«آرمان ملی» واکنشها به صحبتهای ظریف در «داووس» را بررسی میکند
تخریب به جای تمجید
آرمان ملی- حمید شجاعی: «حمله، هجمه، اتهام و اهانت» برنامه محوری تندروها و دلواپسان در قبال محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهور است.
تفاوتی نمیکند که او از چه بگوید یا در چه حوزهای صحبت کند؛ بلکه هر زمان که ظریف چه در مورد مسائل داخلی و چه درباره مسائل بیتنالمللی لب به سخن بگشاید تندروها بلافاصله آتش توپخانه خود را علیه او میگشایند و با نهایت توان او را آماج حملات خود قرار میدهند. حملاتی که بارها نشان داده شده نه از سر منافع ملی و دغدغه کشور بلکه به جهت نیات جناحی و سیاسی یا به عبارت بهتر تسویه حساب سیاسی او را هدف حملات خود قرار میدهند. البته این موضوعی قابل درک است که تندروها به جهت نداشتن شخصیتی محبوب، وجیهالمله و بینالمللی همچون محمدجواد ظریف که حضورش در همه محافل بینالمللی موجبات عزت و افتخار ایران است بخواهند او مورد هجمه قرار دهند. چرا که نهایت چهره مطرح و محبوب آنها سعید جلیلی است که در میان جریان خودی اصولگرایان نیز از جایگاه و پایگاه قابل قبولی برخوردار نیست و جز اقلیتی تندرو و دلواپس او چندان طیف گستردهای از حامیان و هوداران را ندارد. در نتیجه تندروها نیز به جهت اینکه نمیخواهند در زمره حامیان ظریف در آیند و او را تایید کنند از زاویه سلبی ماجرا وارد میشوند و فارغ از موضوع و بحث ظریف را میکوبند و بهزعم خود نیز فکر میکنند اگر به هر نحوی ظریف را هدف حملات و بیاخلاقیهای سیاسی خود قرار دهند میتوانند به جایگاه و محبوبیت او نزد جامعه خدشه و طمهای وارد کنند در حالی که با این کارها وجهه خود را بیش از پیش در جامعه خراب میکنند و خدشهای به جایگاه این سیاستمدار شاخص وارد نمیکنند. باید اذعان داشت که به واقع جای اعجاب و حیرت است که شخصیتی با درایت، کیاست و سیاست همچون ظریف که اگر در هر کجای جهان بود جایگاه والایی داشت این چنین از سوی تندروها مورد تخریب و تخطئه قرار میگیرد. جالب اینکه تفاوت این چهرههایی که این جریانات را نمایندگی میکنند با ظریف آنجا است که ظریف در عالم سیاست چه سیاست داخلی و چه سیاست بینالمللی بر پایه منافع ملی و همچنین بر مبنای واقعگرایی و شرایطی که در آن قرار داریم بدون پردهپوشی و روتوش رفتار و عمل میکنند. در حالی که آنهاییکه تندروها را نمایندگی میکنند همواره بر مبنای ایدهآلگرایی، خود حقپنداری و در اکثر موارد منافع جریانی و جناحی برخورد و عمل میکنند. مرور مقاطع مختلف در سالهای پس از انقلاب به خوبی نشان میدهد که این جریانات چه آسیب و لطمهای به کشور زدهاند. لذا امروز هم با تخریب گاه و بیگاه محمد جواد ظریف بهدنبال کنارزدن قوه عاقله و عقلانیت محور از دولت و ورود نگاههای متحر، متصلب و بسته هستند تا منافذ تنفسیشان قطع نشود.
*ظریف چه گفت؟
اخیرا مجمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهور با حضور در اجلاس داووس گفتوگویی با فرید ذکریا، مجری معروف آمریکایی داشت که با واکنشهای مختلفی روبهرو شد. اما بهتر است ببینیم ظریف در داووس چه گفت که برخی نسبت به صحبتهای او موضع گرفتهاند. ظریف در بخشی از صحبتهای خود در مورد مخالفت تندروها در ایران با او گفت: «اگر آنها مدیریت کارها را در دست داشتند، طبق دیدگاهشان، من حتی اجازه نداشتم در خیابانها قدم بزنم، نه فقط خیابانهای داووس، بلکه حتی خیابانهای تهران! اما این نشان میدهد که ایران یک جامعه تکصدایی نیست. ما صداها و دیدگاههای مختلفی داریم و نمیتوانیم آنها را سرکوب کنیم. در برخی جاها، زمانی صداهای پیشرفت را خاموش میکردند و در زمانی دیگر، صداهای سنتی را. اما ما این کار را نمیکنیم! صداهای پیشرفت، من این برچسبها را دوست ندارم اما صداهایی که طرفدار سیاستهای بازتر هستند، بسیار فعالند. صداهایی که مخالف ما هستند، نیز بسیار فعالند. آنها در انتخابات میبازند، در انتخابات میبرند. در آخرین انتخابات ما باختیم.» وی افزود: «در این انتخابات ما برنده شدیم، اما رقابت بسیار نزدیکی بود. برای اولین بار در زندگیم که کار «داخلی» انجام دادم، در این کمپین بود. و مجبور شدم از شهری به شهر دیگر برای رئیسجمهور پزشکیان، در آن زمان کاندیدا پزشکیان، کمپین کنم. من میدانم، با تمام وجودم احساس کردم که این یک رقابت سخت بود. یک رقابت واقعی، با یک انتخاب واقعی. اگر امروز بهجای رئیسجمهور پزشکیان، رئیسجمهور جلیلی داشتید، ممکن بود یک جنگ در منطقه داشته باشید. بنابراین، در ایران تکثر وجود دارد، تفاوت دیدگاهها در ایران وجود دارد. من به این دیدگاههای مختلف احترام میگذارم. من نمیخواهم افرادی که کمپینهای تخریبی علیه من راه میاندازند توسط دولت خاموش شوند یا ساکت شوند. زیرا اگر ما این کار را با آنها بکنیم، فردا آنها این کار را با ما خواهند کرد»! این بخش از صحبتهای ظریف مورد انتقاد و حمله تندروها قرار گرفته و به او انواع اتهامات را زدهاند. در حالیکه اگر مقداری به صرایط عدالت رفتار میکردند باید صحبتهای ظریف در دفاع از مقاومت و حماس را نیز در نظر میگرفتند. جاییکه ظریف بیان داشت: «مقاومت از بین نرفته است! میتوانم به شما بگویم که امیدها برای محوشدن مقاومت براساس یک تحریف بوده است. بیایید تمرکز کنیم روی این واقعیت که ما از حقوق مردم حمایت کردهایم. اکنون اقدامات اسرائیل تحت صلاحیت دیوان بینالمللی دادگستری برای نسلکشی قرار گرفته است. نتانیاهو و وزیر دفاع اسرائیل تحت تعقیب قضائی دیوان کیفری بینالمللی هستند و آنها نمیتوانند به داووس بیایند. رئیسجمهور اسرائیل میتواند به داووس بیاید چون در اسرائیل هیچکسی نیست. (برای جواب دادن به چیزی که دیروز گفت). وگرنه باید به لاهه میرفت نه داووس. این واقعیت موجود است. مردم به مقاومت ادامه خواهند داد. حال چرا من چنین چیزی میگویم؟ چون اگر میخواهید مسأله فلسطین را حل کنید، باید به خود ریشه مسأله فلسطین توجه کنید. تا زمانیکه این مسأله وجود داشته باشد، مبارزه ادامه خواهد داشت. مقاومت ادامه خواهد یافت و حمایت از سوی جامعه بینالمللی، از جمله متحدان عربی ایالاتمتحده، نیز وجود خواهد داشت.» لذا ظریف امر واقع را گفته و صحبتی خارج از اصول و موازین مطرح نکرده که تندروها بر علیه او شمشیر کشیدهاند.
* از حامیان تا مخالفان
صحبتهای ظریف در داووس با واکنشهای متفاوتی روبهرو بود از مخالفتها تا موافقتها. وحید یامینپور مجری سابق صداوسیما، خطاب به ظریف در ایکس نوشت: «فردای روزی که آمدید هنیه را در تهران زدند، بعد فرماندهان حزبا... و سیدحسن و جنگ لبنان و حمله هوایی به ایران و بعد سقوط سوریه... حالا هم فاجعه تورمی و دلار و طلا... مثلا جنگ با ما و منطقه قرار بود چه کند که نکرده؟ جنگ بعدی با ارسال پالس ضعف داخلی آغاز میشود که شما انجامش میدهید». همچنین ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کشاندن مباحث داخلی به پروندههای بینالمللی خطاست؛ کاری که ظریف یکبار در مواجهه با البرادعی و یکبار در مواجهه با هاله اسکندری انجام داد و این بار در داووس. راه اشتباه سابق را دوباره نیازمایید، شخص رئیسجمهور باید جلوی این خطاهای خطرناک و بزرگ را بگیرد». اما در مواضعی تندتر روحا... مومننسب دبیر شورای امر به معروف و نهی از منکر تهران نوشت: «نیروهای ضدکودتا باید ظریف را به محض ورود به کشور بازداشت و تحت بازجویی قرار دهند؛ در غیر این صورت کشور بهزودی دچار بحرانهای پیچیدهتر و بسیار خطرناک خواهد شد.» اما در مقابل برخی به این صحبتها نیز واکنش نشان دادند. علی جنتی وزیر ارشاد دولت یازدهم و دیپلمات پیشین ایران، در ایکس نوشت: «هر ایرانی شرافتمند که مصاحبه دکتر جواد ظریف در داووس را در دفاع جانانه از ایران و مقاومت فلسطین ببیند احساس غرور و افتخار میکند. او صدای رسای ملت ایران در صحنه جهانی است. آنان که نمیتوانند این بالندگی و جوانمردی را ببینند، زبان درکام گیرند و عرض خود نبرند.» همچنین احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و فعال سیاسی اصلاحطلب، با انتشار متنی در کانال تلگرامی خود به گفتههای مخالفان محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور، درباره اجلاس داووس تاخته است. او در این زمینه نوشت: «آن محافلی در داخل کشور که محمدجواد ظریف را بهدلیل اظهاراتش در اجلاس داووس مورد تاخت و تازی بیسابقه قرار دادهاند آیا درخواستشان واقعا این است که آقای ظریف در آنجا اعلام کند سیاست رسمی جمهوری اسلامی ترور دونالد ترامپ است و او را در هر مکان و زمانیکه در دسترس باشد، خواهد کشت؟ این محافل با این نوع علایق، اگر خود را دوست جمهوری اسلامی میدانند که در آن صورت نظام نیازی به دشمن ندارد ولی اگر «دوستنما» هستند که آن حکایت دیگری است».
ارسال نظر