واکنش حماس به طرح جدید برای آتشبس در غزه
یکی از مقامهای ارشد حماس به گزارشها درباره طرح جدید برای آتشبس در غزه واکنش نشان داد و گفت جنبش مقاومت فلسطین فقط آتشبس دائمی را میپذیرد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین به نقل از فارس؛ یک رسانه آمریکایی گفته مقامهای حماس به طرح جدیدی که در نشست پاریس برای برقراری آتشبس در غزه پیشنهاد شده واکنش نشان داده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از «اسامه حمدان»، یکی از اعضای ارشد حماس در بیروت نوشته جنبش مقاومت فلسطین در حال بررسی این طرح جدید آتشبس است که شامل مفادی برای برقراری وقفههای طولانیمدت در جنگ و تبادل اسرای اسرائیلی با زندانیان فلسطینی است.
آسوشیتدپرس نوشته، حمدان در عین حال برخی از مفاد کلیدی این طرح را رد کرده است. حمدان گفته حماس به دنبال آزادی هزاران نفر از زندانیان اسرائیلی از جمله کسانی است که حکم حبس ابد گرفتهاند. او از دو نفر از زندانیانی که حماس خواستار آزادی آنها است نام برده است. «مروان برغوثی» و «احمد سعدات».
مروان برغوثی یکی از فرماندهان سابق فتح است که توسط اسرائیل به تحمل 5 بار حبس ابد محکوم شده است. آسوشیتدپرس نوشته بسیاری از فلسطینیها برغوثی را یک رهبر انقلابی در حد نلسون ماندلا» یا «فیدل کاسترو» میدانند که وجههاش تحت تأثیر فساد تشکیلات خودگردان فلسطینی قرار نگرفته است.
برغوثی از زندان خواستار تشکیل یک کشور فلسطینی در کرانه باختری، غزه و بیتالمقدس شده است. نتایج نظرسنجیها او را به عنوان یکی از محبوبترین رهبران فلسطینی نشان میدهند.
حمدان در مصاحبهای با تلویزیون البیسی لبنان همچنین تأکید کرده که جنبش مقاومت فلسطین خواستار آتشبس دائمی است و رویکرد مرحلهای با چندین وقفه در جنگ را نمیپذیرد. او گفت: «هیچ راهی برای اینکه مقاومت این را بپذیرد وجود ندارد.»
او در اظهاراتی که احتمالاً به آتشبس یک هفتهای در جنگ غزه در ماه نوامبر اشاره داشت گفت: «ما وقفههای موقتی را امتحان کردهایم و مشخص شده که اسرائیلیها به این وقفهها احترام نمیگذارند و دائم آن را نقض میکنند.»
گزارشها حاکی است مذاکرهکنندگان اسرائیل، آمریکا، مصر و قطر روز یکشنبه در پاریس بر سر چارچوبی برای توقف جنگ و آزادی سایر اسرای اسرائیلی نزد حماس به توافق رسیدند.
روز گذشته (پنجشنبه) یک مقام ارشد اسرائیلی گفته بود که کابینه جنگی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل منتظر واکنش حماس به طرح پاریس است. انبیسینیوز مدعی شده بود که این طرح شامل مفادی برای تبادل اسرا و برقراری وقفه دو ماهه در جنگ است.
این مقام اسرائیلی که از مشاوران کابینه بنیامین نتانیاهو است و خواسته نامش فاش نشود به انبیسی گفت: «همه منتظر واکنش حماس هستند.»
قبلتر از آن یک مقام قطری گفته بود برقراری آتشبس فراگیر، خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه، تأمین امنیت محل اسکان آوارگان، بازسازی غزه و عملیات جدید تبادل اسرا از مفاد طرح جدید است.
عصر پنجشنبه «ماجد بن محمد الانصاری» سخنگوی وزارت خارجه قطر مدعی شد که در نشست پاریس پیشنهادی مطرح شد که به اسرائیل و حماس ارائه شده است. او گفت: «ما در حال حاضر، منتظر پاسخ حماس هستیم».
اسرائیل، آزادی اسرا از غزه و نابودی حماس را به عنوان اهداف جنگی خود در غزه تعیین کرده است. با وجود این، تحقق هر دوی این هدفها به بنبست برخورد کردهاند.
روزنامه نیویورکتایمز چند روز پیش گزارش داده بود شماری از فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل اکنون به این نتیجه رسیدهاند که تحقق همزمان هر دو هدف امکانپذیر نیست و هر گونه برنامه بلندمدت برای نابود کردن حماس ناگزیر به مرگ اسرا منجر خواهد شد.
علاوه بر این، بسیاری از تحلیلگران، حتی در فلسطین اشغالی امکان نابودی کامل حماس را زیر سوال بردهاند. «گادی آیزنکوت»، از مقامهای سابق ارتش اسرائیل که در حال حاضر یکی از اعضای کابینه جنگی بنیامین نتانیاهو به شمار میرود در مصاحبهای چند روز پیش وعدههای مقامهای اسرائیل برای نابودی کامل حماس را «داستانسرایی» توصیف کرده بود.
«ایهود اولمرت» نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی نیز چند روز پیش در یک یادداشت در روزنامه هاآرتص نوشته بود که نتانیاهو خودش هم میداند که قادر به حذف حماس نیست.
تحلیلگران غربی میگویند جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس از زمان آغاز به کارش تا کنون از تلاشهای مکرر رژیم اسرائیل برای حذف خود جان سالم به در برده است. متخصصان مسائل نظامی و سیاسی ماه گذشته به روزنامه نیویورکتایمز گفتند که ساختار این سازمان به گونهای طراحی شده که توان مقاومت در برابر توطئهها برای نابودی خود را داشته باشد.
گیورا ایلاند، افسر سابق اسرائیلی که سابقه ریاست بر شورای امنیت داخلی اسرائیل را دارد در مصاحبهای با این روزنامه آمریکایی گفت حماس نشان داده که از توانایی لازم برای جایگزین کردن فوری فرماندهان کشته شدهاش با افراد دیگری که به همان اندازه توانمند هستند را دارد.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در روز هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه) در پاسخ به بیش از هفت دهه اشغال فلسطین و نزدیک به دو دهه محاصره غزه و زندان و شکنجه هزاران فلسطینی عملیات موسوم به «طوفان الاقصی» را آغاز کرد.
این عملیات یکی از مرگبارترین حملات علیه این رژیم بود. مبارزان حماس در چند نقطه از حصارهای مرزی به داخل اراضی اشغالی نفوذ کردند، به روستاها یورش بردند و علاوه بر کشتن شمار زیادی از اسرائیلیها، شماری از آنها را به اسارت گرفتند. گزارشها حاکی است که حماس در حال حاضر ۱۳۶ اسیر اسرائیلی را در غزه نگهداری میکند.
رژیم صهیونیستی در پاسخ به این عملیات، حملات سنگینی را علیه غزه آغاز کرد و این منطقه را تحت محاصره کامل قرار داد. وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه امروز جمعه اول فوریه و در صد و نوزدهمین روز از عملیات طوفان الاقصی اعلام کرد که شمار شهدای غزه به ۲۷۱۳۱ نفر و تعداد مجروحان هم به ۶۶۲۸۷ نفر رسیده است.
با وجود این، آنطورکه تحلیلگران میگویند، عملیات طوفانالاقصی شکست امنیتی-سیاسی بزرگی را به اسرائیل تحمیل کرده است.
میانجیگری مصر، قطر و آمریکا برای آزادی اسرا تا کنون موفقیتی نداشته است. جنبش حماس پیش از این هم گفته که مذاکرات برای تبادل اسرا تنها در صورت اتمام حملات مرگبار به غزه امکانپذیر خواهد بود.
در توافق قبلی میان حماس و رژیم اسرائیل برای آزادی اسرا که در ماه نوامبر انجام شد ۸۱ اسرائیلی و ۲۴ شهروند کشورهای خارجی در ازای ۲۴۰ فلسطینی آزاد شدند.
جنگ غزه با مخالفتهای عمدهای در جهان روبرو شده و به تشدید احساسات ضدصهیونیستی منجر شده است. امروز روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد بیش از ۸۰۰ مقام در آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا نامهای در مخالفت با حمایت دولتهای متبوع خود از سیاستهای اسرائیل در جنگ غزه امضا کردهاند.
روزنامه نیویورکتایمز که میگوید نسخهای از این نامه را مشاهده کرده نوشته این نخستین بار است که مقامهای کشورهای اروپایی و آمریکایی برای حمایت علنی از سیاستهای دولتهای خود علیه جنگ غزه همصدا شدهاند.
مقامهای امضاکننده این نامه درباره دلیل دست زدن به این اقدام گفتهاند بهبود بخشیدن به سیاستهای دولتهای خود و تلاش در جهت منافع آنها را وظیفه خودشان میدانند و این نامه را نوشتهاند چون معتقدند لازم است دولتها موضع خودشان درباره جنگ را تغییر دهند.
ارسال نظر