| کد مطلب: ۱۱۵۳۲۶۰
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» آخرین تحولات منطقه را بررسی می‌کند

خاورمیانه در پیچ‌ و خم‌های صلح

آرمان ملی- سیاوش پورعلی: جنگ در خاورمیانه همچنان باتوجه به اینکه همه به‌دنبال روزنه‌هایی برای آتش‌بس هستند ادامه دارد و حتی تل‌آویو که همواره تاکید بر جنجال دارد هم تلاش خود را برای آزادی گروگان‌هایی که در اختیار حماس است، انجام می‌دهد.

خاورمیانه در پیچ‌ و خم‌های صلح

در این مورد منابع اطلاعاتی اسرائیلی می‌گویند ۱۰۰ اسیر از جمله هفت آمریکایی همچنان در غزه هستند که طبق برآوردی صورت گرفته نیمی از آن‌ها از جمله سه آمریکایی همچنان زنده هستند. مذاکرات برای آتش‌بس در غزه که به‌نظر بسیاری در جهان و خصوصا در خاورمیانه برای پایانش لحظه شماری می‌کنند همچنان ادامه دارد. در کنار همه این موضوعات باید به حضور دوباره دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور جنجالی آمریکا در کاخ سفید اشاره کنیم. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا تهدید کرده اگر اسرای اسرائیلی و آمریکایی تا ۲۰ ژانویه (اول بهمن) که زمان تحلیف اوست، آزاد نشوند، در منطقه جهنم بپا خواهد کرد. بسیاری همچنان این ادعای ترامپ را غیر اجرایی می‌دانند چون باتوجه به روند تحلیلی جنگ و باز شدن صفحه‌هایی تازه‌ای در خاورمیانه، منطقه بیشتر به سمت صلح خواهد رفت تا افزایش جنگ. توجه داشته باشید که از روز جمعه، مذاکراتی بین نیروهای اسرائیلی و نمایندگان حماس در دوحه قطر در حال جریان است اختلافات اما همچنان باقی است. با در نظرگرفتن شرایط وخیم مردم در اراضی اشغالی و ادامه بمب‌باران و حمله به نوار غزه، شرایط داخلی اسرائیل هم همچنان با فرازونشیب ادامه دارد و بیماری بنیامین نتانیاهو هم یکی دیگر از این چالش‌ها محسوب می‌شود. در این مورد با یکی از تحلیل‌گران خاورمیانه گفت‌وگو کرده‌ایم. هانی‌زاده معتقد است قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید آتش‌بس در غزه شکل خواهد گرفت ولی اسراییل گویا نمی‌خواهد جنجال‌ها در خاورمیانه به پایان برسد. در این مورد بیشتر می‌خوانید.

