۳ فاجعه اطلاعاتی اسرائیل در مواجهه با حماس
«روزنامه "هارتض" اسرائیل به تازگی در مقاله ای، نکتهای جالب را مورد اشاره قرار داده است. این روزنامه در گزارش خود به این نکته اشاره میکند که نتانیاهو اکنون با یک شوک جدی در مورد واقعیتهای مرتبط با تونلهای حماس در نوار غزه رو به رو شده است. او اکنون به خوبی درک میکند که آنچه در مورد تونلهای حماس از سوی سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل به وی گفته شد، صرفا برداشتها و اطلاعات سطحی در این رابطه را نمایندگی میکرده و واقعیتِ تونلهای حماس، پیچیدهتر از این حرف هاست.»
به گزارش آرمان ملی آنلاین به نقل از فرارو؛ همزمان با اوج گیری درگیری ها میان ارتش اسرائیل و گروه های مقاومت فلسطینی در نوار غزه، کارشناسان و تحلیلگران نظامی و امنیتی، دیدگاه های مختلفی را در مورد شرایط جاری و چشم اندازهای آتی در قالب معادله جنگ غزه مطرح می کنند. ارتش اسرائیل یکی از اهداف اصلی خود از حمله به نوار غزه را نابودسازی جنبش حماس، به عنوان گروهی که عملیات طوفان الاقصی را در تاریخ هفت اکتبر، مهندسی و اجرا کرده، اعلام نموده است.
این در حالی است که در روزهای گذشته و با آغاز حمله زمینی اسرائیل به نوار غزه، این نکته بیش از هر زمان دیگری آشکار شده که اسرائیل با مسیر چندان راحتی جهت حذف حماس رو به رو نیست و چالش های آن در این رابطه، عدیده و قابل توجه هستند. بر اساس اخباری که از میدان های جنگ به گوش می رسد، تاکنون بیش از 130 تانک و خودروی زرهی ارتش اسرائیل از سوی نیروهای جریان مقاومت فلسطین منهدم شده و از کار افتادهاند و منابع رسمی اسرائیلی نیز از کشته شدن نزدیک به 40 نظامی اسرائیلی در جریان کارزار نظامی این رژیم علیه نوار غزه خبر می دهند.
البته که منابع مختلف به این نکته اشاره می کنند که شمار تلفات نظامی ارتش اسرائیل به مراتب بیشتر از این حرف هاست و ارتش اسرائیل در قالب سیاست دیرینه سانسور خود، از ذکر واقعیت ها در این رابطه خودداری می کند. با این همه، در بحبوحه تشدید جنگ و رویارویی زمینی میان ارتش اسرائیل و گروه های مقاومت فلسطینی، دست کم 3 فاجعه بزرگ اطلاعاتی برای اسرائیل آشکار شده که در نوع خود آسیب های جدی را نیز به وجهه و اعتبار متصورِ نهادها و دستگاه های اطلاعاتی اسرائیلی وارد کرده است.
در این ادامه به این 3 فاجعه و رسوایی اطلاعاتی برای اسرائیل اشاره می شود.
1: توئیت معنادار نتانیاهو علیه نهادهای اطلاعاتی اسرائیل
بر کسی پوشیده نیست که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل شدیدا به دلیل وقوع عملیات طوفان الاقصی و وارد آمدن ضربات کاری به رژیم اسرائیل، تحت فشار است. اکنون بسیاری از افکار عمومی در اسرائیل، کنشگری خاص سیاسی وی(نتانیاهو) در ماه های اخیر را که موجی از نارضایتی و هرج و مرج را در اراضی اشغالی ایجاد کرده، عامل اصلی به ثمر نشستن عملیات هفتم اکتبر از سوی جنبش حماس ارزیابی می کنند و به این نکته اشاره دارند که نتانیاهو عملا اسرائیل را به لبه پرتگاه کشانده است.
برگزاری راهپیمایی های مختلف در اراضی اشغالی در اعتراض به سوءعملکرد نتانیاهو و دولتش و همچنین انفعال و کم کاری های آن در آزادسازی اسرای اسرائیلیِ در دست حماس و حتی به خطر انداختن جان آن ها، از جمله تحولاتی بوده اند که اراضی اشغالی در فضای پسااجرای عملیات هفتم اکتبر شاهد آن ها بوده است. البته که یافتههای جدیدترین نظرسنجی ها نیز حاکی از این هستند که سطح محبوبیت نتانیاهو در اراضی اشغالی به عدد بی سابقه 18 درصد کاهش یافته است.
درست در همین فضا، نتانیاهو اخیرا اقدام به انتشار یک تویئت معنادار کرد. وی اخیرا در توئیت گفت که هیچیک از مقام های ارشد نهادهای نظامی و اطلاعاتی اسرائیل نظیر وزیر جنگ این رژیم و یا روسای سازمان های اطلاعات نظامی، شین بت و یا موساد این رژیم، تحلیلی دال بر اینکه حماس به دنبال حمله به اسرائیل است را ارائه ندادند و حتی از باثبات بودن وضعیت برای اسرائیل از جبهه حماس نیز خبر می دادند.
به بیان ساده تر، نتانیاهو با این توئیت سعی داشت تا حدی زیادی این نکته را به شهروندان اسرائیلی گوشزد کند که خودِ وی نیز قربانی کم کاری نهادهای اطلاعاتی و نظامی اسرائیل شده است. با این حال، پس از انتشار این توئیت به قدری حملات به نتانیاهو افزایش پیدا کرد که او در نهایت مجبور شد خیلی زود توئیتش را پاک کند. حال در این فضا، اذعان و اعتراف یکی از اصلی ترین رهبران اسرائیل مبنی بر اینکه نهادهای اطلاعاتی و نظامی اسرائیل نتوانسته اند سرنخی را از عملیات حماس کسب کنند و حتی آن را به مثابه جریانی به نخست وزیر اسرائیل معرفی می کردند که به دنبال سازشکاری است، در نوع خود حامل دو معنای عمده و محوری است:
اولا، حماس توانسته دستگاه های اطلاعاتی اسرائیل را به نحوی موفقیت آمیز فریب دهد و دوم اینکه گسست های سیاسی و اجتماعی در اراضی اشغالی، به حوزه دستگاه های اطلاعاتی اسرائیل نیز سرایت کرده اند و ضمن بالابردن ناکارآمدی این دستگاه ها، سبب شده اند تا آن ها به مقام های ارشد اسرائیلی تحلیل های نادرستی ارائه کنند. مولفه ای که خود نمودی عینی از آشکار شدن حفره های جدی در سازوکارهای اطلاعاتی اسرائیل است.
اساسا به همین دلیل هم است که بسیاری می پرسند نهادهای اطلاعاتی اسرائیلی کجا بوده اند وقتی حماس ماهها برای عملیات طوفان الاقصی برنامه ریزی می کرده و تدارک دیده است؟ معادله ای که یک فاجعه بزرگ اطلاعاتی برای اسرائیل را تداعی می کند و بعید است به این زودی ها تل آویو از تبعات این مساله، فضای گریزی را پیدا کند.
2: اسرائیل و دستکم گرفتن تونل های زیرزمینی حماس
روزنامه هارتض اسرائیل به تازگی در مقاله ای، نکته ای جالب را مورد اشاره قرار داده است. این روزنامه در گزارش خود به این نکته اشاره می کند که نتانیاهو اکنون با یک شوک جدی در مورد واقعیت های مرتبط با تونل های زیرزمینی حماس در نوار غزه رو به رو شده است. او اکنون به خوبی درک می کند که آنچه در مورد تونل های حماس از سوی سرویس های اطلاعاتی اسرائیل به وی گفته شده، صرفا برداشت ها و اطلاعات سطحی در این رابطه را نمایندگی می کرده و اکنون که ارتش اسرائیل قدم به نوار غزه گذاشته، به معنای واقعی کلمه با پیچیدگی و مهارت حماس در پروژه تونل های زیرزمینی اش رو به رو شده است.
در واقع، روزنامه هارتض اسرائیل به صراحت به این نکته اشاره می کند که اطلاعات اسرائیل از تونل های زیرمینی حماس به شدت سطح پایین بوده و اکنون اسرائیل وارد میدانی شده که انگار از آن شناخت درستی ندارد. موضوعی که کم از یک گاف بزرگ برای نهادهای اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل نیست. بگذریم که با گذشت چندین روز از آغاز حمله زمین ارتش اسرائیل به نوار غزه هنوز این ارتش نتوانسته پروزه نفوذ به تونل های زیرزمینی حماس را عملیاتی کند و حماس با استفاده از تونل های خود، ضربات سنگینی را به ارتش اسرائیل وارد می کند.
3: ناتوانی اسرائیل در ترور رهبران ارشد حماس
"یحیی سنوار"(رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نوار غزه)، "محمد ضیف"(فرمانده شاخه نظامی جنبش حماس) و ابوعبیده(سخنگوی جنبش حماس)، از جمله چهره های مطرح جنبش حماس در نوار غزه هستند که رژیم اسرائیل حقیقتا به خونِ آن ها تشنه است. در این راستا، علی رغم گذشت بیش از یک ماه از آغاز کارزار نظامی ارتش اسرائیل علیه نوار غزه، اسرائیل در ترور رهبران ارشد حماس که البته جز اهداف اعلامی آن نیز است، کارآمدی چندانی را از خود نشان نداده است.
موضوعی که عملا سبب شده تا نوعی تشویش در نهادها و چرخه های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل ایجاد شود و البته که حماس را نیز تحریک کرده تا در این میدان، برتری خود را به رخ دشمن صهیونیست بکشد. حداقل تا به اینجای کار، شواهدی که پیشتر نیز به آن ها اشاره شد حاکی از این هستند که شناخت اسرائیل از نوار غزه و گروههای مقاومت فلسطینی، آنگونه که دستگاه های نظامی و امنیتی این رژیم تبلیغ کرده و می کنند، چندان زیاد نیست و بعید نیست در ادامه راه شاهد تحمیل شگفتانه های جدید به ارتش اسرائیل از سوی حماس و دیگر گروه های مقاومت فلسطینی باشیم.
ارسال نظر