«آرمان ملی» شاخصهای تاثیرگذار بر بازار ارز در روزهای اخیر را بررسی میکند
کاهش قیمت دلار سوغاتی سلطان عمان بود؟/ ریزش قیمت ارز تا چه زمانی ادامه دارد؟
گمانهزنیها درباره حضور پادشاه عمان در ایران به کاهش حدود 500 تومانی دلار در بازار انجامید این در حالی است که نسبت دادن نقش میانجیگری به سلطان عمان در روابط ایران و مصر و یا از سرگیری مجدد مذاکرات برجام تاکنون با کاهش نسبی ارز و ریزش قیمتها در دیگر بازارهای سرمایهای مانند طلا و خودرو همراه بوده است.
آرمان ملی آنلاین: اما کارشناسان این میزان ریزشها را ناچیز میدانند که خیلی سریع در واکنش به دیگر شاخصها تغییر خواهد کرد و نمیتوان امید چندانی به آن داشت، اما از نگاه دیگر کارشناسان درگیری ایران و طالبان در مرزهای شرقی و همچنین برگزاری نشست شورای حکام در نیمه خرداد نیز موضوعاتی هستند که میتوانند بر قیمت ارز اثرگذار باشند بنابراین با توجه به آنکه ورود سلطان عمان به ایران وزنه سنگینتری نسبت به سایر تحولات سیاسی دارد پیشبینی میشود که ریزش دلار به کانالهای قیمتی پایینتر محتمل خواهد بود.
افزایش نرخ ارز معلول تورم افزایشی
سجاد بوربور، کارشناس بازار سرمایه درخصوص نوسانات بازار ارز به «آرمان ملی» گفت: در اولین مرحله باید دید که چه عواملی بر بازار ارز و به دنبال آن بر بازارهای دیگری مانند خودرو، بورس و سود بانکی تاثیرگذارند، درحالیکه برخلاف گمان همگان تورم یکی از دلایلی است که بر نوسانات بازار ارز تاثیرگذار است و باعث کاهش یا افزایش آن و رخدادهای متعاقب آن میشود. با نگاهی به جامعه و اصول حاکم بر اقتصاد درمییابیم که دلار خود یک کالا محسوب میشود که تحت تاثیر تورم دچار نوسان میشود ولی ارز این تفاوت را با دیگر کالاها دارد که هم خود دچار نوسان میشود و هم به عنوان یک نقدینگی میتواند مجدداً دیگر بازارها و قیمت اقلام اساسی و خدمات را نیز افزایشی یا کاهشی کند.
او درباره روند کاهشی قیمت دلار گفت: ریزش فعلی قیمت دلار حتی چنانچه تا 10 درصد نیز پیش رود با توجه به نرخ کنونی دلار مبلغ قابل توجهی را شامل نمیشود و با توجه به شاخصهای هیجانی و مقطعی مانند حضور سلطان عمان در ایران به شکل یک نوسان محدود قابل بررسی است و همانند یک نویز در بازار عمل کرده اما همچنان تورم دلیل اصلی افزایش قیمت دلار است که حاصل تفاضل رشد نقدینگی و رشد اقتصادی است که در بازار در قالبها و شکلهای مختلفی ایجاد شده است از طرفی صادرات ما نیز نمیتواند به اندازه مناسبی وارداتمان را پوشش دهد به همین دلیل دولت مانند دهه ۸۰ توانایی سرکوب قیمت دلار را نخواهد داشت.
سهم 90 درصدی تورم در نوسان بازار ارز
این کارشناس اقتصادی سهم تورم در نوسانات بازار ارز را حدود 90 درصد ذکر و بیان کرد: رشد نقدینگی در کشور براساس آمار موجود حدود 40 درصد است در حالی که رقم رشد پایدار اقتصاد حدود 3 درصد برآورد شده و ارزش دلار حدود 51 تا 57 هزار تومان ارزیابی شده است که البته این ارقام با توجه به شرایط اجتماعی، سیاسی، اقتصادی ذکر شده است علاوه بر این با توجه به کاهش ارزش پولی ملی، سپردههای بلندمدت به سمتِ سپردههای دیداری حرکت کرده است و این موضوع یعنی بازار همچنان تورمی خواهد بود و بعید است که دلار به زیر کانال 50 هزار تومان بازگردد.
بوربور ادامه داد: از بهمن 1400 تا اسفند 1401 ارزش پول شامل سپردههای دیداری، اسکناس، مسکوکات تا سقف حدود 57 درصد رشد کرده و این به معنای این است که اقتصاد دست به ماشه آماده شلیک است و منتظر کوچکترین سیگنال در این حوزه است تا پول خرج کند و دولت نیز بااشراف به این امر انتظارات تورمی را هدایت میکند. بنابراین باید توجه داشته باشیم ما باید دلار را به مثابه کالا در نظر بگیریم و بدانیم تورم روی دلار نیز مانند همه کالاها تاثیر میگذارد.
سناریوی سوم در بازار ارز
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: بر اساس شرایط موجود میتوان سه سناریو برای دلار و بازار ارز و همچنین تورم پیش بینی کرد: در حالت اول اینکه وضعیت اقتصادی و شرایط موجود حاکم بر جامعه هیچ تغییری نکند و بر این اساس پیش بینی میشود در حالتی که میتوان از آن به عنوان شرایط خاکستری یاد کرد نرخ دلار به حدود 50 هزار تومان با نوسان حدود 5 درصد تا پایان سال باشد، سناریوی بعدی این است که در صورت تغییراتی در وضعیت سیاسی و بینالمللی تغییراتی را در حوزه برجام و FATF شاهد باشیم و در این صورت نرخ دلار تا پایان سال جاری تا حدود 50 یا سقف 60 هزار تومان خواهد رسید اما آخرین و بدترین و البته کم رنگترین سناریوی موجود این است که ایران تحت منشور سازمان ملل و با گستردهترین تحریمها مواجه شود که در آن صورت کف قیمت دلار حدود 70 هزار تومان پیش بینی میشود .
او درباره وضعیت اقتصادی کنونی کشور گفت: ریشه رشد نقدینگی ناشی از کسری بودجه ساختاری دولتهاست و تا مادامی که کسری بودجه ساختاری وجود داشته باشد به هیچ عنوان نمیتواند نقدینگی را کنترل کند در نتیجه تورم را نه تنها روی دلار بلکه بر قیمت همه کالاها شاهد خواهیم بود.
بازار دلار در محاصره اخبار سیاسی
براساس این گزارش، برخی از کارشناسان از احتمال میانجیگری میان ایران و مصر و ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانی و از سرگیری مذاکرات هستهای صحبت میکنند که در همین رابطه نیز حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در چند روز اخیر گفته است که هفتههاست بهطور غیرمستقیم تبادل پیامها ادامه دارد و از طریق وزرای خارجه برخی کشورها نیز تلاشها برای جمعبندی متن اولیه در حال انجام است و برخی این اظهارات را به نقش سلطان عمان در بهبود روابط ایران با غرب نسبت میدهند که به نظر میرسد معاملهگران بازار ارز نیز این اخبار را به فال نیک گرفته و منتظر موج کاهش قیمتها در بازار ارز هستند.
بررسیها نشان میدهد بعد از عزیمت پادشاه عمان به ایران قیمت دلار حدود ۴۰۰ تومان کاهش قیمت داشت و به ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. یکی دیگر از نشانههای مثبت سفر سلطان عمان به ایران نیز تبادل زندانیان سیاسی میان ایران و بلژیک در چند روز گذشته بوده است همچنین تجربههای پیشین سفر عمانیها به ایران نیز با آزادی زندانیان سیاسی همراه شده است برای مثال در سال ۱۳۹۲ و به دنبال سفر پادشاه پیشین عمان به ایران، سه شهروند آمریکایی بازداشتی در ایران بعد از پرداخت وثیقه آزاد شدند از همینرو میتوان تاثیر سفر این دوره عمانیها به ایرانیها را نیز مثبت ارزیابی کرد.
سرنوشت مبهم دلار
با همه اینها بازار ارز در معرض چند خبر منفی سیاسی نیز قرار دارد برای مثال درگیری ایران و طالبان در مرزهای شرقی بر سر مساله حقابه هیرمند موضوعی است که به گواه برخی میتواند معاملات بازار ارز را متاثر کند، هرچند این انتظار وجود داشت که درگیریهای اخیر منجر به افزایش قیمت دلار شود اما به نظر میرسد به دلیل سفر سلطان عمان به ایران این موضوع تاثیرگذاری خود را از دست داده است.
از سوی دیگر خبر نشست شورای حکام که قرار است در نیمه خرداد برگزار شود موضوع دیگری است که میتواند باعث تغییر جهتگیری بازار ارز شود و آنطور که گفته میشود، نشست شورای حکام قرار است ۱۵ تا ۱۹ خرداد برگزار شود و برخی از تحلیلگران سیاسی و اقتصادی میگویند که در این جلسه ممکن است تصمیم جدیدی در خصوص پرونده هستهای ایران گرفته شود. به گواه برخی این مساله میتواند چشمانداز قیمتها در بازار ارز را تغییر دهد و باعث رشد قیمت دلار شود.
به نظر میرسد بازار ارز در حال حاضر بیش از هر چیز دیگری تحت تاثیر سفر سلطان عمان به کشورمان قرار گرفته است و توانمندی بالای عمان برای همکاری با ایران در همه حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی از جمله دلایل این مساله عنوان میشود که در این راستا نیز برخی میگویند که سفر هیثم بنطارق به ایران میتواند با خبرهای خوش دیگری از جمله آزادسازی داراییهای بلوکهشده کشورمان همراه شود که کارشناسان بر این باورند که اگر این سفر با نتایج مثبتی همراه باشد و زنگ آغاز مذاکرات هستهای نواخته شود، کاهش قیمت دلار به نرخهای زیر ۵۰ هزار تومان نیز چندان دور از انتظار نخواهد بود.
بنا بر این گزارش، هر چند بازار ارز این روزها شرایط آرامی را سپری میکند اما این احتمال وجود دارد که به دلیل سفر سلطان عمان به کشور که برخی پیشبینیها حکایت از اخبار امیدوارکننده نسبت به گشایشهای دیپلماسی ایران با برخی کشورها دارد در کنار رایزنیهای بانکی ایران با مذاکره با یکی از کشورهای همسایه برای ایجاد ارتباط بانکی، این موضوع در بازار ارز طی روزهای آینده تاثیرگذار و قیمتها دچار تغییر شوند.
ارسال نظر