بشار اسد درباره کنار رفتن از قدرت چه گفت؟ | ترس بخشی از ماهیت انسان است
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در گفتوگویی طولانی با شبکه اسکای نیوز درباره تحولات سوریه از زمان آغاز جنگ در این کشور صحبت کرد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در مصاحبه اختصاصی با اسکای نیوز، به بررسی پارهای از مسائل و تحولات مربوط به وضعیت سوریه پرداخت.
دیدگاه اسد نسبت به جنگ
بشار اسد در آغاز مصاحبه تصریح کرد: دیدگاه دولت، دفاع از منافع سوریه و دفاع از سوریه در مقابل تروریسم و دفاع از استقلال تصمیم سوریه بود، اگر زمان به عقب برگردد، باز هم همان سیاست را در پیش خواهیم گرفت.
اسد به بهایی اشاره کرد که سوریه در صورتی پرداخت میکرد که اگر در ابتدا تسلیم خواستههایی میشد که علیه آن مطرح شده بود. وی گفت: ممکن بود اگر تسلیم تمام خواستههایی میشدیم که علیه سوریه در مسائل مختلف مطرح یا بر آن تحمیل میشد، ممکن بود از این جنگ جلوگیری میکردیم، در رأس این خواستهها این بود که حقوق سوریه و منافع سوریه را رها کنیم، به همین دلیل من این را از لحاظ نظری میگویم، چراکه از لحاظ عملی به این سمت نخواهیم رفت. اما اگر فرض کنیم که ما در این مسیر میرفتیم، این یعنی اینکه ما از جنگ جلوگیری خواهیم کرد و در آینده بهای بسیار بزرگتری را خواهیم پرداخت.
وی درخصوص پیشبینی رهبری سوریه از میزان آسیبی که در پی جنگ به کشور وارد شد، گفت: ما پیشبینی نکرده بودیم، چراکه نمیدانستیم چه نقشههایی کشیده شده است، میدانستیم که اقداماتی برای سوریه در حال تدارک است و از آغاز جنگ میدانستیم که این جنگ طولانی خواهد بود و یک بحران گذرا -آنطور که برخی فکر میکردند- نخواهد بود، اما درمورد جزئیات نه، هیچ کس آن را پیشبینی نکرده بود.
نگرانیها نسبت به خطر نزدیک
اسد در مورد احساس خطر در هنگام بحران به ویژه که درگیریها در چند متری از کاخهای ریاست جمهوری جریان داشت، گفت: اولاً هرکس که از خطر هراسی نداشته باشد، فردی غیرعادی است، ترس بخشی از ماهیت انسان است و یک مساله طبیعی است که انسان بترسد. با این حال، ترس أشکالی دارد که از هراس گرفته تا دلهره و هر چیزی بین آنها متغیر است. ما مطمئناً به این نقطه از وحشت نرسیدیم. اما از طرفی شما در یک وضعیت عمومی زندگی میکنید و من به عنوان یک فرد هدف نبودم، همه هدف قرار گرفتند، همه ما در این خیابانها و جادهها راه میرفتیم و بمبها طی سالها فرود میآمد، حتی زمانی که در خانههایمان بودیم، به همین دلیل ترس و نگرانی بخشی از ناخودآگاه شده است.
وی افزود: سناریوهای قذافی و صدام برای ایجاد حالت رعب و وحشت ایجاد شد، بنابراین ما را نترساند.
فرار مطرح نبوده است
اسد در پاسخ به سوالی درمورد ایده رها کردن قدرت در قبال فشار بسیاری که در معرض آن قرار گرفت، گفت: شفاف بگویم، زمانی که از لزوم رفتن رئیس جمهور سوریه صحبت کردند، تصور و برداشت به این شکل بود: مشکل، فقط یک شخص است، به همین دلیل ممکن نیست که این فرد از وطن مهمتر باشد، صرف نظر از ویژگیهایش باید برود.
وی افزود: ما در سوریه به عنوان کشور و شهروندان به صورت کلی و نه فقط شخص من، نسبت به این تصویر آگاهی داشتیم. به همین دلیل، درخواستهای داخلی برای رفتن رئیس جمهور از قدرت مطرح نبود، زمانی رئیس از پست یا مسئولیتی میرود که مردم از او بخواهند برود، نه اینکه به خاطر فشار خارجی یا به دلیل جنگ خارجی برود. زمانی که به دلیل مسائل داخلی باشد، این مسالهای طبیعی است، اما زمانی که به دلیل جنگ خارجی باشد، نامش میشود فرار و نه کنار رفتن از قدرت. فرار به هیچ وجه مطرح نبود.
اسد درخصوص تظاهراتهایی که در آنها شعار رفتن او سرداده شد، گفت: اولاً، حتی در تمامی استانها تعداد زیاد شرکت کنندگان در آن تظاهراتها در بهترین حالت از صد هزار و خوردهای نفر فراتر نرفت، در حالی که در مقابل دهها میلیون سوری بودند. دوم اینکه فرض کنیم که تعداد بالا بود و ثروتمندترین و قویترین کشورها در جهان علیه این رئیس جمهور ایستاده بودند و بخش گستردهای از مردم نیز علیه این رئیس جمهور بودند، پس او چگونه در قدرت باقی ماند؟ منطقی در این امور وجود ندارد. او به این دلیل در قدرت ماند که تعداد زیادی از مردم از آرمانهایی حمایت کردند که رئیس جمهور از آن حمایت میکند.
مبارزه با تروریسم
رئیس جمهور سوریه درخصوص مبارزه با تروریسم نیز گفت: اگر فرض را بر این بگیریم که این دولت بود که دست به کشتار و آواره کردن میزد، پس دولت مسئول است، اما تروریسم وجود داشت و دولت با تروریسم مبارزه میکرد، این تروریسم بود که میکشت و نابود میکرد و میسوزاند. هیچ دولتی، حتی اگر از نظر معترضان دولت بد نامیده شود، وجود ندارد که وطن را نابود کند، طبق آنچه که من میدانم، چنین دولتی وجود ندارد، این تروریسم بود که دست به نابودی زد.
وی افزود: نقش دولت بر اساس قانون اساسی و عرف ملی این است که از کشور دفاع کند، آیا این بدین معناست که تروریسم یا مبارزه با تروریسم باعث شد که کشور نابود شود؟ اگر ما تروریسم را رها میکردیم، کشور را آباد میکرد؟! این صحبتی غیرمنطقی است. بنابراین مسئولیت با کسانی است که در کنار تروریسم ایستادند، نه کسانی که از مقابله با تروریسم دفاع کردند. کسانی مسئول هستند که نیت جنگ را کردند، برای جنگ برنامه ریزی کردند، کسانی که حمله کردند، نه کسانی که به آنها حمله شد.
راز پایداری
وی درخصوص راز پایداری دولت پس از اینهمه فشار گسترده در سطح داخلی و حتی خارجی گفت: ما در آغاز ادعا نکردیم که کشوری ابرقدرت هستیم، نگفتیم که ما میتوانیم با جهان بجنگیم، طبیعی است زمانی از دوستانمان بخواهیم که در کنار ما بایستند، چراکه ما به این حمایت نیاز داریم، ایستادگی آنها در کنار ما تاثیر مهمی در ایستادگی سوریه داشت، اما دوستان نمیتوانند جایگزین ما در جنگ و در نبرد و در پایداری شوند، پایداری واقعی همان پایداری مردم است.
تجارت کپتاگون
اسد در پاسخ به سوالی درمورد اتهامهای مطرح شده علیه سوریه درمورد نادیده گرفتن تجارت کپتاگون گفت: اگر ما کسانی باشیم که به عنوان یک دولت تشویق به این تجارت در سوریه کنیم، این بدین معناست که ما به عنوان دولت، تروریستها را تشویق کردیم تا به سوریه بیایند و دست به نابودی و کشتار بزنند، چراکه نتیجه یک چیز است.
وی افزود: زمانی که اخیراً اول آمریکاییها و سپس غرب و برخی از کشورهای منطقهای بنا به دلایل سیاسی علیه سوریه سعی کردند از موضوع مواد مخدر استفاده کنند، ما جزو اولین کسانی بودیم که برای مبارزه با این پدیده شوق و همکاری نشان دادیم، چراکه این پدیدهای خطرناک به معنای واقعی کلمه است و غیرمنطقی است که دولت موافق این پدیده باشد.
مساله آوارگان
بشار اسد خاطرنشان کرد: طی سالهای گذشته کمتر از نیم میلیون آواره به سوریه بازگشتند و هیچ یک از آنها زندانی نشدند. چرا این بازگشت متوقف شد؟ به دلیل وضعیت شرایط معیشتی متوقف شد، چگونه آوارگان میتوانند بدون آب، برق و مدارس برای فرزندانشان و بخش درمانی بازگردند، اینها پایه و اساس زندگی هستند، علت این است. ما در سوریه قانون عفو را از هر کسی صادر کردیم که در رخدادها طی سالهای گذشته دست داشته بود، البته به جز جرایم ثبت شده که در آن حقوق شخصی و حقوق خونی مطرح است.
رئیس جمهور سوریه افزود: برجستهترین چالش برای بازگشت آوارگان، زیرساختهایی است که به دلیل تروریسم از بین رفته است، این چیزی است که بیشتر آوارگانی که با آنها تماس داریم، میگویند، آنها دوست دارند که برگردند، اما میگویند چگونه زندگی کنیم، چگونه زنده باشیم؟
وی درمورد فرصتهای بازگشت آوارگان گفت: در حال حاضر گفتگویی میان ما و تعدادی از طرفهای ذی ربط در سازمان ملل مطرح است و ما با آنها شروع به گفتگوی عملی درخصوص طرحهای بازگشت و چگونگی حمایت مالی کردهایم و اینکه ملزومات این امور چیست. فعالیتی در این چارچوب در جریان است.
اسد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب آیا ظاهری خواهد بود یا خیر و این امر متکی بر روابط عربی – عربی است، آیا این روابط تغییر کردهاند، گفت: من بر این باور نیستم که عمیقا این روابط تغییر کرده باشد، صرفاً یک آغاز آگاهی نسبت به حجم خطراتی شکل گرفته است که بر ما به عنوان کشورهای عربی تاثیر میگذارد، اما به مرحله ایجاد راه حل نرسیده است، تا زمانی که راه حلهایی برای مشکلات وجود نداشته باشد، روابط نیز صوری باقی خواهد ماند.
رئیس جمهوری سوریه همچنین گفته که با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه «طبق شرایط» ملاقات نخواهد کرد. به گفته اسد، این دیدار طبق شروط اردوغان نمیتواند اتفاق بیفتد. هدف اردوغان از نشستن با من بر سر یک میز مشروعیت بخشیدن به حضور اشغالگران ترکیه در سوریه است.
بشار اسد درباره عملکرد اتحادیه عرب نیز گفت: اتحادیه عرب به معنای واقعی به یک نهاد تبدیل نشده است.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به تحریمهای ظالمانه آمریکا و غرب علیه کشورش پرداخت و در این باره تاکید کرد: ما از بسیاری جهات موفق شدیم قانون «سزار» (قیصر) را دور بزنیم، این تحریم مانع اصلی در مقابل ما نیست.
رئیسجمهوری سوریه افزود: تصویر جنگ در سوریه نمیگذارد سرمایهگذاران وارد بازار کشور ما شوند و در آن سرمایهگذاری کنند.
بشار اسد همچنین گفت: رابطه من و پسرم حافظ یک رابطه خانوادگی است، من در مورد مسائل حکومتی با او صحبت نمیکنم.
رئیسجمهوری سوریه در ادامه تأکید کرد: ما برای حل بحران لبنان مداخله نکردهایم و از هیچ نامزدی حمایت نمیکنیم.
وی درباره اختلافات گذشته دولتش با جنبش حماس که سال گذشته با سفر هیئتی از این جنبش به دمشق حل و فصل شد نیز خاطرنشان کرد: موضع حماس در قبال ما آمیزهای از خیانت و ریا بود.
ارسال نظر