«آرمان ملی» به بررسی تبعات اجرای مالیات بر سود سپردههای بانکی میپردازد
دولت از سپردههای بانکی مردم مالیات میگیرد | موج خروج سپردهها از بانک در راه است
اجرای طرحهای مالیاتی در حالی صورت میگیرد که به نظر میرسد تمرکز مالیاتستانی به تدریج بر روی دهکهای پایینتر جامعه متمرکز میشود، این درحالی است که هنوز از خبر طرح مالیات بر عایدی سرمایه و کارمزد از کارتخوانها نگذشته است که دولت این بار چاقوی تیز مالیاتی خود را بر روی سپردههای بانکی گذاشته است اما کارشناسان معتقدند اجرای این طرح باعث ایجاد چالشهایی خواهد شد، چراکه اخذ مالیات از سپردههای بانکی به معنای هشدار به مردم جهت خروج سرمایهها از بانکهاست که در نتیجه باید در انتظار تورم و آسیبهای اقتصادی بیشتری بود.

به گزارش آرمان ملی آنلاین از سوی دیگر صاحبنظران معتقدند فشار بیشتر به گروهی از بازنشستگان و زنان سرپرست خانوار که تنها سرمایه خود را در بانکها به امید دریافت سود سپرده کردهاند از تبعات منفی این طرح است.
خروج سپردهها از بانکها
جواد غلامی، کارشناس امور اقتصادی در این خصوص به «آرمان ملی» گفت: دریافت مالیات از سپردههای بانکی منجر به خروج سپردهها از بانکها و برهم خوردن ثبات اقتصادی میشود همچنین معطوف کردن تمام توجه و فعالیتهای دولت به مسأله مالیات به منظور جبران کسری درآمدهای خود گاهی برعکس عمل میکند.
او افزود: برهم خوردن ثبات اقتصادی از دیگر عواقب مالیاتستانی از سپردههای بانکی به شمار میآید همچنین منفی بودن نرخ سود حقیقی نیز از دیگر نتایج اخذ مالیات از سپردههای بانکی خواهد بود که انگیزه سپردهگذاری را کم میکند و به تعبیری به عنوان یک مالیات مضاعف محسوب میشود، از سوی دیگر با وجود جایگزینهایی همچون صندوقهای درآمد ثابت موجب میشود وضع مالیات بر سود سپرده اشخاص حقوقی صرفا منابع آنها را از سپردهگذاری مستقیم در بانکها به سمت این صندوقها یا ابزارهای مشابه ببرند و عملا درآمدهای دولت را کاهش میدهد.
پیام علنی بانکها به مردم
غلامی اضافه کرد: نرخ تورم در حال حاضر بیش از 50 درصد است، سود سپرده تا رقمی بالغ بر 20 درصد میرسد و اگر از سود سپرده، مالیات گرفته شود سپردههای نقدی از بانکها خارج میشوند و تبعات اقتصادی سختی به بار میآورد و به تورم نیز دامن زده خواهد شد و این به معنی این است که علناً به مردم هشدار داده میشود که پولهای خود را در بانکها نگهداری نکنید.
او با تاکید بر لزوم کارشناسی طرحهای مالیات ستانی از سپردههای بانکی گفت: پرداخت سود بانکی با بیشترین درصد درحال حاضر بیشتر نرخی اسمی است و سود واقعی که به مردم تعلق میگیرد کمتر از رقم اعلام شده است و با وجود اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی درحقیقت سودی نصیب سپردهگذاران نخواهد شد.
این کارشناس توضیح داد: پیش بینی میشود با اجرای این طرح تقاضا برای پول در اقتصاد کم شود و سرعت گردش پول بالا رود و تبعات تورمی آن گریبانگیر کشور خواهد شد، بنابراین ضروری است دولت اجرای طرحهای مالیاتی خود را نگرشی جامع و بهینه به مرحله اجرا درآورد، چراکه بسیاری از افراد که شامل بازنشستگان، زنان سرپرست خانوار و... هستند و سپردههای بانکی تنها اندوخته آنهاست و با اجرای این طرح تحت فشار قرار میگیرند .
طرحهای مالیاتی بدون توجه به تبعات آن
او موفقیت طرحهای مالیاتی در شرایط دشوار اقتصادی را اشتباه دانست و گفت: اگر قرار است اصلاحی در ساختار مالیاتی کشور در نظر گرفته شود باید به سمت مالیات بر مجموع درآمد برود. تبعات این اقدام برای بانک این است که بانکها ممکن است با کمبود ذخایر مواجه شوند، منتهی به اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی ختم خواهد شد.
سود کدام سپردههای بانکی مشمول مالیات میشود؟
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره وضعیت مالیات ستانی معتقد است: مسأله مالیات در کشور ما هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است و امسال حدودا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نفت به بودجه کمک میکند که ۸۰۰ هزار میلیارد تومان مالیات به بودجه کمک میکند و مابقی بودجه از فروش اموال و دارایی و بدهی تامین میشود، بنابراین سرجمع درآمد نفت و مالیات معادل با هزینههای اداری حقوق پرسنل دولت میشود که دولت باید هزینههای خود را کاهش دهد و به دنبال الکترونیکی کردن کارها برود و پروسه صرفه جویی را در پیش بگیرد به همین جهت برای عبور از این هزینههای زیاد دولت باید مالیات را بیشتر کند و سهم فعلی مالیات در بودجه ۴۰ درصد است و باید دو برابر شود و تا زمانی که بخواهیم آن را ۸۰ درست کنیم کار دشواری است.
سهم مالیات در بودجه ۲ برابر شود
او ادامه داد: در حال حاضر سه سال از اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و مودیان مالیاتی عقب بوده و این قانون باید در سال ۱۴۰۰ عملیاتی میشد که بر اساس این قانون سهم هر کس از مالیات باید عادلانه باشد و سهم اقشار مختلف از مالیات برابر نیست به این دلیل که اطلاعات مالی مودیان شفاف نیست.
طغیانی با بیان اینکه کارمندان و کارگران کمترین فرار مالیاتی را دارند، افزود: نکته مهم در بحث مالیات این است که بسیاری از اطلاعات در سازمان امور مالیاتی جمع است و بر اساس این دادههای اقتصادی تصمیمگیری در بسیاری امور مثل پرداخت یارانه انجام میشود.
او با بیان اینکه عزم لازم برای تبدیل سازمان امور مالیاتی برای تبدیل شدن به قلب دادههای اقتصادی وجود ندارد، ادامه داد: لایحه مالیات بر مجموع درآمد به این دلیل مصوب میشود که افرادی منابع مختلف درآمدهای را دارند ولی فقط برای درآمدی که شناسایی شده مالیات میپردازند.
سود حساب اشخاص حقیقی در بانک هم مشمول مالیات شد
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: مالیات بر مجموع درآمد در بسیاری از کشورها در حال اجراست و هر کس از اقتصاد بهرهمندتر است باید مالیات بیشتری بدهند، اما مسأله بعدی ساماندهی معافیتهاست که در برنامه هفتم در نظر گرفته شده است زیرا بسیاری از افراد درآمدهای زیادی دارد و از معافیت برخوردارند در صورتی که با گذشت زمان اصلا ضرورت ندارد معاف از مالیات باشند و اقدام سوم مجلس قانون مالیات بر سوداگری بوده که به تصویب مجلس رسیده و در حال بررسی در شورای نگهبان است و قبل از برنامه هفتم نهایی میشود.
او افزود: بسیاری از اشخاص حقوقی دارایی خود را به صورت بلندمدت در بانکها نگهداری میکنند و سودهای کلانی دریافت میکنند. لذا در قانون بودجه مصوب شده سود سپرده اشخاص حقوقی مالیات اخذ میشود، اما اینکه بانکها گفتهاند ما ابتدا مالیات فعالیت اقتصادی خود را پرداخت کردهایم و بعد از آن سود حساب اشخاص حقوقی را واریز میکنیم درست نیست و باید مالیات این سود پرداخته شود.
۵۰ درصد معافیتهای مالیاتی حذف میشود
این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که آیا قرار است معافیت مالیاتی مناطق آزاد بر اساس آنچه در برنامه هفتم آمده حذف شود، گفت: مناطق آزاد قانون خودشان را دارند و برای اصلاح معافیت مالیاتی در مجلس باید بررسی شود ولی تصور نمیکنیم به دلیل فلسفه تشکیل این مناطق مالیات آنها حذف شود. همه معافیتها در برنامه هفتم قرار نیست حذف شود بلکه ۵۰ درصد آنها باید حذف شود و هدف رسیدن به عدالت مالیاتی است.
ارسال نظر