| کد مطلب: ۱۱۵۴۲۳۳
لینک کوتاه کپی شد

گزارش «آرمان ملی» از آخرین تحولات غرب آسیا

آتش‌بس غزه از راه رسید

آرمان ملی- سیاوش پورعلی: اگر بخواهیم از مفاهیم آکادمیک فاصله بگیریم و به میدان باز گردیم باید بگوییم که مردم خاورمیانه بیش از هرکسی به این مفهوم رسیده‌اند که همواره صلح بهتر از جنگ است.

آتش‌بس غزه از راه رسید

با آتش‌بس لبنان و بازگشت آرامش مصنوعی به سوریه و همچنین توافق حماس برای پذیرش آتش‌بس باید بگوییم که رفته‌رفته فضای آرام به آسمان خاورمیانه باز خواهد گشت ولی توجه داشته باشید که این آتش‌بس‌ها همواره شکننده خواهند بود ولی باتوجه به تجاوز ارتش اسراییل به غزه و نابود کردن همه زیرساخت‌های این منطقه، همه به برقراری آتش‌بس هرچند محدود امیدوار هستند تا در ادامه شهروندان آواره بتوانند به ‌خانه‌هایشان بازگردند و همچنین فلسطینی‌ها بتوانند شب‌های آرامی را در پیش داشته باشند. بعد از 7 اکتبر و شروع حمله اسراییل به نوار غزه کمک‌رسانی‌های پزشکی و معیشتی با چالش‌های جدی روبه‌رو شد آن هم به‌دلیل اینکه دولت اسراییل و تندروهای این رژیم اجازه رسیدن غذا و لوازم پزشکی هم نمی‌دادند. لازم به ذکر است که به گفته مقامات فلسطینی، از آن زمان، بیش از ۴۶۰۰۰ نفر در غزه به شهادت رسیده و بیشتر مناطق محاصره شده، ویران و جمعیت آن آواره شده‌‎اند. در ادامه این گزارش نگاهی خواهیم داشت به آخرین تحولات غرب آسیا به‌خصوص کشورهای فلسطین، اراضی اشغالی، سوریه و البته لبنان که رفته‌رفته خود را برای ورود به فضای کاهش درگیری آماده می‌کند؛ آتش‌بسی که بنا بر گفته تحلیلگر ما می‌تواند شکننده باشد. در ادامه این گزارش مصاحبه خبرنگار ما با عضو ادوار کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجه را می‌خوانید.

ایران؛ خواهان آرامش

محمدحسن آصفری، تحلیلگر مسایل خاورمیانه با اشاره به آخرین تحولات غرب آسیا به ‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید:‌ «غرب آسیا همواره مورد تهاجم غربی‌ها بوده است و ادوار گذشته همواره به منابع انرژی منطقه دستبردهایی زده‌اند و از سوی دیگر مشاهده می‌کنیم که رژیم صهیونیستی پروژه نیل تا فرات را در دستور کار دارد و همچنان تلاش می‌کند با آموزش و حمایت از تروریست‌ها مناطق دیگری را به اشغال خود در بیاورد. غربی‌ها با محوریت اسراییل همچنان تلاش دارند تا امنیت کشورهای منطقه را با چالش مواجه کنند. ناامنی در منطقه همواره بهانه‌ای بوده است که نیروهای فرامنطقه‌ای در خاورمیانه حضور فیزیکی داشته باشد ولی آنچه مشاهده می‌کنیم رفته‌رفته با بازگشت صلح و پایان جنگ در منطقه کشورها نشان خواهند داد که خودشان توان حفظ امنیت را دارند.» او در همین مورد و با اشاره به روند آتش‌بس غزه ادامه می‌دهد: «عوامل و مسئولان اتفاقاتی که در غزه و لبنان از سوی اسراییل صورت گرفته باید به‌عنوان جنایات جنگی در دادگاه بین‌المللی مجازات شوند. این تنها خواسته جمهوری اسلامی و دیگر کشورهای منطقه نیست بلکه یک خواسته جهانی است. به‌همین دلیل نباید به همین آتش‌بس کوتاه مدت یا چیزی تحت این عنوان اکتفا کنیم چون نمی‌توان از اشتهای اسراییلی‌ها جلوگیری کرد. کم‌کم باید در انتظار شنیدن خبر آتش‌بس در غزه باشیم ولی توجه داشته باشید که مردم حاضر در غره و نمایندگان‌شان در قطر هرگز نمی‌خواهند اجازه حضور فیزیکی اسراییلی‌ها را در غزه بدهند، این خواسته می‌تواند باعث عقب‌نشینی ارتش اسراییل شود.» عضو ادوار مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه لبنان و سوریه چه مسیری را در پیش ‌گرفته‌‌اند اضافه می‌کند:‌ «باتوجه به پیش‌گرفغته‌براساس خبرها و تحلیل‌ها باید بگوییم که روند لبنان به سمت آرامش خواهد رفت و به‌زودی دولتی ائتلافی شروع به‌کار خواهد کرد ولی دولت لبنان باید بداند که همچنان بزرگترین تهدیدشان اسراییل خواهد بود. آنچه اجازه نداده است که اسراییل وارد خاک لبنان شود نیروهای مقاومت و به‌خصوص حزب‌ا... است و حالا بحث خلع سلاح حزب‌ا... مطرح شده است. دولت جدید لبنان باید توجه داشته باشد که خلع سلاح حزب‌‌ا... بدان معنا است که در برابر تهاجم اسراییل بی‌دفاع خواهند بود. اسراییل همواره به‌دنبال پیش‌روی در لبنان است و نباید اندیشید که حالا چنین موردی را در سر ندارد. به‌همین دلیل آتش‌بس و یا هر توافقی می‌تواند شکننده باشد. سوریه مورد اشغال قرار گرفته است چون پیشینه حاکمان کنونی این مورد را نشان می‌دهد. دولت آینده سوریه باید به دست خود مردم این کشور انتخاب و در راس‌ کار حضور داشته باشد و تنها در این صورت است که دولت این کشور مورد تایید همه کشورهای منطقه خواهد بود. خلأ دولت در کشور سوریه باعث شده که برخی از نقاط این کشور اشغال شوند و این نشان می‌دهد که تروریست‌ها توانایی مدیریت مرزها را ندارد.» او در همین مورد و با پرداختن به مواضع جمهوری اسلامی می‌گوید:‌ «خط قرمز ایران در درجه اول مرزهای خودمان است و هرگونه اقدامی را بی‌جواب نمی‌گذارند. امروز امنیت کشورهای منطقه باید توسط خود کشورها با دولت‌های ملی تامین شود چون دیگر ثابت شده است که حضور هیچ کشور فرامنطقه‌ای نمی‌تواند امینت را به‌همراه داشته باشد.»

پیش‌نویس توافق

روز گذشته خبرگزاری آسوشیتد‌پرس به‌ نقل از مقامات قطری مدعی شد که جنبش فلسطینی مقاومت اسلامی(حماس) با توافق آتش‌بس در غزه و تبادل اسرا موافقت کرده است. بنا بر این خبرها دو مقام درگیر در مذاکرات روز سه‌شنبه به این خبرگزاری آمریکایی گفتند حماس پیش‌نویس توافقنامه آتش‌بس در نوار غزه و تبادل اسرا را پذیرفته است. یک مقام قطری نیز به آسوشیتدپرس بیان کرد که مذاکرات در «نزدیک‌ترین نقطه» به امضای توافق است. آسوشیتدپرس نوشت که یک نسخه از توافق پیشنهادی را به دست آورده و یک مقام مصری و یک مقام حماس صحت آن را تایید کردند. یک مقام صهیونیستی نیز گفت: پیشرفت‌هایی حاصل شده است، اما جزئیات در حال نهایی شدن است. این طرح باید برای تصویب نهایی به کابینه اسرائیل ارائه شود.

جزئیات آتش‌بس

بنابر گزارشات تایید نشده مرحله اول توافق شامل آزادی ۲۵ اسیر اسرائیلی در نوار غزه، در ازای آزادی ۴۸ اسیر آزاد شده در توافق «شالیط» و بازگشت آنها به خانه‌های خود و همچنین ۲۰۰ اسیر محکوم به حبس ابد و هزار اسیر دیگر شامل کودکان، زنان و بیماران می‌شود. در این مورد قدوره فارس، رئیس کمیته امور اسرای فلسطینی بیان داشت: «برآوردها حاکی از آن است که بیش از سه هزار اسیر فلسطینی در مرحله اول توافق پس از اضافه شدن ۹ اسیر اسرائیلی دیگر به لیست مذکور آزاد خواهند شد.» در همین مورد، روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی نوشت: «توافقی که در حال حاضر روی میز است شامل بحث درباره آزادی ۳۳ اسیر اسرائیلی توسط حماس است. تا زمانی‌که وضعیت اسرای اسرائیلی اعم از زنده یا مرده تایید نشود، نمی‌توان تعداد اسرای فلسطینی را که در ازای آن آزاد می‌شوند، به طور دقیق مشخص کرد.» در همین راستا CNN به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت: آماده آتش‌بس هستیم. این رسانه همچنین نوشته است: ما تمام امتیازات لازم  برای دستیابی به توافق را دادیم. با حسن نیت وارد مذاکره می‌شویم تا به مرحله دوم برویم که ممکن است به عقب‌نشینی کامل از غزه منجر شود. در واکنش به توافق آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر اظهار کرد: به مراحل پایانی توافق رسیده‌ایم. ماجد الانصاری تصریح کرد: برخی جزئیات بین طرفین مذاکره درباره آتش‌بس در غزه حل نشده باقی مانده که بیشتر مربوط به اجراست. وی افزود: امیدواریم اخبار خوبی درباره توافق غزه به دست آوریم. ما بر موانع عمده اختلافات بین طرفین در مورد توافق غلبه کرده‌ایم.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار