هوش مصنوعی و چت جی بی تی تشخیص پایاننامه واقعی از تقلبی را سخت کرده است
دبیر علمی اولین کنگره ملی پژوهش پاک اعلام کرد که با وجود استفاده از نرمافزارهای مشابهیاب برای کاهش تقلب علمی، ظهور هوش مصنوعی مشکلات جدیدی را به همراه داشته و تشخیص آثار واقعی از تقلبی را دشوارتر کرده است.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، رضا خجسته مهر در مراسم افتتاحیه اولین کنگره ملی پژوهش پاک که امروز ۶ آذر در دانشکده ادبیات دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار داشت: هدف اصلی این کنگره، ایجاد تعامل میان سیاستگذاران، پژوهشگران و دانشجویان برای تدوین سیاستهای بهتر و یافتن راهکارهای مؤثر در راستای ترویج پژوهش پاک است.
تجربیات تلخ و قوانین بازدارنده
وی با اشاره به همکاری دو وزارتخانه علوم و بهداشت در این زمینه گفت: اتفاقات ناگواری همچون انتشار مقالات غیرقابل قبول از سوی ۶۰ پژوهشگر ایرانی در گذشته، باعث شد هر دو وزارتخانه به دنبال قوانین بازدارنده و سیاستهای کارآمد برای جلوگیری از تکرار چنین مواردی باشند.
دبیر علمی کنگره افزود: هرچند قوانین بازدارندهای برای مقابله با تخلفات علمی تصویب شده است، اما بدرفتاریهای پژوهشی همچنان در ایران و سایر کشورهای جهان وجود دارد. به گفته وی، دانشگاهها باید نقش بیشتری در اجرای این قوانین ایفا کنند.
چالشهای پژوهش در عصر هوش مصنوعی
خجسته مهر به تأثیر هوش مصنوعی بر فرایندهای پژوهشی اشاره کرد و گفت: گرچه استفاده از نرمافزارهای مشابهیاب در کاهش سرقت علمی مؤثر بوده، اما در دوره جدید، تشخیص مقالات و پایاننامههای واقعی از نمونههای تقلبی که با کمک هوش مصنوعی تولید میشوند، حتی برای مشابهیابها نیز دشوار شده است.
وی تصریح کرد: جامعه پژوهشی باید با مطالعه و تحلیل عملکرد قانون مبارزه با تقلب، راهکارهای تازهای برای رفع چالشهای پژوهشی ارائه دهد.
آمار مقالات و نتایج کنگره
دبیر علمی کنگره اعلام کرد: از مجموع ۷۷ مقاله ارسالشده به این رویداد، ۳۲ مقاله پس از داوری پذیرفته شدند و در پایان کنگره، سه مقاله برتر انتخاب و معرفی خواهند شد.
خجسته مهر در پایان تأکید کرد: با وجود سیاستگذاریها و قوانین بازدارنده، هنوز در اجرای وظایف خود برای مقابله با بدرفتاری پژوهشی عقب هستیم و نیازمند تلاش بیشتری در این حوزه خواهیم بود.
ارسال نظر