یبوست کودکان راجدی بگیرید!
فوق تخصص گوارش کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: از هر چهار مراجعه کننده به پزشک فوق تخصص کودکان یک نفر مبتلا به بیماری یبوست مزمن است.
یبوست زمانی اتفاق میافتد که دفع مدفوع کمتر و دشوار میشود. مدفوع و میزان دفع کودکان با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل، گاهی اوقات کودک هیچ مشکلی ندارد ولی والدین، به ویژه مادرها نگران وجود یبوست در کودکشان میشوند. اما از طرف دیگر هم، چون مثلاً نوزادان نمیتوانند علائم و درد خود را بیان کنند، ممکن است والدین دیرتر متوجه شوند که فرزندشان دچار یبوست شده است.
اولین نشانهٔ یبوست در کودکتان مشکل در دفع مدفوع است. به طور کلی، سه زمان مشخص وجود دارد که کودکان ممکن است در آنها دچار یبوست شوند:در کودکان شیرخوار، وقتی برای اولین بار شروع به تغییر نوع تغذیه از شیر مادر یا شیر خشک به غذاهای کمکی میکنید.در کودکان نوپا، هنگامی که آموزش توالت شروع میشود. در کودکان بزرگتر، وقتی تقریباً هنگام شروع مدرسه رفتن باشد.
نشانهها و علائمی از یبوست وجود دارد که شما به عنوان والدین باید مراقب آنها باشید تا بتوانید یبوست کودکتان را تشخیص دهید و کارهایی که میتوانید برای کمک به کودک خود انجام دهید تا دچار یبوست نشود یا یبوستش درمان شود.
علائم یبوست در کودکان چیست؟
یبوست در کودکان معمولاً به علت کمتحرکی روده ایجاد میشود. علائم یبوست در نوزادان و کودکان شیرخوار یا بزرگتر تفاوت چندانی با هم ندارد، اما چون کودکان کوچکتر نمیتوانند بگویند که یبوست دارند، والدین باید بینظمیهای حرکات روده و یبوست را در کودکان تشخیص دهند. برای تشخیص یبوست در کودکان، قبل از هر چیز باید به موارد زیر دقت کنید:مشکل در دفع مدفوع،دفع سخت و دشوار،گریه کردن هنگام دفع،مدفوع خشک و سفت،تعداد کم دفعات مدفوع درد شکم.
امیر حسین حسینی،فوق تخصص گوارش کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه یبوست از بیماریهای بسیار شایع در تمام سنین بهویژه در کودکان است، اظهار کرد: این بیماری آن چنان زندگی کودکان و خانواده آنها را تحت تاثیر قرار میدهد که نیاز به مراجعات مکرر و درمانهای طولانی مدت دارد.
وی افزود: از هر چهار مراجعه کننده به پزشک فوق تخصص گوارش کودکان یک نفر مبتلا به بیماری یبوست مزمن است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه خانوادهها باید با علامتها و نشانههای این بیماری و نکات مهم در درمان آشنا شوند، تاکید کرد: بیشتر کودکانی که مبتلا به یبوست مزمن هستند دچار بیماری زمینهای نبوده و یبوست در آنها به عنوان مشکلی ثانویه مثل اختلالات تغذیهای، ترس از دفع یا تغییرات محیطی تحمیل شده است.
به گفته حسینی اصلیترین نشانههای یبوست دفع سخت یا دفع مدفوع قطور یا فواصل طولانی بین دفع در کودک است.
وی در ادامه دردهای مزمن شکمی، بیاشتهایی ایجاد تودههای شکمی و حتی بیاختیاری دفع مدفوع را از دیگر نشانههای ثانویه به یبوست دانست و افزود: متاسفانه گاهی بعضی از اعضای خانواده دچار یبوست میشوند و با تصور به اینکه این الگوی دفع در افراد دیگر خانواده هم وجود دارد آن را طبیعی تلقی کرده و به دنبال بررسی و درمان نیستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: درباره درمان کودکان با یبوست مزمن باید به چند نکته اشاره کرد که اولین موضوع طول مدت درمان است؛ به این معنی که حداقل برای درمان یبوست سه ماه و گاهی درمانهای طولانیتر لازم است.
این متخصص گوارش کودکان با اشاره اثر مصرف داروهای ملین در تنبلی روده، اضافه کرد: رژیم غذایی و آموزش دفع نقش موثری در موفقیت درمان دارد.
وی خاطرنشان کرد: کودکان مبتلا به یبوست باید به صورت دورهای توسط پزشک متخصص بررسی شده و در صورت شکست درمان بررسیهای لازم تکمیلی انجام شود.
ارسال نظر