«آرمان ملی» در گفتوگویی بررسی میکند
خلأ مدیران کارآمد در استانها
آرمان ملی- گروه سیاسی: توسعه در ایران همواره با اما و اگرهایی روبهرو است و همین مورد باعث شده که در بسیاری از استانهایی که از منابع طبیعی و البته ثروتزا برخوردار هستند با چالش فقر گسترده روبهرو شوند. هرچه از پایتخت به سمت مراکز استانها میرویم وضعیت ضعیفی را مشاهده میکنیم و هرچه از مراکز استانها به سمت شهرستانها و روستاها میرویم به همین اندازه شاهده بحرانیتر شدن وضعیت خواهیم بود.
روند و حاشیهها همچنان ادامه دارد و هر دولتی که بر سرکار میآید برای پرکردن لیست شعارهای خود، رسیدگی به استانهای محروم را در راس فعالیتهای خود قرار میدهد ولی در پایان همچنان با همان اما و اگرها روبهرو میشویم. در این گزارش نگاهی خواهیم داشت به سفر استانی هیات دولت به استان خوزستان. استانی که بیشتر از برخی کشورهای عربی نفت تولید میکند ولی با این وجود در رتبه دوم کشور از نظر سختی معیشتی قرار دارد. در این مورد با یکی از نمایندههای ادوار استان خوزستان گفتوگویی انجام دادهایم. او معتقد است که مشکل استانهای ایران که سهمی از توسعه نبردهاند چالشهای اقتصادی و بودجهای نیست بلکه بهدلیل عدم حضور مدیران کارآمد این شرایط را تجربه میکنند. در این مورد بیشتر میخوانید.
نیاز به مدیران کارآمد
هدایتا... خادمی، نماینده ادوار ایذه و باغملک در مجلس شورا در مورد اینکه وضعیت استانهای ایران بهویژه استانهای غنی مانند خوزستان بهچه دلیل دچار این بحرانها شدهاند بهخبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «ا وضعیت استانهای ایران باتوجه به منابعی که داریم در شأن ملت شریف ایران نیست. در مقایسه با دیگر کشورها باید بگوییم که کل ایران وضعیت خوبی ندارند و حتی در تهران هم شاهد توسعه باثباتی نیستیم چه برسد به وضعیت این روزهای استانهایی مانند سیستانوبلوچستان، خوزستان، گیلان، ایلام و.... حالا که بحث خوزستان بهمیان آمده باید بگویم که این استان بیشترین منابع نفتی را دارد، دو برابر بسیاری از کشورهای منطقه نفت تولید میکند. باتوجه بهاینکه استان صنعتی است ولی چون برنامهریزیهای ما با استاندارها هماهنگی ندارند اکنون تنها آلایندههای نفتی نصیب استان شده است. مشکل دیگر اینکه با چالش فاضلاب روبهرو هستیم و حتی آبی که به رودخانه کارون میریزد آلوده است ولی برخی مجبورند از آن استفاده کنند.» او در همین مورد ادامه میدهد: «باید به این مورد هم اشاره کنیم که پسماندهای بیمارستانی هم وارد رودخانههای استان میشود که شرایط را بحرانیتر کرده است. در سوی دیگر آب استان که میتوانست در جهت شکوفایی کشاورزی خوزستان صرف شود بهدلیل توسعه صنایع در استانهای کویری، به آنجا منتقل کردند که حالا بهآنها هم آسیبزده است. کشورهای دیگر باتوجه به آمایش سرزمینی برنامههای توسعه را پیادهسازی میکنند ولی متاسفانه در ایران به این مورد توجهی نمیکنیم و همواره برنامهها را باتوجه به منابع استانهای همجوار پیش بردهاند. مشکلات اصلی استانها که در سالهای اخیر بسیاری از آنها رسانهای شده است، بحث اقتصادی نیست بلکه در این مورد باید به خلأ مدیران شایسته اشاره کنیم که عامل اصلی عدم توسعهپذیری در سطح استانها است.»
این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اینکه برای بهبود وضعیت استانها نیاز به مدیران کارآمد داریم، اضافه میکند: «هرچه بودجه، منابع و... به استانها بدهیم، بهدلیل عدم حضور مدیران کارآمدی بههیچ نتیجهای نمیرسیم. در مورد همین استان خوزستان باید بگویم که در مواردی بودجههای خوبی برای بهبود شرایط تخصیص داده شد ولی بهدلیل همین ناکارآمدی مدیران بهنتیجهای که باید حتی نزدیک هم نشدند. در بسیاری از استانها وقتی وارد شهرها میشویم میبینیم که از همان تاسیسات دهههای گذشته استفاده میکنند و هیچ بهروزرسانی انجام نشده است. همین استان تهران هم بهغیر از دوران شهرداری غلامحسین کرباسچی و محمدباقر قالیباف فعالیت چندانی در پایتخت مشاهده نمیکنیم. کشور باچالش مدیریتی روبهرو است. این نشان میدهد که بهغیر از تزریق منابع مالی به استانها باید از مدیران کارآمد و باتجربه هم استفاده کنیم. در غیر این صورت با این سطح از مدیران هرچه منابع در اختیارشان بگذارید شاهد هیچ تغییری نخواهیم بود و با مدیرانی که شناخت دقیقی از منطقه ندارند، در تهران، سیستانوبلوچستان، کرمانشاه، خراسان و... کاری از پیش نخواهد رفت. از سویی شاهده کمبود حاملهای انرژی هستیم ولی در همین مورد باید بگوییم که بیشترین ذخایر انرژی جهان را هم در اختیار داریم.»
بدهکار خوزستان هستیم
عبدالکریم حسینزاده، در نشست برنامهریزی و توسعه خوزستان که ۴بهمنماه در شهرک نفت اهواز برگزار شد، با اشاره به بازدید از روستاهای دلی باغملک گفت: «این روستاها از کمبود امکانات زیادی رنج میبرند و مساله ارتباطات و مخابرات در آنجا بسیار مسئله اساسی است. همچنین از وضعیت قلعه تل بازدید کردم و یکی از مهمترین خواستههای مردم جلوگیری از آتش گرفتن جنگلهای زاگرس و ایجاد شرایط اطفای حریق است.» او با اشاره به بررسی مشکلات اساسی مردم بخش سوسن ایذه و صیدون و دزپارت ادامه داد: «در روستاهای الحدیث حضور پیدا کردیم؛ ۱۴ روستا در یک مسیر قرار داشتند که تنها مدرسه ابتدایی داشتند و مدرسه راهنمایی نداشتند و دختران به این دلیل از تحصیل بازماندهاند و باید در این حوزه مدرسه دخترانه ساخته شود.» معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیسجمهور با اشاره به بازدید از امیدیه و هندیجان ادامه داد: «هندیجان ساحل نیم میلیون هکتاری دارد و اگر هر جای دنیا چنین چیزی وجود داشت به یک منبع درآمدزایی بسیار خوب تبدیل میشد اما متاسفانه در سالهای گذشته این ساحل به حال خود رها شده است و باید هر چه سریعتر سرمایهگذاریهای عظیمی در آن انجام شود. در حال ساخت شهرک انرژی در این حوزه هستند و دو سال است دنبال اخذ مجوز زیست محیطی هستند. جای تعجب دارد که همه مجوزها بجز مجوز زیست محیطی را گرفتهاند، در حالی که هیچ تبعات و اثرات زیست محیطی نخواهد داشت و باید سریعا بررسیها در این خصوص انجام شود. ما بدهکار خوزستان هستیم. مدیران باید به فکر راهکار، خلق پول و پیدا کردن راهحل معضلات باشند. خوزستان تا جایی که در وجودش بوده برای ما هزینه کرده است و کشور را سرپا نگهداشته است اما رتبه دوم فلاکت را دارد که این مساله برای مسئولان دولتی شرمآور خواهد بود و باید این مساله حل شود و نباید در این مسیر کم بگذاریم. ما معتقد هستیم کار نشد ندارد.»
ارسال نظر