| کد مطلب: ۱۱۳۰۷۱۱
لینک کوتاه کپی شد

ابتلای ۳۵۴میلیون نفر در جهان به هپاتیت/وضعیت بیماری در ایران

هپاتیت التهاب کبد است که توسط انواع ویروس‌های عفونی و عوامل غیر عفونی ایجاد می‌شود. براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در جهان بیش از ۳۵۴ میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند. سالانه ده‌ها مورد ابتلا و مرگ براثر این بیماری در ایران نیز گزارش می‌شود.

ابتلای ۳۵۴میلیون نفر در جهان به هپاتیت/وضعیت بیماری در ایران

به گزارش آرمان ملی آنلاین ، 28 جولای هر سال به عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده تا آگاهی مردم جهان را در مورد بیماری هپاتیت ارتقا بدهد.

هپاتیت چیست؟

هپاتیت التهاب کبد است که توسط انواع ویروس‌های عفونی و عوامل غیر عفونی ایجاد می‌شود و منجر به طیف وسیعی از مشکلات سلامتی می‌شود که برخی از آن‌ها می‌توانند کشنده باشند.

انواع هپاتیت

پنج سویه اصلی ویروس هپاتیت وجود دارد که به‌عنوان انواع A, B, C, D, E شناخته می‌شوند که همگی باعث بیماری کبدی می‌شوند اما از نظر راه و منبع انتقال، با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند.

ابتلای 354 میلیون نفر در جهان به هپاتیت

براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO)، تخمین زده می‌شود که 354 میلیون نفر در سراسر جهان با هپاتیت B یا C زندگی کنند و برای اکثر آن‌ها، آزمایش و درمان دور از دسترس است.

همچنین بر اساس اعلام این سازمان، تنها 45 درصد از نوزادان واکسن هپاتیت B را در بدو تولد خود دریافت می‌کنند که نشان‌دهنده وضعیت بد دسترسی مردم جهان به روش‌های پیشگیرانه از این بیماری است.

این در حالی است که در ایران تمام نوزادان در برابر بیماری هپاتیت واکسینه می‌شوند.

انواع هپاتیت و روش‌های پیشگیری

هپاتیت A 

هپاتیت A التهاب کبد ناشی از ویروس هپاتیت آ (HAV) است. این ویروس عمدتاً زمانی پخش می‌شود که یک فرد سالم و واکسینه نشده غذا یا آب آلوده به مدفوع یک فرد آلوده را بخورد. این بیماری ارتباط تنگاتنگی با آب یا غذای ناسالم و غیربهداشتی، محیط غیربهداشتی و بهداشت شخصی نامناسب دارد.

گسترش هپاتیت A را می‌توان با موارد زیر کاهش داد:

در دسترس قرار دادن منابع کافی آب آشامیدنی سالم

 دفع مناسب فاضلاب در جوامع

 اقدامات بهداشت فردی مانند شستن منظم دست‌ها قبل از غذا و بعد از رفتن به دستشویی.

هپاتیت ب چگونه منتقل می‌شود؟

هپاتیت B یک عفونت کبدی است که توسط ویروس هپاتیت B ایجاد می‌شود. عفونت می‌تواند حاد (کوتاه و شدید) یا مزمن (طولانی مدت) باشد. هپاتیت B می‌تواند باعث عفونت مزمن شود و افراد را در معرض خطر بالای مرگ ناشی از سیروز و سرطان کبد قرار دهد.

هپاتیت B با واکسن ایمن و موثر قابل پیشگیری است. این واکسن معمولاً بلافاصله پس از تولد تزریق می‌شود و چند دوز تقویتی دارد و تقریباً 100 درصد در برابر ویروس محافظت می‌کند.

کدام نوع هپاتیت خطرناک‌تر است؟

هپاتیت C یک عفونت ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث بیماری حاد (کوتاه مدت) و مزمن (دراز مدت) شود. هپاتیت C از طریق تماس با خون آلوده منتقل می‌شود. این امر می‌تواند از طریق استفاده از سوزن‌ها یا سرنگ‌های مشترک، یا از طریق روش‌های پزشکی ناایمن مانند انتقال خون با فرآورده‌های خونی غربال‌نشده اتفاق بیفتد. علائم می‌تواند شامل تب، خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم، ادرار تیره و زردی پوست یا چشم (یرقان) باشد.

از آنجا که هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد، این نوع هپاتیت می‌توانند خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد با وجود این، بیماری با داروهای ضد ویروسی قابل درمان است.

تتو و خطر انتقال هپاتیت D

انتقال هپاتیت دی، از طریق از طریق تزریق، خالکوبی و غیره یا از طریق تماس با خون یا فرآورده‌های خونی آلوده رخ می‌دهد. واکسیناسیون علیه هپاتیت ب از عفونت همزمان هپاتیت D جلوگیری می‌کند و از این رو گسترش برنامه‌های ایمن‌سازی هپاتیت ب در دوران کودکی منجر به کاهش بروز هپاتیت D در سراسر جهان شده است.

اهمیت آب سالم و بهداشتی در پیشگیری از هپاتیت E

عفونت هپاتیت E در سراسر جهان یافت می‌شود اما بروز کمتری نسبت به سایر انواع هپاتیت دارد و در کشورهای با درآمد کم و متوسط ​​با دسترسی محدود به آب ضروری و خدمات بهداشتی رایج است. شیوع بیماری در این مناطق معمولاً به دنبال آلودگی مدفوعی منابع آب آشامیدنی است.

وضعیت انواع رایج هپاتیت در ایران

هپاتیت آ و ب از شایع‌ترین انواع این بیماری به شمار می‌روند. براساس اعلام وزارت بهداشت ایران، کمترین میزان شیوع هپاتیت C در منطقه مدیترانه شرقی، مربوط به کشور ماست. کشور ایران جزو کشورهای با شیوع کم هپاتیت C درجمعیت عمومی و با شیوع متمرکز درگروه‌های پرخطر به شمار می‌رود. کشورهایی مانند آذربایجان وپاکستان با شیوع بالای بیماری در همسایگی ایران قراردارند.

کمتر از 200 هزار مبتلای هپاتیت سی در ایران

بر اساس آخرین آماری که از هپاتیت C در سال 1400 منتشر شده شیوع هپاتیت C درجمعیت عمومی ایران کمتر از 0.3 درصد است که کمتر از 200 هزار مبتلا را شامل می‌شود.

30 درصد از موارد که بیشترین میزان شیوع این نوع هپاتیت را شامل می‌شود در معتادان تزریقی دیده می‌شود.

تعداد موارد مرگ و میر سالانه دراثر هپاتیت سی در کشور 204 نفر گزارش شده است.

نمودار زیر فراوانی موارد شناسایی شده هپاتیت سی را در کشور طی سال‌های اخیر نشان می‌دهد.

 

14030508135148287306605310

مرگ سالانه 390 نفر در ایران بر اثر هیاتپت ب

ایران درحال حاضر جزو کشورهای با شیوع نسبتاً کم هپاتیت B محسوب می‌شود. شیوع عفونت در جمعیت عمومی کمتر از یک درصد است. بر اساس آخرین آمار، کمتر از یک میلیون نفر در ایران مبتلا به هپاتیت B هستند. همچنین تعداد موارد سالانه مرگ در اثر هپاتیت ب، 390 نفر گزارش شده است.

 

14030508135133130306605210

منبع : تسنیم

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار