«آرمان ملی» فضای دیپلماسی ایران و غربیها را بررسی میکند
پشتپرده توقف مذاکرات
آرمان ملی- گروه سیاسی: هفتههای اخیر اخبار مربوط به مذاکرات ایران و طرفهای غربی بهخصوص آمریکا فضای رسانهای را به خود اختصاص داده است.
روزگذشته اما خبر لغو سفر عراقچی به آمریکا واکنشهای بسیاری داشت، زیرا طبق اعلام قرار بود دور جدید مذاکرات ایران و 3 کشور اروپایی طی روزهای اخیر برگزار شود ولی خبری از این گفتوگوها نیست. در ادامه این گزارش به آخرین تحولات این حوزه خواهیم پرداخت. با توجه به پیامهای رسانهای اخیر مقامات جمهوری اسلامی در مورد مذاکرات ولی همچنان بر روی اینکه ایران هرگز برای مذاکره التماس نمیکند، تاکید دارند. بقایی در مورد لغو سفر عراقچی به نیویورک در نشست خبری گفت: «با شروع آتشبس یک مقدار موضوع تغییر کرد و باتوجه به اقتضائات زمانی این سفر (نیویورک) انجام نخواهد شد.» در این مورد با یکی از تحلیلگران گفتوگو انجام دادهایم. بیگدلی معتقد است حضور دوباره ترامپ در کاخ سفید باعث شده تا همه طرفها در انتظار مواضع این رئیسجمهور جنجالی باشند.
نفوذ ترامپ
علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل سیاسی در واکنش به اینکه چرا عراقچی به نیویورک سفر نکرده، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «لغو سفر وزیر امورخارجه به آمریکا و توقف شروع دور جدید مذاکرات ایران و اروپا بهدلیل ورود دوباره ترامپ به کاخ سفید است. طرفین منتظرند تا در آینده نزدیک با مواضع سیاست خارجه جدید آمریکا روبهرو شوند و براساس آن بیایند و تصمیم بگیرند. ترامپ هنوز به پیامهای ایران پاسخ نداده و تنها برای تهران آرزوی خوشبختی کرده است البته او نشان داده که اهل جنگ نیست. ترامپ در مورد ایران 3 راه را پیش راه خودش قرار داده است. اول اینکه دنبال مسیرهای دیپلماسی است و میخواهد مسیر گفتوگو را در پیش بگیرد. اگر مذاکرهها به نتیجه نرسد، گزینه دوم یعنی افزایش تحریمها را در دستور کار قرار میدهد که شرایط سختی را رقم میزند. به اعتقاد من اگر او در هر دو این راهها موفق نشود، به راه سوم فکر میکند که افزایش تنش و مسائلی از این دست خواهد بود». او در همین مورد و با اشاره به اینکه مذاکره ایران و اروپا چه ارتباطی به آمریکا دارد، ادامه میدهد: «چون آمریکا در سال 2018 از برجام خارج شد، دیگر حق فعال کردن مکانیزم ماشه را ندارد و تنها این 3 کشور هستند که میتوانند در این مورد اقدام کنند. در همان جلسه اولی که داشتند گفتند که غیر از موضوع برجام مسائلی مانند عدم دخالت در منطقه و نقش ایران در جنگ اوکراین مطرح شده است. حالا اتحادیه اروپا هم در انتظار آمدن ترامپ است. فراموش نکنید که شرایط بسیار حساس است و باتوجه به تغییراتی که در منطقه دیدیم، میتواند باعث فشارهای بیشتری روی ایران شود. اگر چه ایران هیچگاه نسبت به مقاومت دچار تردید نشده اما باید توجه داشت که به موازات مقاومت، هرچه مقاومت سختتر باشد، این احتمال هم هست که فشارها بیشتر شود. با همه اینها، بعد از استقرار ترامپ در کاخ سفید باید در انتظار دور جدید مذاکرات باشیم.» این تحلیلگر بینالمللی در مورد اینکه اختلافات اروپا و ترامپ چه تاثیری بر روابط ایران و اروپا خواهد گذاشت، تاکید میکند: «ترامپ با اتحادیه اروپا میانه خوبی ندارد و در همین زمینه هم تلاش میکند تا این اتحادیه را تضعیف کند. بههمین دلیل شاهد مواضع اروپاییها هستیم و بهنظر در این مورد اروپاییها در حال تغییر استراتژیک خواهند بود. کشورهای اروپایی برخورد یکدستی با ترامپ نخواهند داشت اما نظر ترامپ نفوذ زیادی در این اتحادیه خواهد داشت. بهخصوص حالا که راستافراطیها در حال به قدرت رسیدن در اروپا هستند.»
پشتپرده لغو سفر
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امورخارجه روز 24 دیماه در جریان نشستخبری هفتگی خود خبر داد که عباس عراقچی، وزیر خارجه هفته آینده در نشست شورای امنیت سازمانملل که در ارتباط با آخرین تحولات غرب آسیا با محوریت فلسطین برگزار میشود، شرکت خواهد کرد. او در همین مورد اضافه کرد: «این نشست به دعوت الجزایر و در سطح وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای امنیت برگزار میشود. از ایران نیز دعوت شده که در این نشست حضور داشته باشد و ما نیز در سطح وزیر در این نشست شرکت خواهیم کرد.» این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری اول بهمنماه درباره سفر وزیر امور خارجه، توضیحات جدیدی ارائه داد. او در پاسخ به سوالی درباره دلیل نرفتن عراقچی به نیویورک، گفت: «من گفته بودم وزیرخارجه به نیویورک خواهد رفت و قرار بود اجلاس در نیویورک برگزار شود و میشود ولی باتوجه به تحولات منطقه و آتشبس یک مقدار موضوع تغییر کرد و باتوجه به اقتضائات زمانی این سفر انجام نخواهد شد».
مذاکره با اروپا
بقایی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکره بین ایران و آمریکا و کشورهای اروپایی گفت: «موضع در مورد مذاکره ثابت است. ایران همواره برای رفع شبهاتی که بهنظر ما ناموجه است ولی طرفهای مقابل مطرح کردهاند، مسیر گفتوگو و مذاکره را طی کرده است. ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردهایم و همانطور که در جریان هستید طی امروز و فردا گفتوگوها بین ایران و سه کشور اروپایی برگزار میشود. در مورد گفتوگو با دولت جدید آمریکا نیز باتوجه به عملکردها و رویکردها در وقت مقتضی تصمیم میگیریم. مذاکره چیزی نیست که ما برای آن التماس کنیم و یک جاده ۲ سویه است و با به رسمیت شناختن منافع و احترام متقابل میتوان آن را به پیش برد.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد آخرین روند مذاکرات با اروپاییها بدون اشاره به اینکه دوره تازه گفتوگوها چه زمانی آغاز میشود، ادامه داد: «ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات مختلف که موردنظر هر یک از طرفین باشد، گفتوگو میکنیم. درباره مسائل منطقه ما انتقادات جدی درباره رویکرد کشورهای اروپایی داریم، نمونه خیلی روشن آن حمایت هر یکی از سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) از رژیم صهیونیستی در ۱۶ ماه گذشته است. این موارد را بسیار صریح و شفاف بیان کردیم، یا درباره مسائل مرتبط با سوریه و اوکراین. این مسائلی است که در هر گفتوگویی با طرفهای اروپایی مطرح میشود و ما نظرات خود را بیان میکنیم اما آنچیزی که مشخص است، این است که مذاکره به معنای گفتوگو درباره دادوستد امتیاز یا تصمیمگیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناختهشده آن، تنها درباره موضوع هستهای بوده، بنابراین تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد. » او درباره هدف نهایی گفتوگوهای ایران و اروپا تصریح کرد: «مذاکره درباره موضوع هستهای ایران مبنای روشنی دارد. طرفهای برجام هم مشخص هستند. همه طرفهایی که شکلگیری برجام حضور داشتند، در این روند هم باید مشارکت داشته باشند.»
ارسال نظر