| کد مطلب: ۱۱۴۵۷۰۷
لینک کوتاه کپی شد

خطر جدی برای دریای خزر/ آینده‌ای نامعلوم در انتظار این دریاچه

معصومه بنی‌هاشمی، کارشناس پژوهشی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو، در جدیدترین اظهار نظر خود هشدار داد که اگر روند فعلی کاهش سطح تراز آب دریای خزر ادامه یابد، این دریاچه با مشکلات جدی زیست‌محیطی و انسانی مواجه خواهد شد.

خطر جدی برای دریای خزر/ آینده‌ای نامعلوم در انتظار این دریاچه

به گزارش آرمان ملی آنلاین،  بنی‌هاشمی در مورد وضعیت بحرانی دریای خزر گفت: «در طول ۲۸ سال گذشته، سطح آب خزر ۲۱۰ سانتی‌متر کاهش یافته و پیش‌بینی می‌شود این روند در سال ۱۴۰۳ نیز ادامه یابد.»

روند کاهشی ادامه‌دار تراز آب دریای خزر

بنی‌هاشمی اعلام کرد که از سال ۱۳۷۵ تا کنون، سطح آب دریای خزر به‌طور پیوسته کاهش یافته است و این کاهش طی سه سال اخیر (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) به میزان ۷۰ سانتی‌متر بوده است. وی افزود: «بر اساس آخرین پیش‌بینی‌ها، در سال ۱۴۰۳ نیز شاهد افت ۱۵ تا ۳۰ سانتی‌متر دیگر در سطح تراز آب خواهیم بود.»

تغییرات اقلیمی و تأثیر آن بر کاهش سطح آب

کارشناس پژوهشی وزارت نیرو توضیح داد که افزایش دمای منطقه و تبخیر شدید از سطح دریای خزر، از مهم‌ترین عوامل کاهش سطح تراز آب است. وی گفت: «افزایش دما و کاهش بارش در حوضه آبریز، همراه با کاهش ورودی آب از رودخانه‌ها، وضعیت بحرانی این دریاچه را تشدید کرده است. تا پایان قرن، کاهش سطح آب خزر می‌تواند به میزان چشمگیری ادامه یابد.»

نقش رودخانه‌ها و مدیریت منابع آبی

بنی‌هاشمی در ادامه، به نقش مهم رودخانه‌های حوضه آبریز دریای خزر اشاره کرد و گفت: «رودخانه‌های ولگا، کورا و اورال از مهم‌ترین منابع تأمین آب خزر هستند و کاهش آبدهی این رودخانه‌ها تأثیر مستقیم بر کاهش تراز آب دریا داشته است.» وی همچنین به اهمیت مدیریت منابع آب در کشورهای پیرامونی خزر برای مقابله با این بحران زیست‌محیطی تأکید کرد.

مخاطرات زیست‌محیطی و انسانی

این پژوهشگر با اشاره به تأثیرات منفی کاهش سطح آب دریای خزر بر محیط زیست، گفت: «کاهش سطح آب می‌تواند باعث خشک شدن تالاب‌ها، کاهش تنوع زیستی و افزایش آلودگی‌های محیطی دریا و مصب رودخانه‌ها شود. همچنین این تغییرات به فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی مانند بنادر، شیلات و نیروگاه‌ها آسیب خواهد زد.»

چشم‌انداز آینده و لزوم اقدامات فوری

بنی‌هاشمی هشدار داد که در صورتی که اقدامات فوری برای مدیریت منابع آب دریای خزر صورت نگیرد، این دریاچه در سال‌های آینده با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. او همچنین تأکید کرد که همکاری بین کشورهای حاشیه دریای خزر و مدیریت مشترک منابع آب این دریا برای حفظ آن ضروری است.

توصیه‌ها برای مقابله با بحران

کارشناس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو در پایان اظهار داشت که باید اقدامات مشترک بین پنج کشور ساحلی دریای خزر برای مدیریت منابع آبی و مقابله با آلودگی‌ها صورت گیرد. این اقدامات می‌تواند شامل همکاری‌های زیست‌محیطی، تبادل اطلاعات و ایجاد برنامه‌های مشترک برای مقابله با کاهش سطح آب باشد.

منبع : ایلنا

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار