یک پزشک و جامعه شناس
رصد نتیجه آزمایش زنان باردار مصداق نقص حریم شخصی است | جرم انگاری سقط این فرآیند را زیرزمینی کرده است
سیمین کاظمی پزشک و جامعهشناس درباره اجرای طرح نفس میگوید: در صورتی که بنا باشد نتیجه آزمایش بارداری خانمهای باردار تحت رصد و نظارت قرار گیرد و آنها از طریق آزمایشگاه شناسایی شوند مصداق روشن افشای اسرار و نقض حریم خصوصی و شخصی بیمار است.
به گزارش آرمان ملی آنلاین، این پزشک و جامعه شناس در ادامه صحبتهایش گفت: در چنین وضعیتی زنانی که مایل نباشند تحت کنترل دستگاه دولت قرار گیرند، مجبور میشوند به صورت ناشناس و بدون استفاده از بیمه آزمایش و سونوگرافی انجام بدهند.»
ابتدای هفته، معاون بهداشت وزارت بهداشت از اجرای طرح نفس در سراسر کشور خبر داد، هدف از اجرای این طرح کاهش آمار سقط جنین در کشور عنوان شده است. به گفته این مقام مسئول، برخی از انواع سقط جنینها عمدی است و خانواده بهدلایل مختلف ازجمله مسائل فرهنگی، اقتصادی و... بهدنبال سقط جنین هستند.
او تاکید کرده است:«این خانوادهها آگاهی ندارند که سقط جنین در واقع گرفتن جان یک انسان است و به احکام شرعی آن هم واقف نیستند. در طرح نفس به این دسته از زوجین، خدمات مشاورهای ارائه میشود تا از سقط جنین منصرف شوند.»
با این توضیحات، سوال اینجاست، آیا چنین طرحی امکان اجرایی شدن دارد؟ در صورت اجرا این طرح چقدر میتواند به بحث افزایش جمعیت کمک کند؟ دکتر سیمین کاظمی، جامعهشناس و پزشک در گفتوگویی با خبرآنلاین به این سوالات پاسخ داده است. او موفقیت چنین طرحی را چندان امکانپذیر نمیداند. دکتر سیمین کاظمی، جامعهشناس و پزشک در گفتوگویی با خبرآنلاین به این سوالات پاسخ داده است. او موفقیت چنین طرحی را چندان امکانپذیر نمیداند و علاوه بر این معتقد است: «اگر تصمیم بر این باشد که نتیجه آزمایشهای بارداری زنان تحت نظارت قرار گیرد و زنان باردار از طریق آزمایشگاهها شناسایی شوند که این مصداق روشن افشای اسرار و نقض حریم شخصی بیمار است.»
بخشهایی از این گفت و گو را اینجا بخوانید:
- در طرح نفس، وزارت بهداشت بر روی مراجعان به مراکز بهداشتی متمرکز شده است که اگر زنی قصد سقط داشته باشد، مراقبان سلامت او را با مشاوره منصرف کنند. به نظر نمیرسد چنین طرحی چندان موفقیت آمیز باشد. چون معمولا زنانی به مراکز بهداشت مراجعه میکنند و پرونده بارداری تشکیل میدهند که تصمیم به بچهدار شدن دارند و سقط در برنامه آنها نیست.
- زنانی که مایل به ادامه بارداری نیستند، عموما برای تشکیل پرونده مراجعه نمیکنند. موضوع دوم پوشش مراقبتهای بارداری است که به مناطق فقیرنشین شهرها و مناطق روستایی محدود میشود و زنان در این مناطق برای مراقبت بارداری به مراکز بهداشت مراجعه میکنند. زنان طبقه متوسط شهری بیشتر به متخصصهای زنان مراجعه میکنند و بارداری شان تحت مراقبت آنها طی میشود و کمتر به مراکز بهداشت میروند. بنابراین به نظر نمیرسد که این طرح بتواند تاثیری داشته باشد.
- اگر تصمیم بر این باشد که نتیجه آزمایشهای بارداری زنان تحت نظارت قرار گیرد و زنان باردار از طریق آزمایشگاهها شناسایی شوند که این مصداق روشن افشای اسرار و نقض حریم شخصی بیمار است. در چنین وضعیتی زنانی که مایل نباشند تحت کنترل دستگاه دولت قرار گیرند، مجبور میشوند به صورت ناشناس و بدون استفاده از بیمه آزمایش و سونوگرافی انجام بدهند. کنترل نتایج آزمایش بارداری سبب خواهد شد که آزمایشگاهها احتمالا با دریافت هزینه بیشتر آزمایش را به طور ناشناس و بدون اسم انجام دهد تا زن بتواند حریم شخصیاش را حفظ کند. باید توجه داشت که اگر زنی با بارداری ناخواسته مواجه باشد، حداکثر تلاشش را خواهد کرد که از این نظارت و کنترل دور بماند و خود را مخاطب برنامه نفس نخواهد کرد.
- موارد سقط درمانی دارای مجوز و قانونی هستند و آمار آن هر ساله مشخص است. طرح نفس مربوط به سقط انتخابی و سقط به دلایل غیرپزشکی است.
- سقط جنین در ایران جرم انگاری شده و به علت غیرقانونی بودن به صورت مخفی و زیرزمینی انجام می شود و بنابراین آمار قابل اتکایی در مورد آن وجود ندارد. آنچه برخی مسوولان بیان میکنند صرفا بر اساس حدس و گمان است.
- در موضوع افزایش جمعیت بعضی واقعیتها نادیده گرفته میشود و به افرایش جمعیت صرفا از منطر کمی و آمار نگریسته میشود. از جمله این واقعیت نادیده گرفته شده که درصدی از بارداریها ناخواسته هستند و والدین به هر ترتیب به دنبال ختم چنین بارداریهایی هستند. طرفداران جمعیت، هر بارداری را فارغ از اینکه برنامه ریزی شده باشد یا ناخواسته باشد به عنوان یک عدد میبینند که قابلیت افزودن به جمعیت را دارد، یعنی توجهی به شرایطی ندارند که تصمیم به سقط را شکل میدهند، اما از نظر زنان و خانوادهها بارداری ناخواسته پتانسیل رنج و بدبختی و افزودن به مشکلاتی دارد که جز با پایان یافتن بارداری راهی برای حل آن وجود ندارد.
- طرح نفس از جمله طرحهایی است که به شرایط و زمینههای سقط جنین بیتوجه است و صرفا به دنبال افزایش جمعیت است. از این رو انتظار نمیرود توفیق قابل توجهی کسب کند. وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه چشم بر تبعات سقط جنین غیرقانونی و خطراتی که سلامت زنان را تهدید میکند بسته و صرفا به یک بازوی اجرایی برای پیشبرد هدف افزایش جمعیت تبدیل شده است.
- سقط جنین ممکن است موجب خونریزی و عفونت و آسیب به رحم شود. گاهی بقایای بارداری در رحم باقی میماند که نیاز به کورتاژ و مداخله متخصص پیدا میکند. عوارضی مثل خونریزی و عفونت ممکن است آنقدر شدید باشند که منجر به مرگ زن شود.
- عموما گروههایی که طرفدار حیات نامیده می شوند جنین را معادل انسان کامل در نظر میگیرند و به علت قائل بودن حق حیات برای جنین، با قانونی شدن سقط جنین مخالفت میکنند. این گروه بیشتر شامل افراد مذهبی و محافظه کار میشود. در مقابل طرفداران انتخاب قرار دارند که تصمیمگیری در مورد ختم یا ادامه بارداری را حق زنان میدانند و میگویند زن حق دارد درباره بدناش تصمیم بگیرد و نباید نیروهای دیگری تحت نام قانون، مذهب، اخلاق و... ادامه بارداری را به او تحمیل کنند.
ارسال نظر