گزارش «آرمان ملی» از شرایط داخلی سوریه
جنگ داخلی و آینده مبهم
آرمان ملی- احسان اسقایی: محمد جولانی، رهبر شورشیان علیه حکومت بشار اسد، پس از استقرار در کاخ ریاستجمهوری این کشور، تلاش کرد خود را بهعنوان یک رهبر حامی بهبود وضعیت سوریه معرفی کند.
ادبیات او در ارتباط با آینده سوریه که در گفتوگوهای رسانهای بهکار میبرد، این احساس را در ذهنها ایجاد میکند. با این حال، نگرانیها در سوریه و خارج از آن در ارتباط با اهداف جولانی برای اداره کشور و نوع حکمرانیاش وجود دارد. بهویژه که حاکمان فعلی سوریه اعلام کردهاند که اولین انتخابات و همهپرسی در مورد آینده سوریه حدود سه سال دیگر برگزار خواهد شد. این در حالی است که درگیریها میان گروههای مختلف درون سوریه، آینده این کشور و بهویژه امنیت آن را در هالهای از ابهام قرار داده است.
*جولانی و خلع سلاح
حضور کردها در مناطق مرزی سوریه و ترکیه یکی از نگرانیهای همیشگی ترکیه بوده است. در طول درگیری با داعش، کردها نقش موثری ایفا کرده و موجب تثبیت موقعیت خود در نوار مرزی شدند. ارتباط کردهای سوریه با کردهای درون مرزهای ترکیه، دلیل وارد کردن فشار از سوی ترکیه برای خلع سلاح کردهای سوریه بوده است. انتظار خلع سلاح کردها بعد از سقوط اسد شکل دیگری به خود گرفته و اکنون که با حمایت ترکیه، جولانی قدرت را در دست گرفته است، ترکیه با استفاده از اهرم تحریرالشام درصدد رسیدن به این هدف است. محمد جولانی از همان ابتدای پیروزیاش اعلام کرد که گروههای مختلف سوریه باید خلع سلاح شوند. او تلاش کرد مسلح بودن گروهها را علت اصلی ناامنی در سوریه نشان دهد. به همین دلیل در دیدار با هیاتهای نمایندگی از کشورهای مختلف، بهویژه کشورهای اروپایی، بر لزوم خلع سلاح گروهها تأکید کرد. حتی گفتوگوهایی نیز با این گروهها آغاز شد، اما ظاهراً نتوانسته است به تفاهم با سرکردگان این گروهها، بهویژه کردها دست یابد. چراکه رهبر کردهای سوریه که در اتحاد با آمریکا قرار دارند، پیشنهاد جولانی را رد کرده است. اینکه جولانی قبل از مشخص شدن ساختار قدرت در سوریه و نوع حکومت در این کشور، قصد دارد سلاح گروهها را از دستشان بگیرد، خود بهطور طبیعی نگرانیهایی را ایجاد میکند. این سؤال مطرح میشود که آیا او در نهایت قصد دارد حکومتی مبتنی بر اصول دموکراتیک و کشورداری امروزی تشکیل دهد یا اینکه جولانی با خلع سلاح گروهها در نهایت قصد دارد حکومتی مشابه حکومت طالبان در افغانستان در سوریه ایجاد کند.
*سودجویی ترکیه
در این بین، بهنظر میرسد که ترکیه، حامی مطلق جولانی در سوریه، از یکسو به دلیل نگرانیهای امنیتی ناشی از فعالیتهای کردها در سوریه و از سوی دیگر به این دلیل که نمیخواهد کردهای سوریه با کردهای ترکیه ارتباط برقرار کنند، از جولانی خواسته است که خلع سلاح کردها در سوریه را در دستور کار خود قرار دهد. هدف این اقدام تضعیف کردها در سوریه و مقابله با نفوذ نظامی-امنیتی آنهاست. از این طریق، نگرانیهای امنیتی ترکیه کاهش مییابد و جولانی بهعنوان نزدیکترین فرد به قدرت در سوریه هیچ رقیبی برای خود در آینده آن نخواهد داشت. این وضعیت میتواند به ترکیه کمک کند که به یک قدرت نفوذی بلامنازع در سوریه تبدیل شود و از بازتولید قدرتهای دیگر در آینده سوریه جلوگیری کند.
*آغاز درگیریها
پس از آنکه مظلوم عبدی، فرمانده شبهنظامیان سوری مورد حمایت آمریکا که به نیروهای دموکراتیک سوریه معروف هستند، اعلام کرد که نیروهای کرد اسلحه خود را تحویل نخواهند داد، نیروهای تحت فرمان جولانی و حکومت دمشق تجهیزات خود را برای درگیری با کردهای سوریه به سمت مناطق استقرار کردها منتقل کردهاند. شایان ذکر است که هماکنون بخش قابل توجهی از سرزمین سوریه در اختیار نیروهای دموکراتیک کرد قرار دارد. مظلوم عبدی همچنین اظهار کرده است: ما شاهد تلاشهای ترکیه برای افزایش نفوذ خود در مناطق شمال شرقی سوریه هستیم و اگرچه بهدنبال حل مشکلات خود با ترکیه از طریق گفتوگو هستیم، اما آنکارا در نظر دارد با اشغال منطقه عینالعرب، مناطق تحت کنترل خود را یکپارچه کند. به گزارش «روسیاالیوم» تلویزیون سوریه گزارش داد که درگیریهای مسلحانهای میان عناصر وابسته به رژیم جولانی و نیروهای کرد سوریه دموکرات موسوم به قسد در منطقهای میان ابوحمام و غرانیج واقع در شرق دیرالزور به وقوع پیوسته است. بر اساس این گزارش، عناصر وابسته به رژیم جولانی روز یکشنبه به سمت مناطق شمالشرق سوریه لشکرکشی کردهاند. آنها به همراه تجهیزات جنگی خود در مناطق شرقی حلب و محورهای سد تشرین و دیرالزور مستقر شدهاند. لازم به ذکر است که از زمان سرنگونی نظام بشار اسد تاکنون درگیریهای سنگینی میان نیروهای قسد و عناصر وابسته به ترکیه، بهویژه در محور سد تشرین، در جریان است. جولانی در تلاش است که کنترل مناطقی را که امروزه نیروهای قسد در آنها مستقر هستند، بهدست آورد.
ارسال نظر