گزارش «آرمان ملی» از افزایش ابتلا به ویروس آنفلوآنزا
مهمان ناخوانده فصل سرما
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: هرسال با آغاز فصل سرما، ویروس سرماخوردگی و آنفلوآنزا، چون نقل و نبات میان افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، تقسیم میشود.
از دوره همه گیری ویروس کرونا، اضطراب عمومی نسبت به یک سرماخوردگی ساده نیز افزایش یافت. به طوری که هنوز اثرات آن اضطراب گستردهای که با همهگیری کرونا، جهان را در بهت و نگرانی فرو برد، در برخی افراد باقی مانده است. از ابتدای آذرماه، نسبت به افزایش سرماخوردگی و آنفلوآنزا، طبق هرسال هشدارهایی داده شد، لزوم رعایت بهداشت فردی و شستن مکرر دستها و استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ، همچنان جزو مواردی است که از شیوع و ابتلا به بسیاری از ویروسها جلوگیری خواهد کرد.
از شهریور ماه هرسال، تبلیغ گستردهای برای واکسن آنفلوآنزا در حالی میشود که همچنان برخی معتقدند بهتر است که واکسن نزنیم. اما افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، ترجیح میدهند که واکسن بزنند. هرچند امسال این واکسن در ابتدای مهرماه، تقریبا نایاب شده بود. اما در چندهفته گذشته، با اشاره به شیوع مجدد آنفلوآنزا با وجود سردتر شدن هوا، برخی داروخانهها دوباره اقدام به فروش واکسن آنفلوآنزا کردند، که انگار دوباره شارژ شده است.
در هفتههای اخیر با اوج گرفتن آلودگی هوای تهران، دوباره حجم وسیعی از مردم به بیمارستانها و مراکز درمانی مراجعه کردند. آلودگی هوا در کنار ویروس آنفلوآنزا، سبب افزایش حجم بیماران تنفسی شد. البته برخی افراد در این میان نوع شدیدتری از ویروس را تجربه کردند. افرادی که دچار التهاب ریوی، بدن درد شدید و برخی نیز دچار مشکلات گوارشی شدند. آنچه در این افراد یادآور دوره همه گیری کرونا بود، دوره طولانی درمان برای این بیماری بود که گاه فرد تا سه هفته بعد از ابتلا همچنان درگیر سرفه و درد سینه است.
اخیرا چین با افزایش مبتلایان به ویروس متاپنومو انسانی یا HMPV مواجه شده است که سبب افزایش حجم مراجعه کنندگان به مراکز درمانی و نگرانیهای عمومی در مورد شیوع این بیماری شده است. همین مساله سبب شده است که در ایران هم نگرانیهایی بابت ورود این ویروس به ایران ایجاد شود. هرچند وزارت بهداشت این احتمال را رد کرده است و متخصصان نیز معتقدند، افزایش مبتلایان به ویروس آنفلوآنزا، ویروس نوع تازهای نیست.
در همین راستا، دکتر مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی، درباره افزایش ابتلا به آنفلوآنزا در ایران به «آرمانملی» گفت: این آنفلوآنزا ربطی به آن آنفلوآنزایی که در چین شایع شده است، ندارد. در چین متانومووایروس است که به ایران وارد نشده است. ولی ما در حال حاضر با یک اپیدمی آنفلوآنزای H1M1نوع A در ایران روبهرو هستیم که مردم و بهخصوص بچهها و افراد مسن و افرادی که بیماریهای قلبی ریوی دارند، همچنین افرادی که بیماریهای مضحل کننده سیستم ایمنی دارند، بیشتر درگیر میشوند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه این ویروس جدید نیست، افزود: این همان ویروسی است که وجود داشته است، متاسفانه مردم واکسن نزدند. مردم رعایت بهداشت فردی و اجتماعی را نمیکنند و مسلما این گرفتاری اتفاق میافتد، که از یک فرد به فرد یکدیگر منتقل میشود. امیدواریم که گستردهتر نشود.
مردانی با بیان اینکه ویروی آنفلوآنزا افزایش پیدا کرده است، گفت: این ویروس شدیدا زیاد شده است و وزارت بهداشت هم اعلام کرده است که به مرز هشدار رسیدهایم.
وی در راستای راهکارهایی که سبب کاهش تعداد مبتلایان خواهد شد، بیان کرد: افرادی که تا امروز واکسن نزدند، اگر واکسن در دسترسشان است، واکسن بزنند. اگر فردی علائم دارد و سرفه میکند، تب دارد، آبریزش بینی دارد و عطسه میکند، از شرکت در مجامع خودداری کند. اگر محصل است، به مدرسه نرود، اگر شاغل است، سرکار حاضر نشود. دست دادن، روبوسی را انجام ندهند و اگر مشکوک هستند، فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند. اگر هم مجبور به حضور در اجتماعات هستند، حتما از ماسک استفاده کنند.
وی در پایان اشاره کرد که این نوع آنفلوآنزا خطرناک نیست.
ویروس جدید چینی وارد ایران نشده است
هرچند به دلیل افزایش ابتلا به آنفلوآنزا در ایران، برخی افراد نگران ورود ویروس چینی به ایران شدهاند، اما وزارت بهداشت اعلام کرده است، که ویروس چینی وارد ایران نشده است.
دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت کشورمان در پاسخ نگرانیهای جامعه درباره ورود ویروس چینی به ایران، به ایسنا گفت: ویروسی که در چین مطرح است را مرتب در آزمایشگاهها بررسی کردهایم و آزمایشهای مکرری به صورت روزانه در حال انجام است.
وی تاکید کرد که این ویروس تاکنون هیچ ورودی به ایران نداشته است.
همچنین دکتر حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت نیز تاکید کرد که در مورد ویروس HMPV کیت تشخیصی داریم و به صورت روزانه در کشور رصد میشود.
وی درباره برخی نگرانیها درباره همه گیر شدن این ویروس نیز گفت که با توجه به آمادگیهای لازم امکان این موضوع کم است، اما منطقی این است که آماده باشیم تا غافلگیر نشویم و در همین راستا نیز تمام شبکههای بهداشت در آمادگی کاملاند.
به اعتقاد کرمانپور، این بیماری نیز همانند اکثر بیماریهای ویروسی از جمله سرماخوردگی، درمان قطعی ندارد و تنها راه پیشگیری از آن شستوشوی مرتب دست، ماسک زدن در مراکز شلوغ، تهویه اماکن پر ازدحام و استراحت در صورت بروز علائم است.
متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا ایجاد میکند. در حالی که این بیماری به طور معمول خفیف است، میتواند منجر به عوارض شدید مانند ذات الریه شود به ویژه در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
این ویروس جدید نیست اما در میان افزایش موارد ابتلا به ویژه در کودکان زیر ۱۴ سال در شمال چین مورد توجه قرار گرفته است.
واکنش سازمان جهانی بهداشت
سازمان جهانی بهداشت (WHO) میگوید «متاپنوموویروس انسانی» یا HMPV، ویروسی شناخته شده و نسبتا بیخطر است.
با این حال افزایش موارد ابتلا به این ویروس در هفتههای اخیر در چین، نگرانیهای فراوانی را در عرصه بینالمللی به همراه داشته است. گزارشهای منتشر شده اخیر پیرامون عفونتهای تنفسی ناشی از متاپنوموویروس (HMPV) در چین، نگرانیهایی را در عرصه بینالمللی برانگیخته است.
سازمان جهانی بهداشت (سهشنبه) در تلاش برای کاهش میزان این نگرانیها اعلام کرد این ویروس برخلاف ویروس «سارس کوو ۲» نه جدید است و نه بهطور خاص خطرناک.
سخنگوی این سازمان همچنین تأکید کرد به خاطر شیوع ویروس HMPV، وضعیت اضطراری در چین اعلام نشده است.
رسانههای چینی نیز در هفتههای اخیر از روند رو به افزایش میزان بیماریهای تنفسی در این کشور گزارش داده و گفته بودند ویروس HMPV نیز یکی از عوامل این بیماریها است.
سخنگوی این سازمان اضافه کرد که عوامل مذکور شامل آنفلوآنزای فصلی، ویروس آر.اس.وی (RSV)، ویروس HMPV و نیز ویروس کرونا (Sars- CoV- ۲) میشوند.
ارسال نظر