| کد مطلب: ۱۱۵۹۷۷۰
لینک کوتاه کپی شد

در پنج ماه گذشته مدارس حداقل ۳۵روز تعطیل بودند

آسیب دانش آموزان از تعطیلی مدارس

آرمان ملی – شفق محمدحسینی: چندروزی است که بچه مدرسه‌ای‌ها، لبخند به لب و تبلت یا گوشی تلفن به دست، تا دیروقت پای تلویزیون مانده و خانه نشین شده‌اند.

آسیب دانش آموزان از تعطیلی مدارس

دلیلش هم مطابق ماه‌های اخیر، این بار آلودگی هوا نیست، بلکه سرمای استخوان سوز تهران است و بادی که مدام بر این شهر خاکستری می‌وزد. شهری که حالا چندروزی می‌شود که هوای پاک را هم بالاخره بعد از روزها و هفته‌ها، تجربه کرده است. به طوری که اگر در خیابانی در مرکز و یا حتی جنوب تهران بایستید، تا آن سر شهر را خواهید دید.

دهه شصتی‌ها حتما به یاد دارند، که اگر یک متر برف هم از آسمان می‌بارید، کسی به فکر این بچه‌هایی که با چکمه‌های پلاستیکی، تازه اگر همان را هم داشتند، با بالاپوشی کهنه که از خواهر و برادری که برایش کوچک شده و به آنها ارث رسیده بود، روانه مدرسه می‌شدند. آن هم در کلاس‌هایی سرد و دستکش که دیگر رویایی دور از دسترس بود! اما سنگ هم اگر از آسمان می‌بارید، مدرسه‌ها تعطیل نمی‌شد. مثل امروز نبود که به دلایل مختلفی مدارس تهران، به‌خصوص در این شش ماه اخیر و فصل سرما تعطیل شده است.

اگر یادتان باشد، با شروع دوره همه گیری کرونا بود که تعطیلی مدارس به شکل دنباله داری مطرح شد و برگزاری کلاس‌های آنلاین از همانجا شکل گرفت. کلاس‌های آنلاینی که خودم با چشمان خودم می‌دیدم که دانش‌آموزان با چه ترفندهایی معلم را به اصطلاح خودشان می‌پیچاندند! برادرزاده‌ام، زمان‌هایی که درسش را نخوانده بود، به محض اینکه معلم سوالی می‌پرسید، می‌گفت: خانوم صداتون قطع شده. خانوم. خانوم. معلم هم بی‌خیال این دانش‌آموز می‌شد و سراغ نفر بعدی می‌رفت. کرونا تمام شد و بچه‌ها به مدرسه نرفتن و به تعطیلات طولانی عادت کردند. مهم‌ترین دلیل بعدی آن هم پس از کرونا، آلودگی هوای تهران بود که در سال‌های اخیر، مدام بیشتر شد. اما امسال ناترازی انرژی هم به آلودگی هوا افزوده شد، تا دانش‌آموزان دلیل دیگری هم برای مدرسه نرفتن پیدا کنند. هرچند کلاس‌های درس به صورت غیرحضوری برای دانش‌آموزان برگزار می‌شود، اما والدینشان معتقدند که این کلاس‌ها کافی نیست و بچه‌ها به این وضعیت ماندن در خانه عادت می‌کنند.

تعداد روزهای آلوده

سال ۱۴۰۰ تعداد روزهای آلوده به 114و در سال ۱۴۰۱، ۱۷۰ روز آلوده در شهر تهران سبب تعطیلی مدارس شده است. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ تعداد روزهای آلوده با مقدار کمی کاهش، به ۱۰۲ روز رسید.

اما این رقم در سال ۱۴۰۳ و در حالی که هنوز چند هفته‌ای به پایان سال باقی است، به عدد ۱۴۰ روز رسیده است. آلودگی هوا موجب شده است تا مدارس بیش از سال‌های گذشته با تعطیلی مواجه شوند. حالا ناترازی انرژی به معضلی تازه برای تعطیلی مدارس تبدیل شده است.

دلایل متعدد آلودگی هوا

هرچند دلایل آلودگی هوا یکی دوتا نیست و در طی شش ماه اخیر بارها علل آن را بررسی کردیم، اما تنها راه حل کوتاه مدتی که جواب داد، بادهایی بود که در سطح شهر وزیدن گرفت و راهکار دیگری جوابگوی این حجم از دود نبود.

در همین راستا احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، در گفت‌وگو بامهر در خصوص نقش حمل و نقل عمومی در کاهش آلودگی هوا گفته بود: حمل و نقل به صورت کلی در آلودگی هوا، مخصوصاً در کلان‌شهرهایی مانند تهران و مشهد، نقش برجسته‌ای دارد. به طوری که در آینده، حدود ۶۰ درصد از ذرات معلق و ۸۰ درصد از آلاینده‌های گازی مرتبط با انتشار آلاینده‌ها از ناوگان حمل و نقل است.

طاهری با بیان اینکه با انبوهی از تکالیف انجام نشده در اجرای قانون هوای پاک مواجه هستیم؛ گفته بود: مهم‌ترین مواردی که هنوز به درستی پیگیری نشده شامل اسقاط خودروها، حمل و نقل عمومی و انرژی‌های تجدید پذیر است. به‌رغم تصویب قانون در این زمینه‌ها از ۷ سال پیش، این موارد به درستی اجرا نشده و این مسئله عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هواست.

ناترازی انرژی، دلیل تازه تعطیلی ها

ناترازی انرژی هم در ماه‌های اخیر، به‌خصوص با سردتر شدن هوا، از دلایل تازه تعطیلی مدارس بود. اتفاقی که تا پیش از امسال، نیفتاده بود و موجب اعتراض بسیاری از مردم نیز شده است. در مهر و آبان امسال، تنها در شهر تهران ۷ روز تعطیل بود؛ در آذر ۹ روز و در دی ۱۲ روز تعطیل بودند.

وضعیت ناترازی انرژی و آلودگی هوا در بهمن هم ادامه پیدا کرد و ۴ روز در بهمن مدارس را به تعطیلی کشاند. همچنین در ماه اسفند هم تاکنون ۲ روز مدارس تعطیل بوده است.

به طور کلی، مدارس شهر تهران در پنج ماه سال تحصیلی جاری حداقل ۳۵ روز تعطیل بوده و غیر حضوری اداره شده است. اگر دماوند و فیروزکوه را کنار بگذاریم؛ اکثر شهرستان‌های استان تهران هم در کنار شهر تهران در این روزها تعطیل بودند.

اما مساله این است که در برخی مدارس، حتی به صورت غیر حضوری و مجازی هم کلاس‌ها تشکیل نمی‌شود. اگر تشکیل شود هم والدین دانش آموزان معتقدند که اختلال در این کلاس‌ها کم نیست. بارها در میان کلاس، اینترنت قطع و وصل می‌شود و در نهایت هم کلاس درست و حسابی برگزار نمی‌شود. یک مساله دیگر هم این است که در خانواده‌هایی که بیش از یک دانش‌آموز در خانه دارند، گاهی کلاس‌ها تداخل پیدا می‌کند، که این هم خود مساله را پیچیده‌تر می‌کند.

در بهمن و اسفند تعطیلی مدارس و ادارات همچنان ادامه داشت. به طوری که سه‌شنبه ۷ اسفند، مدارس و ادارات ۲۵ استان کشور تعطیل شده‌اند. تقریباً مدارس همه این استان‌ها روز قبل یعنی دوشنبه ۶ اسفند هم تعطیل بودند.

والدین ناراضی

هرچند دانش آموزان از این تعطیلی‌های گاه و بی‌گاه، خوشحال و راضی هستند، اما والدینشان معتقدند که در نهایت دود این تعطیلی‌ها به چشم خود دانش‌آموزانی می‌رود، که عادت کرده‌اند، حداقل در سال تحصیلی کنونی، هرچند روز یکبار بالاخره به یک دلیلی مدارسشان تعطیل باشد، تازه این وسط اگر بیمار شوند هم باز دلیلی مضاعف برای مدرسه نرفتن دارند. این مساله سبب شده است که دانش‌آموزان به درس و مدرسه بی‌میل شوند و یا آن شور و شوقی را که باید، نداشته باشند. این مساله سبب شده است که در سال‌های اخیر، وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان نیز با چالش‌هایی روبه‌رو شود، به طوری که میانگین پایین معدل دانش‌آموزان هم مزیدی بر این علت بود. حالا در هفته‌های پایانی سال، با سرد شدن هوای تهران، مشخص نیست که در چند هفته باقی مانده چند روز این دانش‌آموزان به مدرسه خواهند رفت. هرچند برخی از آنها معتقدند که بالاخره یک دلیل برای مدرسه نرفتن پیدا خواهند کرد. خود شما هم اگر بودید، چگونه میان این همه روزهای تعطیل، شوق و ذوقی برای رفتن به مدرسه و درس خواندن پیدا می‌کردید؟ هرچند این دانش‌آموزان تنها به دلیل دلتنگی برای همکلاسی‌های خود دلشان برای مدرسه رفتن تنگ می‌شود.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : شفق محمدحسینی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار