«آرمان ملی» بررسی میکند
FATF سکوی پرتاب صادرات نفت
آرمان ملی- صدیقه بهزادپور: بررسی مجدد الحاق ایران به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام با نگاه مثبت رهبری، نشانهای از تغییر در رویکردهای اقتصادی کشور تلقی میشود، چرا که به گفته تحلیگران این امر در شرایط کنونی میتواند به افزایش همکاریهای بینالمللی و بهبود روابط با کشورهای دیگر منجر شود.
با پذیرش FATF، ایران میتواند به شفافیت مالی و کاهش ریسکهای مالی خود بپردازد و در نتیجه با افزایش اعتماد کشورها و شرکتهای خارجی شرایط مبادلات تجاری و مالی راحتتر انجام شود و در نهایت به کاهش فشارهای اقتصادی ناشی از تحریمها و محدودیتهای مالی منتهی شود. کارشناسان معتقدند، با پذیرش استانداردهای FATF، ایران میتواند به راحتی با بانکها و مؤسسات مالی خارجی همکاری کند و این موضوع میتواند به افزایش حجم تجارت و سرمایهگذاریهای به ویژه صادرات نفت، حتی با وجود تحریمها بپردازد و به این ترتیب با خلق این فرصتها میتوان به بهبود شرایط اقتصادی و افزایش و ثبات اقتصادی کشور امیدوارتر بود.
تقویت روابط بینالمللی
به گزارش «آرمان ملی»، مهدی طباطبایی کارشناس اقتصادی در این باره گفت: پیوستن به FATF میتواند به تقویت روابط ایران با کشورهای دیگر و سازمانهای بینالمللی کمک کند. این تقویت روابط میتواند به کاهش تحریمها و افزایش تعاملات اقتصادی و تجاری منجر شود. با بهبود روابط بینالمللی، ایران میتواند به راحتی به بازارهای جدید دسترسی پیدا کند و این موضوع به افزایش صادرات و درآمدهای نفتی کمک خواهد کرد. او افزود: با پذیرش FATF، ایران میتواند به شفافیت مالی، کاهش ریسکهای مالی و بهبود روابط بینالمللی بپردازد، قطعاً این امر یک گام مهم در راستای تسهیل تبادلات مالی و ایجاد فرصتهای جدید برای رشد اقتصادی کشور است و در نهایت، این رویکرد میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی ایران و افزایش صادرات نفت و دیگر محصولات منجر شود. این کارشناس ادامه داد: الحاق به FATF میتواند به بهبود روابط ایران با کشورهای دیگر و سازمانهای بینالمللی کمک کند، بازار نفت و دیگر محصولات ایران برای بسیاری از کشورها دارای جذابیت بسیاری است و پذیرش FATF از سوی ایران، برای آنها شرایط مناسبی برای توسعه روابط تجاری و همچنین تسهیل تجارت نفت را فراهم میکند و در نهایت ایران قادر خواهد بود تا تصویر بهتری از خود در عرصه بینالمللی ارائه دهد و به این ترتیب، زمینههای همکاریهای اقتصادی و تجاری را با کشورهای دیگر فراهم کند. او اضافه کرد: پذیرش افای تی اف، به افزایش اعتماد سرمایهگذاران خارجی به بازار ایران کمک کند که میتواند منجر به جذب سرمایهگذاریهای خارجی در صنعت نفت و گاز شود، چراکه با بهبود شرایط سرمایهگذاری، ایران میتواند از منابع مالی بیشتری برای توسعه پروژههای نفتی و گازی خود بهرهبرداری کند.
تسهیل مبادلات مالی
طباطبایی ادامه داد: در حال حاضر، بسیاری از بانکها و مؤسسات مالی بینالمللی به دلیل تحریمها و ریسکهای مرتبط با همکاری با ایران از تعامل با این کشور پرهیز میکنند، اما قطعاً با پذیرش FATF، برخی از این محدودیتها کاهش یابد و بانکها و شرکتهای خارجی با اطمینان بیشتری مایل به همکاری با ایران خواهند شد که در نهایت این امر به تسهیل صادرات نفت و دریافت درآمدهای حاصل از آن کمک میکند و علاوه بر این، رویکرد مذکور میتواند به افزایش صادرات نفت و گاز ایران منجر شود، زیرا شرکتهای خارجی میتوانند به راحتی با ایران همکاری کنند. با کاهش محدودیتهای مالی، فرآیند تبادل مالی برای صادرات نفت و دریافت پول آن سادهتر خواهد شد.
کاهش ریسکهای مالی
طباطبایی توضیح داد: ایران به دلیل تحریمها ناچار به فروش نفت به قیمت پایینتر از نرخ جهانی است، در این راستا بسیاری از کشورها به دنبال نفت ایران هستند، اما به دلیل عدم امکان مبادلات مالی و... به خاطر عدم پذیرش FATF از سوی ایران، امکان تحقق این امر وجود ندارد، در نتیجه اگر الحاق به FATF به کاهش تحریمها منجر شود، ایران میتواند به راحتی نفت خود را به بازارهای جهانی عرضه کند و در نتیجه صادرات نفت افزایش یابد. با کاهش فشارهای بینالمللی، ایران میتواند به راحتی به بازارهای جدید دسترسی پیدا کند و درآمدهای نفتی خود را افزایش دهد. این کارشناس ادامه داد: پیوستن به FATF به خودی خود یک گام مثبت در جهت افزایش شفافیت مالی و بهبود تصویر بینالمللی ایران است. با این حال، این اقدام به تنهایی نمیتواند محدودیتهای صادرات نفت ایران را در شرایط تحریمهای شدید آمریکا حل کند. برای دستیابی به نتایج مثبت، ایران باید این گام را در کنار تلاشهای دیپلماتیک و اقتصادی دیگر بردارد، اما اگر بتوانیم این فرصتها به نحو مطلوب بهرهبرداری کنیم، شاهد بهبود قابل توجهی در صادرات نفت و وضعیت اقتصادی کشور خواهیم بود. در نهایت، الحاق به FATF میتواند به عنوان یک ابزار مؤثر در راستای بهبود شرایط اقتصادی ایران و افزایش صادرات نفت عمل کند، اما نیاز به اقدامات جامعتری در زمینه سیاستهای اقتصادی و خارجی دارد.
کاهش فشار
طباطبایی افزود: در حال حاضر بسیاری از کشورهای دوست مانند، چین، روسیه و... با وجود پیوستن ایران به بسیاری از پیمانها مانند بریکس، شانگهای و... تحت فشار تحریمها و واهمه از اِعمال جرایم از برقراری روابط تجاری با ایران پرهیز میکنند، اما به احتمال خیلی زیاد، پیوستن به FATF میتواند به کاهش فشار بر شرکای تجاری ایران، به ویژه کشورهایی مانند چین، کمک کند، با پیوستن ایران به FATF، این کشورها میتوانند بهانهای داشته باشند که تعاملات مالی خود را در چارچوب قوانین شفاف بینالمللی انجام میدهند و این موضوع میتواند به افزایش صادرات نفت ایران هم کمک خواهد کرد.
با پذیرش FATF، ایران میتواند به شفافیت مالی، کاهش ریسکهای مالی و بهبود روابط بینالمللی بپردازد، قطعاً این امر یک گام مهم در راستای تسهیل تبادلات مالی و ایجاد فرصتهای جدید برای رشد اقتصادی است
چاره تحریم نفتی
محسن قمصری مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت، درباره تاثیر پیوستن ایران به FATF گروه ویژه اقدام مالی، بر سهولت در صادرات نفت اظهار داشت: ایران همواره بهدنبال افزایش فروش نفت بوده اما بهخاطر تحریم جلوی خرید نفت از ایران گرفته شده و جریمههای سنگینی روی خریداران نفت از کشور ما اعمال شده است. بنابراین قاعدتا ایران علاقهمند به فروش نفت است مشکل در خرید نفت است که باید شرایطی ایجاد شود که مشتریان این امکان را داشته باشند که از ایران واردات داشته باشند. وی افزود: به نظر بنده اگر به هر شکلی بتوانیم بحث انتقال وجوه حاصل از فروش نفت را تسهیل کنیم برای فروش نفت خام ما کمککننده خواهد بود، قاعدتا خریداران زیادی در در اقصی نقاط دنیا وجود دارد که بخواهند از ایران نفت خریداری کنند، ما باید بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که وجوه حاصل از فروش نفت را نیز دریافت کنیم. مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت گفت: اگر بتوان با توجه به تحریمها تمهیداتی اندیشید که امکان انتقال وجوه حاصل از فروش را تسهیل کرد، به صدور نفت ایران کمک کرده و میتواند ما را از تنگنای فروش نفت خام نجات دهد. وی خاطرنشان کرد: اگر FATF فروش نفت و نقل و انتقال وجوه را تسهیل کند قطعا افزایش صادرات هم خواهیم داشت. ضمن اینکه هر سیستم دیگر غیر از FATF هم که تسهیلکننده نقل و انتقال پول باشد، میتواند به صادرات بیشتر نفت ما کمک کند، البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشیم که اگر افایتیاف را بپذیریم و نتوانیم وجوه را منتقل کنیم تفاوتی در شرایط موجود صادرات نفت ما ایجاد نخواهد شد. قمصری درباره تاثیر FATF بر راهیابی بیشتر نفت ایران به بازارهای اروپایی عنوان کرد: شرایط اروپا به گونهای است که شاید پالایشگران اروپایی بهعنوان شرکتهای خصوصی علاقهمند به خرید نفت از ایران باشند، اما این شرکتها به دلیل محدودیت دولتهایشان پا پیش نمیگذراند. وی تاکید کرد: ما باید بتوانیم مشکلات سیاسی را با دولتها حل کنیم تا شرکتهای نفتی بخش خصوصی اروپایی در شرایط آرامش بتوانند از ایران واردات داشته باشند، بعبارت دیگر لازمه ورود نفت ایران به بازارهای اتحادیه اروپا حل مشکلات سیاسی با دولتهای اروپایی است.
ارسال نظر