نتانیاهو و جنگ در سوریه

حسن هانی‌زاه، تحلیل‌گر مسائل خاورمیانه در پاسخ به اینکه باتوجه به روی کارآمدن دولت جمهوری‌خواه وضعیت منطقه را چگونه برآورد می‌کند، به ‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «پیش از این تیم دونالد ترامپ هشدار داده بود که تا 20 ژانویه که او وارد واشنگتن‌دی‌سی خواهد شد موضوع جنگ غزه و حاشیه‌های جنوب لبنان باید به نتیجه برسد. اکنون باتوجه به شرایط منطقه به‌خصوص سوریه و آتش‌بسی که بین حزب‌ا... و اسراییل در جنوب لبنان ایجاد شده، به‌نظر می‌آید تلاش‌هایی از سوی اسراییل برای پایان دادن به درگیری‌های غزه در جریان است. در این مورد گزارش‌ها حاکی از آن است که مذاکرتی طی روزهای گذشته بین نمایندگان حماس و نمایندگان رژیم اسراییل در دوحه قطر انجام گرفته است. یکی از موارد مورد اختلاف این است که اسراییل خواهان آزادسازی همه گروگان‌ها قبل از آتش‌بس است. حماس اما به‌دنبال آن است که بعد از ایجاد آتش‌بس گروهان‌ها را آزاد کنند و در برابر خواهان آزادی برخی از زندانیان فلسطینی است. » او در همین مورد و با اشاره به ادامه روند مذاکرات آتش‌بس ادامه می‌دهد: «چانه‌زنی‌ها و گفت‌وگوها در دوحه قطر همچنان ادامه دارد و به‌نظر می‌رسد ظرف 2 هفته آینده آتش‌بسی در غزه ایجاد شود. هرچند اکنون بیشتر توان و توجه اسراییل به سمت سوریه است. در طول هفته‌های گذشته و سرنگونی بشار اسد، رژیم اسراییل هفتصد کیلومتر مربع از اراضی اطراف جولان اشغالی را در تصرف خود در آورده است و همچنین به سمت درعا حرکت می‌کند. این نشان می‌‌دهد اسراییل به‌دنبال اشغال نقاط استراتژیک سوریه است تا بتواند حاشیه امنی برای خود ایجاد کند. با این شرایط اسراییل به‌دنبال پایان دادن به جنگ غزه است.» هانی‌زاده در این مورد که نتانیاهو چه در سر دارد، اضافه می‌کند: «اکنون وضعیت جسمی نتانیاهو مناسب نیست و به‌دنبال آن است تا قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید موضوع غزه را به اتمام برساند تا بتواند از تعقیب دادگاه لاهه با حمایت ترامپ نجات پیدا کند. نتانیاهو حالا در تلاش است تا بتواند نیروهای خود را از غزه خارج و با هیات حاکمه جدید سوریه بر سر برخی مسایل مرزی گفت‌وگوها را آغاز کند. اسراییل هم به حزب‌ا... اعلام کرده که از جنوب لبنان خارج نخواهد شد مگر حزب‌ا... خلع سلاح شود.» این تحلیل‌گر در پاسخ به اینکه نقش ایران در کش‌مکش‌ها چیست، می‌گوید:‌ «جمهوری اسلامی به‌دنبال برقراری آرامش در خاورمیانه و تشکیل یک دولت مردمی در سوریه است و اینکه گروه‌های مسلاح در سوریه از تجاوز به اقلیت‌ها دست بردارند و رفتارهای تهاجمی نداشته باشند. حزب‌ا... هم در حال بازسازی نیروهای خودش است و همچنین باید به وضعیت انصارا... یمن هم اشاره کنیم که به حلقه مهمی از محور مقاومت تبدیل شده است و در حال تقابل با اسراییل است. ایران به‌دنبال آن است که محور مقاومت بتواند نیروی خود را حفظ کند.»

جزئیات مذاکرات آتش‌بس

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای که یکشنبه در خروجی این وزارتخانه منتشر شد، اعلام کرد که طرفین درباره آخرین تحولات مربوط به تلاش‌های جاری برای دستیابی به آتش‌بس در غزه که ضامن آزادی گروگان‌ها (اسرای صهیونیستی و آمریکایی)، افزایش کمک‌های بشردوستانه به غزه و پایان دادن به جنگ باشد، گفت‌وگو کردند. طبق این بیانیه بلینکن و عبدالعاطی درباره سوریه نیز گفت‌وگو کردند و وزیرخارجه آمریکا بر حمایت ایالات‌متحده از انتقال سیاسی فراگیر و صلح‌آمیز به رهبری سوری‌ها با یک دولت مسئولیت‌پذیر و دارای نمایندگی مردمی رایزنی کردند. بیانیه وزارت خارجه آمریکا اظهارکرد که بلینکن همچنین بر تداوم نقش مصر در تضمین صلح در منطقه قدردانی و بر اهمیت مشارکت راهبردی آمریکا و مصر تاکید کرد. این تماس تلفنی در حالی انجام شد که پلیس رژیم صهیونیستی روز شنبه به تظاهرات شهرک‌نشینان اسرائیلی در قدس که خواستار امضای توافق مبادله اسرا با حماس در غزه شدند، حمله‌ کرد با سرکوب معترضان، شماری از آن‌ها را بازداشت کرد. این تظاهرات پس از آن روی داد که جنبش فلسطینی مقاومت اسلامی (حماس) روز جمعه در بیانیه‌ای از سرگیری مذاکرات غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی در دوحه پایتخت قطر خبر داد. حماس در این مورد ادامه داد که با توجه به نسل‌کشی و پاک‌سازی قومی توسط رژیم اسرائیل، مهم‌ترین اولویت‌های این جنبش، متوقف کردن تجاوز و حفاظت از مردم خود است.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار