توسط محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر این کشور مبنی بر تصمیم دوحه برای بررسی مجدد نقش میانجیگریش صورت گرفت.
ناامیدی آل ثانی عمدتاً ناشی از انتقادات مکرر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و دیگر رهبران تلآویو از قطر در جریان مذاکرات تبادل اسرا تلقی میشد. اسرائیل به ویژه نسبت به آنچه که عدم فشار کافی قطر بر حماس، در طول مذاکرات میداند، انتقاد میکند.
اما مقامات اسرائیلی ناشناس مدعی شدند که تغییر نظر نخستوزیر قطر همچنین ناشی از ناامیدی از حماس، یعنی امتناع این گروه از مسامحه کافی از نظر دوحه در دورهای متوالی مذاکرات بوده است. پس از اینکه به رهبران حماس دستور داده شد قطر را ترک کنند، آنها به مدت چند هفته عازم ترکیه شده و با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه که از تلاشهای آنها در مبارزه با اسرائیل تمجید کرده بود، دیدار کردند.
با این حال، حدود دو هفته بعد، مصر ابتکارعمل خود برای میانجیگری در مذاکرات را آغاز کرد. از آنجایی که مذاکرات شروع به کندشدن کرد، قطر به رهبران حماس اطلاع داد که میتوانند به دوحه بازگردند تا از فروپاشی کامل مذاکرات جلوگیری کند.
با این حال، پس از بازگشت حماس به قطر، مذاکرات همچنان به شکست انجامید.
از هفتهها قبل، حماس اعلام کرده که پیشنهاد آتشبسی که توسط میانجیگران قطری و مصری تنظیم شده را پذیرفته است.
این اعلامیه شادی فلسطینیان غزه را برانگیخت، اما بعداً ایالات متحده توضیح داد که در واقع، حماس طرح جایگزین و اصلاحشدهای به پیشنهادی که قبلاً توسط میانجیگران تنظیم گردیده و توسط اسرائیل تأیید شده بود، ارائه کرده است. پاسخ حماس شامل درخواستهایی بود که هم ایالات متحده و هم اسرائیل آن را غیرقابل قبول خواندند.
پس از آن، مذاکرات منحل گردید و هنوز دوباره تشکیل نشده است؛ زیرا طرفین در مورد موضوع اساسی مذاکرات قادر به رفع اختلاف نیستند: حماس به دنبال تبادل اسرایی است که به طور دائم جنگی را پایان دهد؛ در حالی که اسرائیل تنها با آتشبسی موقت موافقت بوده، زیرا هدف آن تکمیل کارزار نظامی علیه حماس است.
دو مقام مطلع گفتهاند که بخشی از دلیل بینتیجهماندن مذاکرات این بود که مصر پیشنهادهای جداگانهای را به اسرائیل و حماس ارائه کرد. پیشنهادی که با اسرائیل مطرح شد، به موضع تلآویو نزدیکتر بود و این امکان را برای اسرائیل فراهم میساخت تا پس از اجرای آتشبس و تبادل اسرا، به جنگ ادامه دهد. در همین حال، پیشنهادی که به حماس ارائه شد، به خواسته این گروه برای تبدیل آتشبس اولیه به دائمی نزدیکتر بود.
این مقامات گفتند که این استراتژی با سایر میانجیگران هماهنگ نشده و به طور خاص، خشم بیل برنز، مدیر سازمان جاسوسی سیآیای را برانگیخته است. برنز یکی از بازیگران اصلی در این میانجیگری بوده است.
با وجود آخرین شکست در مذاکرات، رهبران حماس همچنان در قطر باقی ماندهاند و دوحه همچنان از آنها میخواهد به میز مذاکره بازگردند. به نظر میرسد دستورالعمل اولیه دوحه مبنی بر خروج آنها از قطر دیگر در حال اجرا نبوده و آل ثانی طی این هفته گفت که به دلیل عملیات نظامی اسرائیل در رفح، مذاکرات در بنبست قرار گرفته است.
ماه گذشته، یک مقام آمریکایی به تایمز اسرائیل گفته بود که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به آل ثانی اعلام کرده که در صورت ادامه رد پیشنهادات توافق توسط حماس، دوحه باید رهبران حماس را اخراج کند. این پیام مشروط بود و دستورالعمل صریحی از واشنگتن مبنی بر درخواست رسمی و علنی اخراج حماس از سوی دوحه صادر نشده است.
یک منبع مطلع در اوایل این ماه گفت در صورت درخواست مستقیم، قطر آماده برداشتن چنین گامی است.
یک مقام ارشد اسرائیلی گفت که قطر نه تنها باید حماس را به اخراج از این کشور تهدید کند، بلکه برای اعمال فشار بر این گروه، داراییهای آن را نیز مسدود سازد.
مقامات مذکور گفتند در همین حال، برت مکگورک، مسئول ارشد کاخ سفید در امور خاورمیانه طی اوایل این هفته به قطر سفر کرد و با آل ثانی دیدار داشت تا بار دیگر مذاکرات تبادل اسیران را از سر بگیرد.
ارسال نظر