| کد مطلب: ۱۱۶۵۳۶۹
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» در گفت‌وگویی بررسی می‌کند

وفاق در فصل دیپلماسی

آرمان ملی- گروه سیاسی: هنوز آنچه پروژه «وفاق» که از جمله ابتکارات مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری محسوب می‌شود به یکسالگی نرسیده است ولی حالا و در این موقعیت زمانی که مذاکرات ایران و آمریکا در جریان است شاید تکمیل این پروژه بتواند به آنچه در دستگاه دیپلماسی می‌گذرد بیش از گذشته کمک کند و به‌عنوان بازوی قدرتمندی در حکمرانی در اختیار تیم مذاکره‌کننده باشد.

وفاق در فصل دیپلماسی

آنچه مشخص است هرچیزی که در سیاست داخلی می‌گذرد می‌تواند در سیاست‌خارجه اهمیت داشته باشد و به‌نوعی سیاست خارجه تابشی از وضعیت داخلی محسوب می‌شود. اگر به گذشته نگاهی داشته باشیم مشاهده می‌کنیم که هرباری اعتراضات و ناآرامی‌ها در داخل روبه افزایش رفت کشورهای غربی تلاش کردند که به‌‎نوعی شرایط را به‌سمت خود تغییر دهند از ایران امتیازاتی دریافت کنند. تئوریی که همچنان هم روی میز کشورهایی مانند آمریکا است این موضوع اهمیت و جایگاه ملت در حکمرانی را می‌رساند ولی در سال‌‍‌های اخیر شاهد افزایش فاصله بین مردم و دولت هستیم. بسیاری از اندیشه‌ورزان سیاسی بر این نظرند که سیاست خارجی همان ادامه سیاست داخلی است با بیانی دیگر مصداق و ترجمان انضمامی چنین نظری را می‌توان در ساحت سیاست داخلی و خارجی ایرانِ امروز مورد مطالعه قرار داد. حالا در شرایطی هستیم که هم وضعیت معیشتی شهروندان نگران‌کننده است و هم آینده شرایط اقتصادی غیرقابل پیش‌بینی است ولی با این وجود تهران و واشنگتن وارد دور جدیدی از مذاکره‌ها شده‌اند. در این مورد که وفاق در داخل بین مردم- دولت و دولت و سایر نهادها چه تاثیری بر عملکرد دستگاه دیپلماسی خواهد گذاشت با یکی از تحلیلگران داخلی مصاحبه‌ای انجام داده‌ایم.

باید شکاف را کم کرد

مهدی‌ آیتی، تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به اینکه شرایط سیاست‌داخلی چه تاثیری بر روابط بین‌المللی می‌گذارد، به‌ خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «مسائل داخلی همواره برای کشورها و دشمنان جمهوری اسلامی اهمیت فراوانی داشته است و مشاهده می‌کنیم هرباری که شرایط در داخل با اعتراضات و ناآرامی همراه است دولت‌های غربی می‌خواهند امتیازات بیشتری از تهران بگیرند به همین دلیل است که دولت‌ها باید به شرایط داخلی توجه کنند و همینطور بتوانند فاصله به‌وجود آمده بین ملت و دولت را کاهش دهند. البته باید به این موضوع هم اشاره کنم که دولت و دولتمردان هم تحت هر شرایطی باید در برنامه‌ها و طرح‌های خود حفظ و تقویت اتحاد و انسجام داخلی را مدنظر قرار دهند در واقع این یک نیاز است. به باور من آقای پزشکیان در انتخاب نفرات و چینش کابینه و انتخاب استانداران و سایر مدیران به افکار عمومی نشان داد که «وفاق ملی» برایش اهمیت دارد و تلاش‌ خواهد کرد آن را به اتمام برسانند.» این تحلیلگر سیاسی در همین مورد و با اشاره به اهمیت وفاق اضافه می‌کند: «وقتی دشمنان در مواجهه با ایران همزمان تهدید را در دستور کار قرار می‌دهند باید تمامی ارکان نظام و دستگاه‌های  انتخابی و انتصابی با تقویت تعامل‌ها و اشتراک‌ها زمینه تحقق وفاق ملی را فراهم کنند و از همه مهم‌تر اینکه بتوانند این مسیر را ادامه دهند. در همین مورد باید بگویم که دولت باید برای کاهش فاصله با ملت نیازهای شهروندان را تامین کند، تورم‌ و گرانی‌ها را کنترل و چالش مسکن را حل کند، اشتغال را به درجه‌ای از سطح مطلوب برساند و... تنها در این صورت، یعنی با از بین بردن چالش‌ها و همراهی تام و تمام مردم است که می‌توان سیاست‌داخلی را به‌صورت اهرمی در سیاست‌خارجه استفاده کرد.» آیتی در ادامه به مقاومت ملت در برابر چالش‌های داخلی و خارجی را یادآور می‌شود و ادامه می‌دهد: «ملت ایران در طول سال‌های بعد از انقلاب بحران‌ها و کاستی‌های زیادی را پشت‌‌سر گذاشته است که به‌دلیل انسجامی که داریم بارها نقشه‌ها را باطل کرده‌ایم و در مراحلی که شاهد دوقطبی در جامعه بوده‌ایم، موقیعت‌های مهمی از دست رفته است، در صورتی که می‌توانستیم شکاف ملت و دولت را کاهش دهیم ولی متاسفانه فرصت‌سوزی رخ داد. بنابراین تنها مسیری که می‌تواند آرامش را تامین کرده و عبور از موانع را ممکن و آسان کند، مسیر وحدت و یکپارچگی است. همراهی و همکاری در سطوح بالای حاکمیتی می‌تواند به‌راحتی ما را از بحران‌های ریز و درشت نجات داده و به مسیر شکوفایی سوق بدهد.» نماینده ادوار مجلس شورا درباره پیش‌بینی خود از روند مذاکرات ادامه می‌دهد: «در سیاست خارجی باید خردمندانه، عاقلانه و با در نظرگرفتن مصالح ملی و بدون اینکه بهانه به‌دست دشمن دهیم عمل کنیم و کاری نکنیم که مقامات و مسئولان خارجی بهانه داشته باشند و از طریق آن در امور داخلی ایران دخالت کنند و ما در انتظار معذرت‌خواهی آنها باشیم.»

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار