نگرانیهای تازه، پیامد انتشار فهرست جدید از ساختمانهای ناایمن پایتخت
شناسایی 33 هزار ساختمان ناایمن توسط آتشنشانی/ کسی صدای زنگ خطر را نمیشنود
انتشار یک لیست تازه از ساختمانهای ناایمن در تهران که شمار قابلتوجهی از آنها اماکن حساس و استراتژیک هستند بار دیگر بحث هشدارآمیز بودن ساختمانهای شهر و پدید آمدن یک فاجعه را زنده کرد.
آرمان ملی آنلاین: بحث ساختمانهای ناایمن هم یک چیزی بود مثل لیستی که تحت عنوان املاک نجومی در چهارمین دوره شورای شهر تهران بالاخره توسط یک خبرنگار که البته به نوعی مشاور و در ارتباط با یکی از اعضای وقت شورا بود، منتشر شد. ناایمن بودن و در واقع قرار داشتن شمار قابلتوجهی از ساختمانهای پایتخت در وضعیت بحرانی هم چیزی نبوده که مسئولان بخواهند آن را کتمان کرده یا نادیده بگیرند.
دی ماه 1400 بود که رسانهای لیست 129 مکان پرخطر تهران را که تحت عنوان 129 پلاسکو در فضای مجازی چرخید، را منتشر کرد و این در وضعیتی بود که شهروندان هنوز درگیر کرونا و مرگ و میرهای ناشی از آن بودند این بحث ناایمن بودن مکانهای بسیاری که روزانه در آن پای میگذارند (سوای بسیاری از منازل مسکونی که در بافتهای فرسوده یا روی گسلها ساخته شدهاند) بر اضطراب و استرس و فرسودگی آنها اضافه میکرد. در لیست 129 تایی مکانهای پرخطر تهران از مجتمعهای تجاری نامآشنا به چشم میخورد تا سینما و بیمارستان و دانشگاه.
آن زمان، سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران هم از شناسایی ۱۰۰۰ برج ناایمن در تهران که ۱۷۰ مورد آن خطرناک و در محدوده گسلهاست خبر داده و گفته بود ۳۳ هزار ساختمان ناایمن را آتشنشانی شناسایی کرده که ۲۰۰ مورد آن بسیار خطرناک است. حالا بعد از گذشت نزدیک به دو سال، یک لیست 93 تایی دیگر که باقیمانده از آن لیست 129 عددی بود دررسانهها منتشر شده و در تکمیل این لیست از زبان معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور از تشکیل پرونده قضائی برای هر یک از ساختمانهای ناایمن در دادستانی تهران خبری منتشر شده با این توضیح که «انتشار اسامی این ساختمانها بهصورت شفاف و با ذکر موارد ناایمنی از نظر دادستانی منع قانونی ندارد.»
از جمله اسامی ساختمانهایی که میتوان در این لیست مشاهده کرد میتوان به بازارچه سنتی ستارخان، بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص)، انبار نفت شهران، مجتمع تجاری و اداری بوستان، مجتمع فرهنگی، ورزشی و تفریحی ارم، بیمارستان امامخمینی (ره)، بیمارستان لولاگر، پاساژ میلاد قائم، پاساژ مهستان، ساختمان علاءالدین، کارخانه ارج، مجتمع تجاری بام لند، بیمارستان سینا و بیمارستان بوعلی اشاره کرد که از جمله ساختمانهای ناایمن در پایتخت محسوب میشوند.
غلامعباس ترکی، با اشاره به این نکته که کارشناسان کارگروه پیگیری وضعیت ساختمانهای ناایمن با سرپرستی اداره راه و شهرسازی استان تهران از این ساختمانها بازدید کردند، گفت: تیمهای ارزیابی ساختمانهای مهم و بلندمرتبه، چک لیستهای ۴۵ ساختمان را تاکنون تکمیل و برای جمعبندی نهایی در اسفند ۱۴۰۱ به مرکز تحقیقات وزارت راه ارسال کردند که البته این مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی تاکنون گزارش نهایی خود را از نظر جمعبندی اعلام نکرده است و تا پایان خرداد مکلف به اعلام نظرات کارشناسی شده است. او تاکید کرده که «لازم است شهرداری به محض رفع موارد ناایمنی با رعایت حقوق مالکان و متصرفان موضوع را اطلاعرسانی کند.»
اینکه اسامی ساختمانهای ناایمن کاهش پیدا کرده البته فارغ از صحت و سقم و نوع کم شدن آنها، خبر خوبی است اما مرور اسامی ساختمانهای ناایمن و پرتردد تهران که البته ساختمانها تجاری و اداری و درمانی هستند و نه منازل و واحدهای مسکونی، باز هم این گفته را در ذهن تکرار میکند که «این شهر هنوز برای زندگی کردن، امن نیست.» اسفند سال گذشته، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران اعلام کرد که براساس وظیفه ذاتی خود چند سالی است که موضوع ایمنی ساختمانها را به صورت جدی پیگیری میکند و ساختمانهای ناایمن را شناسایی کرده که تا آن زمان، ۳۳ هزار ساختمان شناسایی و دستورالعملهای ایمنی را دریافت کردهاند.
کامران عبدولی با بیان اینکه پس از ساختمانهای بحرانی به ساختمانهای پر خطر میرسیم که تعداد آنها بیش از ۱۱ هزار ساختمان است، گفته بود که شهرداری و آتشنشانی باید با همکاری یکدیگر بهصورت میدانی عمل کند و شهرداران نواحی بهصورت ناحیه به ناحیه باید کمیته ایمنی تشکیل دهند و ساختمانهای ناایمن و پر خطر را شناسایی و خود به آنها رسیدگی کنند. با توجه به اینکه شهرداری قدرت اجرایی دارد باید در صورت عدم توجه مالکان پرونده قضائی برای آنها صادر شود. همان زمان، جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران، گفته بود: باید دقت کرد که حواس مردم به اشتباه منحرف شود چراکه یک زمانی با کلید واژه 129 ساختمان ناایمن، ذهنها را محدود به این تعداد میکردیم در حالی که ما از حیث آتشنشانی بررسی کردهایم و این 129 تا را در آوردهایم. در حالی که یک ساختمان برای ناایمنی ملاک قدمت و فرسودگی، ملاک مهندسی، و بسیاری معیارهای دیگری دارد. بنابراین این تصور نباشد که فقط 129 ساختمان ناایمن در تهران داریم بلکه این رقم مربوط به ساختمانهایی است که از نظر آتشنشانی پر خطرند.
اسامی ساختمانهای ناایمن تهران
پاساژ میری ۱، مجتمع تجاری اداری خلیجفارس، ساختمان پیروزی، بازارچه سنتی ستارخان، گل افشان، مجتمع خلیجفارس ۲، ساختمان هرمزان، مجتمع تجاری یادگار، مجتمع تجاری و پارکینگ توحید، برج بهاران، اداره مالیات غرب تهران و مرکز خرید سپهر، شرکت جار، بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص)، پاساژ ناهید، اداری و تجاری بم، ساختمان افرا، پاساژ فجر، مجتمع تجاری و مسکونی ولیعصر(عج)، برج نگین رضا، انبار نفت شهران، مجتمع تجاری و اداری بوستان، مجتمع فرهنگی، ورزشی و تفریحی ارم و ساختمان جهاد کشاورزی از جمله ساختمانهای ناایمن در تهران است. مجتمع ونک پارک، ساختمان ذوبآهن، بیمارستان امامخمینی (ره)، پاساژ کویتیهای انقلاب، ساختمان ابتکار، شرکت بستنی پاک، انبار خانه کارگر، بیمارستان لولاگر، پاساژ میلاد قائم، پاساژ مهستان، مرکز تجاری افرا، ساختمان علاءالدین، سرای وحید، سرای حاج ملاعلی، پاساژ حمام قبله، پاساژ رضوی، پاساژ و سینما اروپا، پاساژ گراند هتل، سرای سید ولی، سرای اتفاق، پاساژ شناسا، پاساژ زورخانه، پاساژ وحدت، پاساژ بلور، سرای باغچه(علی گوله)، سرای رشتی، پاساژ طلازاده، پاساژ صفوی، پاساژ امین، پاساژعلمی، بیمارستان طرفه، بیمارستان سینا و بیمارستان بوعلی نیز از دیگر ساختمانهای ناایمن در پایتخت محسوب میشود.
مجتمعهای تاکسیرانی، مرکز گل شهید محلاتی، بنکداری خوانساری، انبار چای، ساختمان مسکونی امامرضا (ع)، بازار گل امامرضا(ص)، شهرک بروجردی، مجتمع مسکونی ابوالفضل، درمانگاه سلیم، پاساژ بهاران، پاکسان، زیره کفش نصیریزاده، پاساژ یکتا موسوی، بیمارستان شهدای یافتآباد، بیمارستان فیاضبخش، شرکت تکنو صنایع، خوابگاه دانشگاه شریعتی، خوابگاه دانشگاه شاهد، پاساژ زنجانی، مجتمع ۲۲ بهمن، تالار طوبی، مجتمع مسکونی بهار، مجتمع مسکونی ارکیده، مجتمع ارم، مجتمع مسکونی گلستان، مجتمع مسکونی تجاری امین، مجتمع مسکونی ولیعصر(عج)، مجتمع مسکونی رازی، مجتمع مسکونی خاتمالانبیاء، کارخانه ارج، هلدینگ خودکفایی آزادگان، شرکت صنایع نساجی هلال ایران، سازمان اموال تملیکی، مجموعه انبارهای شهید حدادی، مجتمع تجاری بام لند و مجتمع اداری تجاری طوبی هم در ادامه فهرست ساختمانهای ناایمن قرار دارند.
ارسال نظر