صدای تشنگان سیستان و بلوچستان شنیده نمیشود | دولتمردان حقابه هیرمند را زمین گذاشتهاند
مردم سیستان و بلوچستان سالهاست که به کم آبی عادت کردهاند. تصویر تانکرهایی که هر ازچندگاهی در روستاهای مناطقی از این استان در حال تردد هستند تا ظرفهای بزرگ و گالنهای خالی را برای استفاده مردمان صبور آن منطقه پر آب کنند، زیر تیغ گرما بیشتر به چشم میخورد.
به گزارش آرمان ملی آنلاین شهروندان این مناطق از دورافتادهترین روستاهایش تا خود زابل و زاهدان سالیانی است که همواره با بالاترین رایها همه نوع انتخابات از ریاست جمهوری تا مجلس و غیره را پرشور کردهاند تا شاید مسئولان گوشه چشمی به آنها بیندازند و لااقل مشکل آب را برایشان حل کنند اما به مرور زمان وضع به جایی رسید که کمآبی به بیآبی بدل شد؛ آنچه به ویژه در ماههای اخیر در حال وقوع است، مسالهای نیست که بتوان با کنار آمد.
همین روز گذشته، معینالدین سعیدی، نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند در مجلس شورای اسلامی، گفت که مردم برخی مناطق مثل روستای کلانی ۳ماه است که یک قطره آب ندارند و یک تانکر آب با قیمت یک میلیون و 200 هزار تومان در آنجا توزیع میشود که مشکلات عدیدهای برای مردم ایجاد کرده است.
این نماینده مجلس که تصویری آشنا مربوط به چند سال پیش از او را به یاد داریم که در حضور مسئولان مربوطه یک بطری آب گلآلود را نوشید و گفت این آبی است که مردم استان من استفاده میکنند، حالا باز هم از وزیر نیرو که به گفته او، انسان دغدغهمندی است تمنا دارد فکر عاجلی برای این وضعیت بیآبی استان سیستان و بلوچستان داشته باشد.
حتما اسم حقابه هیرمند به گوشتان خورده؛ موضوع دعوای چند ماه اخیر مسئولان کشورمان در خصوص آب رود هیرمند با مسئولان طالبان که بر افغانستان حکومت میکنند. این حقابه به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقه سیستان اشاره دارد و یکی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و زیستمحیطی دو کشور است. روز گذشته اتفاقا فداحسین مالکی، نماینده زاهدان در مورد پیامدهای این مسئله یعنی ندادن حقابه هیرمند، گفت که «ما شاهد مرگ تدریجی در منطقه سیستان و بلوچستان هستیم. روستاهای این استان یکی پس از دیگری خالی میشود، روزهای بسیار سختی را برای مردم سیستان و بلوچستان در پیشرو داریم و اولین گام برای حل مشکل مردم این است که باید حقابه عملی شود.»
او به نکته مهمی اشاره کرد و اینکه: بحرانیترین منطقه کشور در حال حاضر سیستان وبلوچستان است که باید فکری به حال آن کرد. نگرانی ما از دولتمردان است که دستورات رئیسجمهور در مورد حقابه هیرمند و حل مشکل آب مردم سیستان و بلوچستان را زمین گذاشتند.
حتی میتوان سفارت طالبان را بست
نماینده زاهدان در انتقاد به برخورد مسئولان با موضوع مهم حقابه هیرمند که بر بیآبی سیستان و بلوچستان، خشک و خالی از سکنه شدن مناطقی از آن اثرگذار بوده، پا را فراتر گذاشت و گفت برای دریافت حقابه هیرمند میتوان سفارت طالبان را در تهران بست.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، صحبتهای خود در مورد حقابه هیرمند را اینطور شروع کرد که «مدتهاست که مجلس و دولت پیگیر موضوع حقابه هیرمند هستند. پس از هشداری که رئیسجمهور به حاکمان افغانستان داد انتظار دولت، مجلس و مردم بر این بود که اتفاقی بیفتد و اقدامی انجام شود ولی متاسفانه اتفاقی نیفتاد.»
فداحسین مالکی توضیح داد که «آخرین بررسیها را دو روز قبل در کمیسیون امنیت ملی با حضور امیرعبداللهیان وزیر خارجه داشتیم که در آنجا نمایندگان گلایه کردند که چرا بعد از صحبت رئیسجمهور دنبال این بودند که به نوعی حرفهای رئیسجمهور را زیر سوال ببرند و از آن طرف هم به گونهای رفتار کردند که بگویند همین حرفی که طالبان میزنند درست است. طالبان میگوید آبی نیست در حالیکه بنابه گزارشهایی که به ما داده میشود پشت سد کجکی آب وجود دارد.»
این نماینده، به گزینههایی برای مواجهه با این موضوع اشاره کرده و گفته «ما خیلی از ابزارها را داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.» به گفته او «بحث حقابه در دستور کار یکی از کمیتههای شورای عالی امنیت ملی است که راههای غیردیپلماسی را داشته باشیم مثلا سفارت طالبان در ایران را تعطیل کنیم و ارتباطات سیاسی، تجاری و اقتصادیمان که از مسیر چابهار از طرق مختلف است را کاهش دهیم. ما خیلی از ابزارها را داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.»
اما این موضعگیری طالبان به حساب ملت افغانستان گذاشته نمیشود؛ این را نماینده زاهدان گفت و توضیح داد: به این دلیل که در گذشته رئیسجمهور قانونی افغانستان یعنی آقای کرزای در جمع فرماندهان آمریکایی و ناتو صراحتا اعلام کرد که اگر ما یک قطره آب داشته باشیم نصف آن برای برادران ایرانی است و اتفاقا در آن چند سال آب به ایران میآمد و آب بین ایران و افغانستان نصف میشد.
او گفت که «الان با این موضع گیری که طالبان دارد بیش از حد نباید مماشات داشته باشیم هر آنچه که اینها خواستند ما دادیم حتی بین دوستان فارسی زبان و پشتو زیر سوال رفتیم که خواستههای طالبان یکی پس از دیگری توسط ایران عملیاتی میشود.»
مالکی ادامه داد که «ما نمیگویم طالبان تحت تاثیر یکسری عوامل غیر افغان که در افغانستان حضور دارند هستند. حرف طالبان همیشه این بود که آمریکاییها و انگلیسیها به هر طریقی بین دو کشور اسلامی ایران و افغانستان اختلاف ایجاد میکنند.»
به گفته او «آمریکا و انگلیس در زمان دولتهای قانونی نتوانستند این کار را کنند اما الان این کار را میکنند. اختلافات بیش از حدی که در درون حاکمیت طالبان وجود دارد نیز باعث این قضایا میشود. آنها براساس معاهده موظف هستند آب به ایران بدهند.»
قراردادی که با سپاه بسته شده است
مشکل بیآبی و کم آبی مردم سیستان و بلوچستان، مساله امروز و دیروز نیست و قطعا بجز حقابه هیرمند، فعالیتها و اقدامات اساسی دیگری هم باید توسط مسئولان صورت میگرفته. نمایندگان مجلس با اشاره به دیگر اقدامات برای حل مشکل آب مردم سیستان و بلوچستان میگویند بحث تامین آب از دشت تهلاب از مهمترین اقداماتی است که داریم که قرارداد آن با سپاه بسته شده است که اول به زاهدان بیاید و قرارداد آن بسته شود و بعد به سیستان شیفت شود که یکسال طول میکشد و در دراز مدت هم انتقال آب از دریای عمان است که ده درصد پیشرفت دارد و سه چهارسال طول میکشد تا اجرایی شود.
البته به گفته فداحسین مالکی، روی اینها نباید حساب کنیم و باید به هر طریقی حقابه گرفته شود.
ارسال نظر