«آرمان ملی» از روند بررسیFATF گزارش می دهد
خالصسازها پشت در مجمع
آرمان ملی- حمید شجاعی: شاید به جرأت بتوان گفت که بخشی از مشکلات و موانع اقتصادی کشور طی بیش از یکدهه اخیر به جهت عدم تصویب لوایح FATF بود که باعث شد مبادلات بانکی و مالی ایران در جامعه جهانی با مشکلات فراوانی روبهرو شود. بهویژه پس از اینکه ایران از لیست خاکستری FATF خارج و به لیست سیاه رفت تا این مشکلات دو چندان شود.
به هر صورت پس از فعال و انفعالاتی که طی سالهای اخیر اتفاق افتاد و مجلس دهم با تصویب این لوایح آن را به شورای نگهیان فرستاد و در نهایت به جهت مغایرت نظر بین مجلس و شورا این لوایح به مجمع تشخیص رفت و سالها در مجمع به صورت مسکوت در آمد، اما دولت چهاردهم مسعود پزشکیان دوباره این مساله را به جریان انداخت و با درخواست مجدد از رهبری برای بررسی مجدد لوایح باقی مانده از FATF ایشان نیز به مجمع دستور دادند که لوایح باقی مانده یعنی پالرمو و CFT را دوباره بررسی کنند که این خبر خود بارقههای امیدی را برای احتمال بالای تصویب این لوایح زنده کرده است. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران نیز بر همین امر تاکید دارند که تصویب لوایح باقی مانده از FATF میتواند گرهگشای بخشی از مشکلات اقتصادی و تبادلات بانکی و مالی باشد و مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی لوایح CFT و پالرمو در آستانه تصمیمی بزرگ قرار گرفته است. برداشتن این دو مانع که زمینه خروج ایران از لیست سیاه FATF را فراهم میکند و به خودتحریمی پایان میدهد به باور فعالان اقتصادی میتواند به بهبود مبادلات تجاری و بانکی منجر شود. چه اینکه چندی پیش عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد تحریم و FATF را موانع رشد سرمایهگذاری دانسته بود. همچنین مجید انصاری معان حقوقی رئیسجمهور نیز اخیرا در گفتوگویی بر این نکته تاکید داشت که: «در تبلیغات و مخالفان FATF میگویند بپیوندیم همه مشکلات اقتصادی حل میشود، اصلا اینطور نیست، با صراحت بهعنوان عضو کمیسیون عرض میکنم FATF یک مانع است در مسیر که اگر این مانع را برنداریم مشکلات فراوانتر است.» علی لاریجانی مشاور مقام معظم رهبری نیز در این خصوص بیان کرد: «اگر تحریم برداشته شود، این باید حل شود. اگر نشود، بانکهای اروپایی و بانکهای چین و روسیه هم با ما کار نمیکنند. یک مانع تحریم است و یک مانع FATF . هر دو باید برداشته شود تا بانکها کار کنند. به نظر من اولویت تحریمهاست. باید انرژی بگذاریم و تحریمها را برداریم. در موضوع پیوستن به FATF دو نظر وجود دارد. 2 نظر وجود دارد ولی دارند کار کارشناسی میکنند. اصل اینکه ما یک روز باید بپیوندیم، تردیدی نیست. اگر نپیوندیم، بانکها با ما کار نمیکنند.» آنچه مسلم است عدم پذیرش ایران در FATF به از دسترفتن بسیاری از بازارهای منطقهای منجر شده است و اکنون همه منتظر خبری خوب و تاریخی از سوی مجمع تشخیص هستند.
* جلسه غیرعلنی مجلس
طی چند وقت اخیر خبری بسیار مطرح شده است که مجلس خواستار ورود، بررسی و نظردهی در خصوص لوایح FATF شده است. در حالیکه بنا به اذعان خود محمدباقر قالیباف، FATF در مجلس دهم تصویب شده و به مجمع رفته و از نظر قانونی، مجلس دوازدهم نمیتواند به این مساله وارد شود. با این حال تندروهای مجلس همچنان دنبال راهی برای تاثیر و نفوذ در مساله FATF و اخلال در روند بررسی آن و احتمالا تصویب آن هستند. در همین راستا نیز روزگذشته مجلس جلسهای غیرعلنی درباره بررسی FATF داشت که در توضیح این جلسه عباس گودرزی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس عنوان کرد: با توجه به اینکه مجلس خانه ملت است و باید در حوزههای مختلف و تصمیمات کشور اظهارنظر کند و تاثیرگذار باشد، نشستی با حضور کارشناسانی از مرکز پژوهشها و سایر نمایندگان محترم برگزار شد؛ در این جلسه کارشناسان مرکز پژوهشها، روسای کمیسیونهای ذیربط و برخی از نمایندگان اظهاراتی داشتند و ابعاد و ماهیت FATF مورد بررسی قرار گرفت. وی افزود: نکته مورد اهمیتی که در جلسه غیرعلنی مجلس مورد تاکید نمایندگان محترم بود این است که عمده عدم مبادلات پولی بانکی متاثر از تحریمهای ثانویه ایالاتمتحده آمریکا و FATF گرهای از گرههای اقتصادی کشور باز نخواهد کرد و آنچه دارد این است که دولتمردان ما نباید اقتصاد و معیشت را به این مباحث گره بزنند. همچنین یک عضو دیگر هیأت رئیسه مجلس در توضیح این جلسه اظهارکرد: روسای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی، حقوقی و قضایی و اقتصادی مجلس نظرات هر کمیسیون را مطرح کردند. همچنین چند نفر از نمایندگان مجلس نیز به طرح دیدگاههای خود در موافقت و مخالفت با پیوستن به FATF پرداختند. احمد نادری گفت: مجلس شورای اسلامی مقام تصمیمگیری دربارهFATF نیست و مجمع تشخیص مصلحت نظام باید تصمیمگیری کند. عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: جلسه غیرعلنی دیروز نیز در راستای همفکری و رسیدن به وحدت نظر و نظرات مشترک و کسب اطلاعات بود. وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام، قالیباف رئیس مجلس از جایگاه حقوقی حضور دارد، در ابتدای جلسه به بیان توضیحات کوتاهی پرداخت.
* FATF، همچنان محل بحث
سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان داشت: ۴ بند از لایحه پالرمو در جلسه کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت به ریاست آیتا... آملی لایجانی بررسی شد. محسن دهنوی با اعلام این خبر، ادامه داد: بررسی بندبهبند جزئیات لوایح پالرمو و CFT هفته آینده هم ادامه خواهد داشت. وی یادآور شد: تاکنون بیش از ۲۰ جلسه کارشناسی در کمیسیونهای سهگانه حقوقی-قضایی، سیاسی-امنیتی و نیز اقتصادی برگزار شده است. در نهایت نتایج جمعبندی جلسات کمیسیون مشترک درخصوص این لوایح نیز در صحن مجمع به رای گذاشته میشود. سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش از این از برگزاری جلسه کمیتههای کمیسیونهای تخصصی دبیرخانه این نهاد درباره لوایح پیوستن به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو خبر داده بود.
ارسال نظر