عربستان به دنبال ساخت سلاح هستهای است؟ | غنیسازی در عربستان خوب، در ایران بد؟!
تناقض در رفتارها پررنگتر از همیشه شده است. رژیم صهیونیستی برای بیش از 2 دهه است که با برنامه هستهای ایران مخالفت میکند و در این مسیر به طور مستقیم و غیرمستقیم دست به اقدامات تهدیدآمیز علیه تاسیسات هستهای ایران و نیز اقدامات تروریستی مانند ترور دانشمندان اتمی ایران زده است اما از سوی دیگر از «غنیسازی اورانیوم» در عربستان حمایت میکند. موافقت احتمالی نتانیاهو با شرط عربستان برای غنیسازی به مسالهای اختلافی در میان احزاب و گروههای مختلف صهیونیستی تبدیل شده است؛ آن هم در فضای پرتنش این روزهای سرزمینهای اشغالی!
به گزارش آرمان ملی آنلاین، گزارشها، رفتوآمدهای سیاسی و مواضع هفتههای اخیر مقامات آمریکایی و صهیونیستی نشان میدهد آنها با موافقت ضمنی با درخواست عربستان سعودی، در تدارک یک «تجدیدنظر بزرگ» در رابطه با موضوع غنیسازی اورانیوم در سطح منطقه هستند؛ موضوعی که چند دهه بهانه فشار به ایران و فعالیتهای صلحآمیز هستهایاش بوده است. روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز و دیگر رسانههای این کشور هفته گذشته به نقل از برخی افراد آگاه در مذاکرات جاری میان ریاض و واشنگتن نوشتند، عربستان سعودی در ازای عادیسازی روابط خود با رژیم صهیونیستی، خواستار تضمینهای امنیتی آمریکا برای خود و نشان دادن چراغ سبز از سوی واشنگتن برای «غنیسازی اورانیوم» است.
شرط اصلی ریاض در مذاکرات عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی، حمایت آمریکا از غنیسازی اورانیوم در پروژه هستهای عربستان و پشتیبانی از آن است تا بتواند سیستم تولید سوخت هستهای خود را داشته باشد و همین مساله آمریکاییها و اسرائیلیها را نگران کرده چرا که احتمال دارد روزی این سیستم به ساخت سلاح هستهای توسط عربستان رسیده و موجب آغاز مسابقه تسلیحاتی شود. در روزهای اخیر شاهد اظهاراتی عجیب از سوی مقامات صهیونیستی و آمریکایی و رفت و آمدهای سیاسی در این راستا بودیم که قابل توجه است. «تساحی هنگبی، مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در پاسخ به این سوال که آیا مساله عادیسازی روابط، شامل راهاندازی برنامه هستهای غیرنظامی توسط عربستان در خاک این کشور میشود یا خیر؟ گفت که این امر نیازی به تایید رژیم صهیونیستی ندارد.
وی تصریح کرد: دهها کشور پروژههای هستهای غیرنظامی را اجرا میکنند و تلاش میکنند از این طریق انرژی تولید کنند. این تهدیدی برای آنها یا همسایگان آنها نیست! همچنین در دیدار «الی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و «دن شاپیرو» فرستاده ویژه آمریکا در مذاکرات سازش، دو طرف گسترش عادیسازی روابط با این رژیم را بررسی کردند تا شامل کشورهای مهم بیشتری در منطقه غرب آسیا و سایر مناطق شود. کوهن در این دیدار گفته است که نقش آمریکا در گسترش این عادیسازی و تعمیق روابط تلآویو با شرکای کنونی و شرکای جدید نظیر عربستان، محوری است. شایان ذکر است، تلآویو بارها از قصد خود برای عادی سازی روابط با عربستان سخن گفته، اما عربستان این اقدام را مشروط به اجرای طرح صلح عربی کرده است. طرح صلح عربی را «عبدالله بن عبدالعزیز» شاه وقت عربستان سعودی در مارس ۲۰۰۲ و در اجلاس سالانه سران عرب در بیروت مطرح کرد که مورد پذیرش تمام کشورهای عضو قرار گرفت و به تصویب رسید. این طرح شامل مقرراتی است که تا زمانی که رژیم صهیونیستی به بازپسدهی حقوق فلسطینیها بر اساس قطعنامههای بینالمللی متعهد نباشد و از خاک کشورهای عربی که در سال ۱۹۶۷ اشغال کرده عقبنشینی نکرده باشد، از عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی جلوگیری میکند.
هدف عربستان چیست؟
رحمان قهرمانپور، کارشناس مسائل بینالملل گفت: بر اساس آنچه در آمریکا درباره همکاری هستهای صلحآمیز با کشورهای دیگر در چارچوب قانون «یک، دو، سه» آمده است، با برخی کشورها ذیل این قانون همکاری میکند و شرط آن این است که کشوری که کمک فنی دریافت میکند برنامه هستهایاش باید صلحآمیز باشد و اینکه برخی پیمانهای دیگر را هم باید امضا کند. از این رو، از لحاظ فنی و تکنیکال انجام فعالیت غنیسازی با نظارت و حمایت آمریکا امری شدنی است اما روشن است که این تصمیم و تقاضا ابعاد سیاسیاش بیشتر از ابعاد فنی آن است. سوالات زیادی در این رابطه مطرح میشود که عربستان با طرح این شرط احتمالی به دنبال ساخت سلاح هستهای است یا به دست آوردن فناوری و دانش هستهای؟ دستیابی این کشور به تکنولوژی غنیسازی رقابت هستهای در منطقه را تشدید میکند یا کاهش میدهد؟ قهرمانپور با اشاره به اظهارات مشاور امنیت ملی نتانیاهو که گفته است با غنیسازی عربستان در سطح تحقیق و توسعه مشکلی نداریم، اظهار کرد: این یعنی برای اسراییل رابطه با عربستان بسیار مهم است.
ارسال نظر