چگونگی اجرای توافق تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا
تبادل زندانیان تا دوشنبه آینده انجام میشود! / درحال نهایی شدن است!
آرمان ملی : منابع مطلع مدعی شدند که آمریکا و ایران قرار است دوشنبه تبادل زندانیان را طبق توافقی انجام بدهند.
این منابع مطلع که میخواستند نامشان فاش نشود، گفتند که تاریخ دقیق این تبادل هنوز مشخص نشده است اما احتمالا ۱۸ سپتامبر (۲۷ شهریور)، یک روز پیش از گردهمآیی رهبران جهان در نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود. شامگاه پنجشنبه نوزدهم مردادماه روزنامه نیویورکتایمز از توافق میان ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان خبر داد و نوشت: پنج جاسوس آمریکایی در ازای آزادی چند زندانی ایرانی و دسترسی تهران به ۶ میلیارد دلار منابع بلوکهشده خود در کرهجنوبی، اجازه ترک ایران را پیدا خواهند کرد. ایسنا نوشت: در اولین قدم این توافق، ایران پنج ایرانی- آمریکایی را از زندان آزاد و آنها را در حبس خانگی نگه داشته و آمریکا نیز فرآیند انتقال منابع مالی ایران را آغاز کرده است. سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی که به جرم جاسوسی در زندان بودند و بخشی از حبس ۱۰ ساله خود را گذراندهاند و ۲ زندانی دیگر که نام آنها اعلام نشده و به گفته یک منبع آگاه ایرانی این اقدام در حال نهاییشدن است و ممکن است اسامی اعلام شود، قرار است با پنج ایرانی که به ادعای دورزدن تحریمهای ایران در آمریکا در زندان هستند، مبادله شوند. طبق اطلاعات دریافتی و پس از موافقت واشنگتن با شروط جمهوری اسلامی ایران، پس از احراز انتقال منابع مالی ایران به قطر توسط بانک مرکزی ایران، فرآیند تبادل زندانیان آغاز میشود و محل تبادل هم دوحه، پایتخت قطر خواهد بود. به همین منظور و طبق توافقات صورتگرفته ۶ حساب بانکی برای ۶ بانک ایرانی که دسترسی به سوئیفت داشتند، افتتاح شده و واریز در این حسابها انجام خواهد شد. پس از واریز منابع مالی ایران به این حسابها در ۲ بانک قطری، بانک مرکزی قطر به تهران اعلام میکند که این منابع قابل استفاده است. پس از پاسخ کتبی، اقدامات دیگر توافق انجام خواهد شد.
*بانک مرکزی قطر
شیخ محمد بنعبدالرحمن آلثانی، وزیر امور خارجه قطر در رایزنی تلفنی روز پنجشنبه با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با ابراز خرسندی از روند تحولات شکل گرفته و پیشرفتهای انجام شده در زمینه برخی موضوعات مرتبط با ایران و طرفهای ثالث، از نهاییشدن و اتمام کلیه روندهای مرتبط با انتقال اموال ایران به بانکهای قطری خبر داد. شامگاه سهشنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داد «دولت بایدن با ارائه معافیت تحریمی برای بانکهای بینالمللی بهمنظور انتقال ۶ میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده ایران از کرهجنوبی به قطر بدون واهمه از تحریمهای آمریکا، راه را برای آزادی پنج زندانی آمریکایی که در ایران زندانی بودند، هموار کرد.» طبق اعلام وزیر امور خارجه آمریکا، این معافیت تحریمی شامل بانکها و موسسات مالی در کرهجنوبی، آلمان، ایرلند، قطر و سوئیس میشود. روز جمعه وزیر امور خارجه ایران خبر داد که هفته آینده ۶ میلیارد یورو داراییهای مسدود شده ایران در کرهجنوبی، وارد ۲ بانک در حسابهای مورد درخواست بانک مرکزی ایران میشود. امیرعبداللهیان همچنین خبر داد این ۶ میلیارد یورو با استفاده از سوئیفت و در فضای رسمی مبادلات بانکی بینالمللی منتقل شده و در چارچوب توافق انجام شده این پول بر اساس نیازهای ایران هزینه میشود. این منابع مالی برای مصارف بشردوستانه از جمله دارو و همچنین کالاهای غیرتحریمی استفاده میشود. طبق اطلاعات به دست آمده، عمده خرید ایران از اروپا خواهد بود و اروپا هم برای تعامل با ایران اعلام آمادگی کرده است. هیچ محدودیتی برای خرید نیز در کار نخواهد بود. روند شکایت تهران از کرهجنوبی هم بهدلیل مسدودکردن منابع مالی ایران در سه بانک این کشور به بهانه تحریمهای آمریکا همچنان پابرجاست و سئول ممکن است با خسارت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون یورویی مواجه شود.
*در مراحل نهایی اجرای توافقیم
21 شهریور هم حمیدرضا دهقانی، سفیر ایران در قطر اعلام کرد: تهران و واشنگتن در مراحل نهایی اجرای توافق تبادل زندانیان هستند.
*آزادی ۵ زندانی ایرانی
21 شهربور هم نمایندگی ایران در سازمان مللمتحد، موضوع آزادی پنج زندانی ایرانی را که به اتهام غیرقانونی دورزدن تحریمهای آمریکا بازداشت هستند، در قبال آزادی پنج زندانی آمریکایی تایید و اسامی آنان را اعلام کرد. به گزارش «تسنیم»، نمایندگی ایران در سازمان مللمتحد روز سهشنبه اعلام کرد که در توافق تبادل زندانیان، بهزودی این پنج زندانی ایرانی نیز آزاد خواهند شد که برخی از آنان در آمریکا میمانند و برخی نیز به ایران بازخواهند گشت. بر اساس اعلام نمایندگی ایران در سازمان ملل این پنج نفر عبارتنداز: مهرداد معین انصاری، کامبیز عطار کاشانی، رضا سرهنگپور کفرانی، امین حسنزاده، کاوه لطفا... افراسیابی.
ارسال نظر