سلولهای بنیادی خون بندناف برای درمان ۸۰ بیماری خونی/ پیوند سلولهای بنیادی و آینده درمانها
رئیس گروه بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون از درمان ۸۰ بیماری خونی با استفاده از سلولهای بنیادی خونساز خبر داد و گفت: خون بندناف یکی از منابع اصلی پیوند سلولهای بنیادی است که بهویژه برای درمان بیماریهای خونی در کودکان مورد استفاده قرار میگیرد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، نسیم عزتی، رئیس گروه بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون، از نقش مهم سلولهای بنیادی خونساز در درمان ۸۰ بیماری خونی مختلف، از جمله سرطانهای خون، تالاسمی، و انواع کمخونی خبر داد. او به مناسبت روز جهانی خون بندناف بیان کرد که این نوع سلولها میتوانند جان بسیاری از بیماران را نجات دهند.
عزتی با اشاره به منابع مختلف پیوند سلولهای بنیادی خونساز، گفت: مغز استخوان، خون بندناف و سلولهای بنیادی خون محیطی موبیلیزه، منابع اصلی برای پیوند به حساب میآیند. پزشکان با توجه به شرایط بیمار و ویژگیهای هر منبع، تصمیم میگیرند که از کدام یک استفاده کنند.
وی افزود: خون بندناف یکی از منابع اصلی سلولهای بنیادی است که به ویژه برای کودکان بسیار مفید است. این خون سرشار از سلولهای بنیادی خونساز بوده و برای درمان بیماریهای خونی کودکان بهطور ویژه استفاده میشود. همچنین، میزان سلولهای موجود در خون بندناف به عوامل مختلفی از جمله سن مادر در زمان بارداری، نوع زایمان، و تغذیه مادر بستگی دارد.
رئیس گروه بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون، درباره محدودیتهای استفاده از خون بندناف نیز توضیح داد و گفت: با اینکه خون بندناف به عنوان یک منبع مهم پیوند شناخته میشود، حجم سلولهای آن محدود است و تنها میتواند برای اطفال مورد استفاده قرار گیرد. به همین دلیل، خون محیطی موبیلیزه به عنوان منبع اصلی برای پیوند سلولهای بنیادی بهویژه برای بزرگسالان شناخته میشود.
عزتی همچنین به هزینههای بالای فرآیند جمعآوری و نگهداری خون بندناف اشاره کرد و گفت که بسیاری از بانکهای خون بندناف در کشورهای مختلف به دلیل مسائل اقتصادی تعطیل شدهاند. او افزود: فرآیندهای نگهداری و ذخیرهسازی خون بندناف بسیار پرهزینه هستند و نیاز به بودجههای قابل توجهی دارند.
وی در ادامه گفت: خون بندناف برای درمان بیماریهایی که نقص در سیستم خونی بدن دارند، بسیار مفید است. تاکنون بیش از ۳۶ هزار نمونه خون بندناف در بانک خون بندناف سازمان انتقال خون جمعآوری شده است که ۴ هزار و ۳۰۰ نمونه از این موارد، شرایط ذخیرهسازی مناسب را دارند.
عزتی همچنین درباره فرایند جمعآوری خون بندناف توضیح داد و گفت که این خون پس از اخذ رضایت آگاهانه از مادر باردار جمعآوری و طی ۴۸ ساعت بهطور سرد فرآوری و فریز میشود. سپس، در صورت تطابق ژنتیکی با بیمار، این نمونهها برای پیوند به مراکز درمانی ارسال میشوند.
وی در پایان تاکید کرد که اگر نمونهای در کشور پیدا نشود، وزارت بهداشت برای جستجو در شبکه جهانی اقدام میکند. همچنین، درباره اهمیت فرهنگسازی در زمینه اهدای سلولهای بنیادی خونساز صحبت کرد و گفت که همانطور که اهدای خون برای بسیاری از افراد نجاتبخش است، اهدای سلولهای بنیادی نیز میتواند جان بیماران را نجات دهد.
عزتی همچنین از ایجاد مرکز "سپاس" برای پذیرهنویسی داوطلبان اهدای سلولهای بنیادی خونساز خبر داد و افزود که تمامی افراد در بازه سنی ۱۸ تا ۵۰ سال میتوانند در این برنامهها مشارکت کنند.
ارسال نظر