| کد مطلب: ۱۱۵۶۵۵۷
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» از عواقب ورزش کردن در هوای آلوده تهران گزارش می‌دهد

خطر ورزش در هوای آلوده

آرمان ملی – شفق محمدحسینی: هنوز آفتاب سرنزده است، اگر در ارتفاعات شهری چون تهران باشید، خطی افقی از دود را مشاهده می‌کنید، که از غرب می‌آید و تا شرق امتداد دارد.

خطر ورزش در هوای آلوده

این خط کم‌کم با بالاآمدن خورشید، همه آسمان شهر را در برمی‌گیرد. تا جایی که در روزهای آلوده‌تر، خبری از آسمان آبی نیست و آسمان غریبِ دودآلودی را مشاهده خواهید کرد. در این میان، ورزش‌هایی مانند کوهپیمایی، که طبیعتا به سبب تنفس هوای تازه‌تر کوهستان، به تقویت ریه‌ها کمک خواهدکرد، در هوای آلوده، برعکس عمل می‌کند و سبب تنفس هوایی آغشته به دود و انواع گازهای سمی می‌شود. این در مورد دیگر فعالیت‌های ورزشی سنگین نیز صدق می‌کند، اما آنها که ساکن تهران هستند، در نهایت مجبور به فعالیت در همین هوا هستند و چاره‌ای ندارند.

این درحالی است که عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفته است: با توجه به پیش بینی پایداری هوا توسط سازمان هواشناسی کشور و ادامه آن تا ظهر روز دوشنبه و همچنین روند افزایش غلظت آلاینده‌های ذرات معلق کوچک‌تر از دو و نیم میکرون، وضعیت هوای تهران تا ظهر روز دوشنبه در شرایط ناسالم برای همه گروه‌ها قرار دارد.

وی در ادامه گفت: در پی وضعیت ناسالم برای همه گروه‌ها هوای کلانشهر تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بعنوان نماینده وزارت بهداشت در استان تهران اعلام وضعیت شرایط اضطرار نموده و درخواست تشکیل کارگروه شرایط اضطرار کرده است.

آسمانِ خاکستری

در همین راستا، عباس محمدی، مدیرکارگروه دیده‌بان کوهستان، با اشاره به آلودگی هوای تهران و تجربه حضور در مناطق کوهستانی و ارتفاعات به «آرمان‌ملی» گفت: هرچند آلودگی هوای تهران بدیهی است، اما مساله‌ای که من به تجربه دیدم، غیر از آنچه که آمارهای رسمی و منابع علمی اعلام می‌کنند، این است که وقتی شما در ابتدای روز به مناطق کوهستانی شمال تهران می‌روید، تا ارتفاع حدود 2000متر معمولا بامداد به نظر می‌رسد، که هوا ابری است. یعنی صبح زود که حرکت می‌کنیم، به نظر می‌آید که هوا ابر است و برخی مواقع امیدوار به بارش باران هم هستیم. اما از این ارتفاع که بالاتر می‌روید، از 2200به بالاتر که رد می‌شویم، ناگهان می‌بینیم که آسمان آبی و صاف می‌شود و متوجه می‌شویم که در یک لایه ضخیمی از دود و سیاهی داشتیم می‌آمدیم بالا و ابری در کار نیست. این یک پدیده بسیار خطرناک است. حالا ما دود و سیاهی‌اش را مشاهده می‌کنیم، اما آن گازهایی را که بی‌رنگ هستند و دیده نمی‌شوند هم جای خود دارند.

او با اشاره به خطرناک بودن ورزش باتوجه به آلودگی هوا، افزود: خطر بزرگش این است که در این شهر حالا ورزش کردن به طور عموم و کوهنوردی و کوهپیمایی که یک ورزش عمومی و نسبتا ارزانی برای همگان است، به طور کلی خطرناک است. یعنی ما در شهری زندگی می‌کنیم که در آن ورزش کردن برخلاف همه آموزه‌های بهداشتی، کار خطرناکی محسوب می‌شود. چرا که وقتی کوهپیمایی می‌کنیم، مقدار هوایی که وارد بدن می‌شود، خیلی بیشتر است و در نتیجه گازهای سمی که ناشی از این هوای آلوده هستند، بیشتروارد بدن می‌شود. پس با یک پدیده‌ای روبه‌رو هسیتم که در خودش تناقض است. و آن اینکه در همه جای دنیا و در شهر تهران هم به طور مشخص گفته می‌شود که ورزش کنید، ولی درواقع ورزش کردن خطرناک است. یا مثلا در بیشتر مواقع وقتی هوا آلوده است، می‌گویند که در خانه بمانید، و بیرون نروید. این جای سوال است که خب این هوای داخل خانه هم مگر از کجا می‌آید؟ همان هوایی است که بیرون است. به اضافه اینکه در داخل خانه‌ها گاز می‌سوزد و مواد آلاینده دیگر است، انواع مواد شیمیایی که در خانه‌ها استفاده می‌شود، درواقع هوای محبوس داخل خانه‌ها را خیلی در برخی مواقع بیشتر از بیرون آلوده می‌کند.

اهمال کاری مزمن

محمدی با بیان اینکه زندگی در شهر تهران خطرناک است، و با بیان عوامل موثر در آلودگی هوا گفت: مجموعا زندگی در شهری مثل تهران و متاسفانه در چندسال اخیر در شهرهای دیگری مثل اصفهان و اراک و تبریز و مشهد و حتی شهرهای کوچک‌تری مثل سمنان، نیز دارای هوای نسبتا آلوده‌ای هستد. خود من الان شاهرود هستم. در سمنان که شهری با 200تا300 هزارنفر جمعیت است، هوا به دلیل وجود خودروهای بیش از حد، آلوده است. متاسفانه فکری به حال رفت و آمد با وسایل نقلیه عمومی نمی‌کنند. همه از خودروی شخصی استفاده می‌کنند و البته سوخت خودروها هم مطمئنا ایراد دارد، که هوا در یک شهر کوچک مثل سمنان هم آلوده می‌شود.

من فکر می‌کنم که یک اهمال کاری مزمنی در ایران هست که نمی‌خواهند این مساله را حل کنند. این هم مثل بسیاری از مشکلات دیگری که کشور با آنها دست به گریبان است، عده‌ای در دستگاه‌های حکومتی هستند که مقاومت می‌کنند. به نظر می‌آید که منافعی که در فروش خودرو، موتورسیکلت و بنزین حتی هست، من قویا معتقدم که بنزین در ایران ارزان نیست و با همین لیتری3هزارتومان هم ارزان نیست. زیرا نفت، که ماده اولیه آن است را خودمان داریم، کارگر ایرانی هم استخدام می‌کنیم، که حقوقش در حد پایین‌ترین حقوق‌های دنیاست و این داستانی که می‌گویند بنزین در ایران ارزان است و ضرر می‌کنیم، به این خاطر است که دستگاه‌های دولتی و پتروشیمی‌ها و شرکت‌های نفتی می‌خواهند که سود بیشتری ببرند. واقعیت قضیه این است که فروش بنزین به همین روش فعلی برای مجموعه دولت سودآور است. فروش خودرو سودآور است و نظارت موثری هم نیست. به‌خصوص بر موتورسیکلت‌ها که اساسا شهرها را ناامن کردند و یکی از علت‌های اصلی آلودگی است. خود آمار وزارت بهداشت می‌گوید 50هزارنفر در سال براثر بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا فوت می‌کنند. این نوعی قتل عام است، حالا اگر بگوییم که عمدی هم نیست، تاحدی به نظر من شبه عمد است. ولی به هر صورت یک مشکل بسیار بزرگ است و یک جور اقدام به قتل است که متاسفانه نادیده گرفته شده است.

پایمال شدن حقوق اولیه شهروندان

محمدی با اشاره به لزوم داشتن برای یک زندگی معمولی و سالم، بیان کرد: یکی از ارکان زندگی ورزش و تحرک است. مثلا کوهنوردی و اینکه افرادی که در روزهای تعطیل به ارتفاعات کوهستانی تهران می‌روند، اینها از اولیه‌ترین حقوق خود استفاده می‌کنند، که تحرک است. طوری که فرد هفته‌ای چند ساعت با خانواده یا دوستان می‌رود تا یک تمدد اعصابی پیدا کند، تا بتواند باز 6روز کاری دیگر را پشت‌سر‌گذارد. این یک تفریح لوکس یا یک بخشی در حاشیه زندگی نیست. یک ضرورت برای زندگی شهرنشینی است، که مردم ورزش و نرمش می‌کنند، یا در بوستان‌ها و یا در محیط‌های کوهستانی، تا بتوانند به زندگی و کار خود، با اعصابی آرام‌تر ادامه دهند.

وی با اشاره به مسببان آلودگی هوای تهران افزود: بنابراین کسانی که مسبب این آلودگی هستند، حقوق اولیه مردم را هم پایمال می‌کنند. یکی از حقوق افراد، حق به شهر است. این حق است که محیطی برای ورزش و آرامش داشته باشند و این هم متاسفانه از شهروندان گرفته شده است. حالا افراد علاقه‌مند به کوه هم می‌روند. متاسفانه ما هر چند وقت یکبار مشاهده می‌کنیم که به‌خصوص بین افرادی که بیشتر ورزش و کوهنوردی می‌کنند، ایست قلبی مشاهده می‌شود. این هم یک مساله استثنایی است، زیاد دیده می‌شود که آدم‌هایی صحیح و سالم، ناگهان سکته می‌کنند. خود من شخصا در همین تقریبا دو سه هفته گذشته، دونفر را که از نزدیک می‌شناختم، و سالم هم بودند، در سن پنجاه و چند سالگی، ناگهانی فوت کردند. این حتما یکی از دلایلش آلودگی است. تنفسی که در تهران واقعا خطرناک است. این است که بله آدم‌ها نمی‌توانند زندگی خود را تعطیل کنند. ورزش و تحرک نکنند. اما در یک شرایط کاملا غیربهداشتی این فعالیت‌ها را انجام می‌دهند و عواقبش هم همین است که مشاهده می‌کنید. انواع سکته‌ها و حتی سرطان‌ها، و برخی بیماری‌های دیگر.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : شفق محمدحسینی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار