هشدار حسن روحانی:
خیابان مسیر خوبی برای حل معضلات کشور نیست
شرایط کشور به نحوی است که دلسوزان سکوت را جایز نمیدانند و از هر فرصتی برای ارایه دیدگاهها و حتی هشدار استفاده میکنند.
اکنون انتخابات مجلس پیش رو است و نهادی به نام خانه ملت ، نیاز به مشارکت بالا در انتخاباتش دارد تا اثرگذاریاش بهتر شود؛ در غیر این صورت مجلسی مانند مجلس فعلی با حضور حداکثری یک جریان فکری شکل میگیرد که به اذعان کارشناسان دستاورد مطلوبی در طی فعالیتش نداشته است. کارشناسان علت این امر را عدم حضور طیف اصلاحطلب و بخشی از میانهروها در آن انتخابات میدانند برای همین از نهادهای ذیربط میخواهند تا با عدم حذف کاندیداهای غیر اصولگرا مانع ضعیف شدن خانه ملت شوند.
حسن روحانی که 8 سال بر کرسی ریاست جمهوری تکیه زده بود و سابقه نمایندگی مجلس را هم دارد از جمله دغدغهمندان انتخابات مجلس دوازدهم است که این موضوع را در پیامی به ششمین کنگره حزب اعتدال و توسعه نمایان کرد. او از فرصتسوزی در کشور گفت و نسبت به تداوم آن هشدار داد. در پیام روحانی آمده است: «متاسفانه در جامعه امروز ما عدهای در مسیر قهر قرار گرفتهاند و اقلیتی در مسیر تفوق و غلبه قرار گرفتهاند که قدرت در جامعه امروز در اختیار آنها قرار داده شده است. متاسفانه زمانیکه اکثریت جامعه در مسیر انفعال یا در مسیر جدایی از حاکمیت باشند و حاکمیت در اختیار یک اقلیت باشد، آن حکومت دارای قوام و قدرت لازم برای حل معضلات داخلی و بینالمللی نخواهد بود. حکومتی قادر است به راحتی مسائل و مشکلات داخلیاش و یا مسائل و مشکلات منطقهای و بینالمللی خود را حل کند که از پشتوانه اکثریت قاطع مردم برخوردار باشد. متاسفانه در انتخابات سال ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ با این معضل مواجه شدیم که اکثریت جامعه از حاکمیت فاصله گرفتند و این فاصله و حکومت اقلیت مشکلاتی را به وجود میآورد و مردم گاهی بهجای اینکه سخن خود را از طریق نمایندگان خود در مجلس یا نمایندگان خود در دولت بیان کنند، وقتیکه اقلیت حاکم میشود گاهی ناچار میشوند از طریق اعتراض و یا خیابان حرفهای خود را بیان کنند.»
* انفعال و قهر راهی برای دستیابی به اهداف بلند ملی نیست
در بخش دیگر این پیام تصریح شده است:«مسلما خیابان مسیر خوبی برای حل معضلات یک کشور نیست. انفعال و قهر هم نمیتواند راهی برای دستیابی به اهداف بلند ملی باشد. اینجاست که باید اعتدالیون و همه آنهایی که معتقد به میانهروی هستند در جامعه امروز بتوانند فعالیت کنند. گرچه اساسا حزب و فعالیت حزبی با مشکلاتی در جامعه ما مواجه است. از آن زمانیکه حزب اعتدال و توسعه میخواست تشکیل شود در سال ۷۸ که من هم مورد مشورت مؤسسان این تشکیلات بودم با بزرگان نظام در زمینه حزب حرف زدم از جمله با مرحوم آیتا... هاشمی رفسنجانی و به همه این عزیزان گفتم برای آینده کشور ما نیاز به دو یا سه حزب بزرگ داریم که اینها بتوانند ضمن ثبات نظام مسیر قدرت و گردش قدرت را به خوبی انجام دهند. اما به شرط اینکه این احزاب توان و قدرت کافی برای برنامهریزی و تصمیمگیری و سخن گفتن در مسائل استراتژیک کشور داشته باشند والا اگر بنا باشد که مسائل اساسی کشور در اختیار احزاب نباشد و آنها آزادی کافی برای بیان نظرات و اعتقادات نداشته باشند، آن احزاب مسلما نمیتوانند نقش لازم را برای اداره کشور ایفا کنند و در آینده بتوانند مجلس مناسب یا دولت مناسب را تشکیل دهند.» روحانی افزود: «ما میبینیم در سایه افراطیگری در مسأله نظارت بر انتخابات با چه مشکلاتی مواجه شدیم؛ ما امروز با مجلسی مواجه هستیم به نام مجلس یازدهم که نه قابل مقایسه با مجلس اول و دوم است و نه قابل مقایسه با مجلس چهارم و پنجم است و حتی با مجلس قبلیاش، مجلس دهم، هم فاصله دارد. دلیل این افراطیگری در مسأله نظارت است. اگر در بحث نظارت در انتخابات ما اعتدال و میانهروی را پیش بگیریم و در چارچوب قانون و مقررات عمل کنیم، فضای بازی برای جامعه و رقابت واقعی در انتخابات به وجود خواهد آمد و در آن انتخابات است که مجلسی میتواند از کل جامعه یا حداقل از اکثریت قاطع جامعه نمایندگی کند و دولتی تشکیل شود که بتواند از طرف قاطبه مردم حرف بزند و سخن بگوید و نمایندگی کند و دنیا هم آن دولت را به عنوان نماینده یک ملت بزرگ ببیند و بشناسد. آن وقت است که فرصتها به خوبی استفاده خواهد شد. همه آنچه که ما برای دولت بعدی بهعنوان فرصت بهوجود آورده بودیم، متاسفانه امروز شاهد فرصتسوزیها هستیم بهدلیل اینکه وقتی دولت یا مجلس از طرف قاطبه مردم، مسئولیت را به عهده نمیگیرد آن وقت ما میبینیم با ضعفهای زیادی در مقام عمل و در مقام اقتدار، چه اقتدار داخلی و چه اقتدار بینالمللی مواجه خواهد شد. امروز چه راهی پیش رو داریم، آیا راهی که پیش روی ما هست خیابان است؟ مسلما خیابان نه جوابگوی نیاز مردم در کوتاهمدت است و نه بلندمدت. یا قهر و انفعال است که آن هم ما را به جایی نمیرساند. گرچه با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستیم اما چارهای نداریم جز اینکه راه سومی را برگزینیم و انتخاب کنیم و آن راه سوم اعتدال است که نه با قهر میانهای دارد و نه با انفعال و تلاش آن اینست که در برابر افراط ایستادگی کند و نگذارد در کشور افراط حاکم شود.» رئیس جمهور اسبق کشورمان گفت: «ما چارهای نداریم برای حفظ کشور و آینده کشور مسیر اعتدال و توسعه را بپیماییم و ادامه بدهیم. امروز باید بگویم دیگر اعتدال تنها اسم یک گروه و یک حزب و یک تشکیلات نیست. اعتدال اسم رمز و اسم اعظم گفتمان اکثریت قاطع جامعه ایران اسلامی است که با این گفتمان باز هم ما قادریم به همه اهداف بلند ملیمان دست یابیم که خداوند هم همین را به ما امر کرده است «و کذلک جعلناکم امّة وسطا لتکونوا شهداء علی النّاس». مسیر، مسیر میانهروی و راه وسطی است.»
ارسال نظر