جواد هروی در گفتوگو با «آرمان ملی» مطرح کرد:
تغییر در دیپلماسی با نگاه مذاکره محور
آرمان ملی- احسان اسقایی: دولت چهاردهم با کوه توقعات معقول از سوی مردم و رای دهندگان به مسعود پزشکیان روبهروست، اما سرعت دولت در رسیدگی به وعدههایش چندان چشمگیر نیست.
به نظر میرسد دولت کنونی میخواهد به وعدههای خود که خواست کلیت جامعه است عمل کند اما از توان لازم برای پاسخ به این وعدهها برخوردار نیست، بهطوریکه اقدامات مثبت دولت کنونی نیز با اما و اگرهایی از سوی مردم نگریسته میشود. اخیراً دولت توانسته فیلتر برخی از شبکههای اجتماعی را بردارد و وعدههایی هم در ارتباط با برداشته شدن فیلتر سایر شبکههای اجتماعی داده است اما این شیرینی با تلخی افزایش قیمت ارز روبهرو شد، بهطوریکه جامعه نسبت به اقدام دولت در حوزه رفع فیلترینگ به دیده تردید مینگرد و آن را بهنوعی پرداخت حق سکوت از سوی دولت به بخشی از جامعه بهمنظور افزایش قیمت دلار برای به دست آوردن درآمدی برای دولت بههمنظور جبران کسری بودجه میداند. از سوی دیگر شاید مردم از دولت توقعاتی در ارتباط با فضای مجازی داشته باشند اما توقع اصلی مردم رفع تحریمهاست که عملاً در این مدت اقدامی این زمینه صورت نگرفته حتی مذاکرهکنندگان، گفتوگوهای خود با اروپاییها را تنها رایزنی میدانند نه گفتوگو! به نظر اگر دولت مسعود پزشکیان میخواهد به مسیر دولتهای قبلی از دیدگاه مردم نرود، باید زودتر مسیر مذاکرات را برای رسیدن به نتیجه آغاز کند. «آرمان ملی» برای بررسی عملکرد دولت در حوزه رفع فیلترینگ و بازتاب آن در جامعه با جواد هروی فعال سیاسی اصلاحطلب و سخنگوی حزب اعتدال و توسعه به گفتوگو پرداخته است. هروی معتقد است مردم از دولت پزشکیان توقعاتی در ارتباط با مذاکرات رفع تحریم دارند تا مسأله رفع فیلترینگ!
*خبر خوب اینکه رئیسجمهور بالاخره توانست بعد از چندماه گامهایی درزمینه وعده خود در رفع فیلترینگ بردارد. به نظر شما این اقدام از سوی دولت با واکنش مثبت از سوی هواداران و رأیدهندگان به مسعود پزشکیان روبهرو شده است؟
این اقدام برای جوانان خصوصا جوانانی که احساس میکنند در یک نظام دموکراتیک در حال زندگی هستند، در واقع توجه دولت به امری بدیهی است که برخی از گروههای افراطی و تندرو به حق مدنی آنها پاسخ مثبت ندادهاند. احساس من بر اساس آنچه میان مردم و جوانان میبینم این است که حقوقی که از آن آنهاست توسط برخی از جریانهای تندرو به اسارت گرفتهشده بود. اینکه فضای مجازی دچار فیلترینگ میشود و در مقابل باندهای مافیایی برای فروش فیلترشکنها وارد بازار میشوند، نارضایتی ایجاد کرد که به روشنی قابل مشاهده بود. لذا شهروندان آنچه را که دولت چهاردهم مترصد رفع آن بود و تا اینجا بهصورت قطرهچکانی این رفع ایجاد شده مبارک میدانند. البته رفع فیلتر بهصورت کامل انجامنشده و عدم رفع فیلترینگ بهصورت کامل مردم را ناخرسند میکند.
*اتفاقی مثبت بهصورت نیمبند با پیگیری رئیسجمهور در حوزه رفع فیلترینگ اتفاق افتاده است اما توقع مردم چه؟ آیا توقع مردم تنها رفع فیلترینگ است؟ آنهم در شرایطی که کشورهای اطراف ایران در حال اوجگیری در مباحث اقتصادی هستند.
حضور 50 درصدی مردم در پای صندوقهای رأی در انتخابات ریاست جمهوری نشان داد که جامعه ایران دیگر در انتظار وعدهها و گفتوگو درمانی نیست بلکه خواستار تغییرات و دگرگونیهایی شده و برای رسیدن به این دگرگونیها پای صندوقهای رأی آمد. البته باید این مورد را در نظر گرفت که دکتر پزشکیان نماینده حاکمیت نیست بلکه نماینده جامعهای است که از او خواستههای بدیهی دارند. خواستههای مثل بحث حرمت به زنان و کاهش سختگیریهای اجتماعی که بر اساس خواست مردم به تعویق افتاده است. البته این مورد هیچگاه به چالشی علمی و پژوهشی تبدیل نشده است. اینکه مجلس و قانونگذاران بخواهند بر مردم در تصویب این قانون منت بگذارند، اشتباه است. لذا نه مجلس و نه دولت نتوانستهاند به وعدههایی که به مردم دادهاند جامه عمل بپوشانند. لذا آنچه مردم از دولت انتظار دارند، انتظاری آرمانی نیست بلکه انتظاری بحق و مدنی است. زمانی که کشورهای غربی و جنوب خلیجفارس در حال پیشرفتهای شگفتانگیز هستند حتی دولت طالبان در بحث معیشت و کاهش تورم خوب عمل کرده، ما هنوز وارد مسیر توسعه نشدهایم و قبل از اینکه دیر شود باید وارد این مسیر بشویم. لذا مردم این سؤال را دارند که آیا قرار است تن به تغییر دهیم یا اینکه قرار است با نگاهی منفی به پیشرفتهای اطرافمان بنگریم؟
*آیا سرعت دولت به حدی هست که توقعات مردم را برآورده کند؟
مردم ایران مردم هوشیاری هستند و توقعات بالایی هم ندارند و آنچه را این روزها مطرح میکنند، حقوق شهروندی و حقوق قانونی آنهاست. در جلسه دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه بیانیهای صادر شده و تأکید کردیم که باید به خواستههای مردم به شکل تمامعیار و نه نیمبند تمکین شود و جامعه اگر قرار است رضایت مردمی وجود داشته باشد و مردم از اقدامات دولت راضی باشند چارهای نیست جز اینکه دولت در هر اقدامی پشتوانه مردمی خود را در نظر بگیرد. جامعه گامهای فراتر از این اقدامات را از دولت انتظار دارد. از دکتر پزشکیان و تیم ایشان انتظار داریم در راستای خواست مردم گام بردارند.
*خواست مردم رفع فیلترینگ بود یا تحول در زمینه رفع تحریمها؟
واقعیت آن است که همانطور که گفته شد مردم حقوق خود را در حوزه فیلترینگ مورد پیگیری قرار میدادند، اما در بحث دیپلماسی توقعات جدی از دولت کنونی دارند. عملکرد دولت جز در حوزه ارتباط با مصر در حوزه سیاست خارجه چندان قابل ذکر نیست و عملاً توفیقی حاصل نشده است و بهرغم انتظاراتی که از آقای عراقچی و دستگاه دیپلماسی داشتیم، هنوز توفیقی در این حوزه به دست نیامده است. با تمام شدن دوران بایدن و آغاز دولت ترامپ قطعا وضعیت سختتری برای دستگاه دیپلماسی ما ایجاد خواهد شد.
*مردم اگر تحرکات مثبت دولت در حوزه رفع تحریمها را بپذیرند حتی ممکن است بالا رفتن قیمت ارز را هم بپذیرند، اکنون قرار است ترامپ در آمریکا در قدرت قرار بگیرد. آیا با این دستفرمان دولت میتوان توقع مذاکرات جدی از دولت در ارتباط رفع تحریمها داشت؟
اصل اساسی این است که مذاکره از جنگ و کشمکش و درگیری و کشتار و ویرانی بهتر است. باید در ابتدا راههایی را در نظر گرفت که بر اساس آن بتوان صلح و امنیت ایجاد کرد. اگر چنین چیزی میسر نشد آنگاه باید به سراغ ستیز و جنگ رفت. سیستم دیپلماسی ما تاکنون نشان نداده که نگاهی مذاکرهمحور دارد وگرنه آمریکا امروز قدرتی نیست که برای مذاکره کردن با آن لازم باشد دست به مقدمهچینی طولانی بزنیم. باید باب مذاکره از هر مسیری از اردوگاه غرب تا شرق باز شود. این قدرت ما را میرساند که بدانیم که بر میز مذاکره خود را رها کردهایم یا اینکه خود را مسلط بر میز مذاکره میدانیم. دستگاه دیپلماسی ما در برخی موارد مانند عضویت و اجرای FATF هنوز موضع خود را مشخص نکرده است چراکه FATF بستری است که تجارت جهانی به آن وابسته است و میتواند مستقیماً بر نرخ دلار اثر بگذار و بر مسائل اقتصادی ما تأثیر میگذارد، اما این دستگاه موضع خود را دراینارتباط معلوم نمیکند لذا حرکتهایی مانند واسطهگری برای مذاکره بدگمانیهایی را میان آگاهان سیاسی و منتقدان ایجاد کرده است که ظاهرا دستگاه دیپلماسی ما قصد آرام کردم فضای بیرونی و بهبود فضای درونی را ندارد. تا زمانی که این شائبهها وجود دارد طبیعتاً نتایج خوبی حاصل نخواهد شد.
جامعه ایران دیگر در انتظار وعدهها و گفتوگو درمانی نیست بلکه خواستار تغییرات و دگرگونیهایی شده و برای رسیدن به این دگرگونیها پای صندوقهای رأی آمد
*آقای همتی وزیر اقتصاد تصمیم بزرگی گرفت و گامی بهسوی یکسانسازی نرخ ارز برداشت. گامی که در شرایط تحریمی جسارتی بزرگ است، اما واقعیت آن است که مرحوم رئیسی هم این کار را کرد و عملاً این اقدام در آن زمان خروجی نداشت و اکنون هم که دیدیم دلار به 80 هزار تومان رسید. آیا روش دیگری برای اداره اقتصاد نیست؟
اصلاحطلبان و حزب اعتدال و توسعه بهعنوان حامیان دکتر مسعود پزشکیان در طول 4 ماه گذشته خود را در کنار رئیسجمهور و همراه ایشان میدانست، اما تا زمانی که مسیر به سمت خواست مردم باشد و فضای باز سیاسی و اقتصادی فراهم شود در کنار رئیسجمهور خواهیم ماند. ما انتظار حرکتهای جدی و تغییر درحرکتهای دولت داریم. بستر موجود اگر تا اکنون جوابگو بود، نتایج آن حاصلشده بود. واقعیت آن است که روند موجود در بحث توسعه اقتصادی بیپاسخمانده است. تیم اقتصادی دولت باید به این مهم توجه داشته باشد که شیوه ناکارآمدی که تاکنون نتوانسته به نتیجه برسد، بعد از این هم پاسخگو نخواهد بود. خواست مردم تغییر رویه اقتصادی و سیاسی است رویه اقتصادی باید در جهت حرکتهای جدی در دفع آفت و جسارت داشتن در مقابل مافیاهای اقتصادی است و در بحث مسائل سیاسی خواستار ایجاد روشهای جدید هم در بستر خاورمیانه و فضای بینالمللی هستیم. مردم ما همیشه پای حاکمیت ایستادهاند و امروز هم میایستند، اما حداقل توقع دارند جوابی در حد توسعه کشورهای حوزه جنوبی خلیجفارس دریافت کنند.
* در شرایطی که بحرانهای لایهبهلایه در اقتصاد ایران به چشم میآید، امیدی برای بهبود شرایط اقتصادی وجود دارد؟
گفتاردرمانی دیگر جواب نمیدهد. حرکتهای تکراری دیگر پاسخگو نیست. جامعه از دولت چهاردهم انتظار تغییر مسیر و ریل دارد، یعنی تغییر مسیری که هم توسعه سیاسی برای مردم به ارمغان بیاورد و هم توسعه اقتصادی و فرهنگی، اما آنچه در طول ماههای گذشته صورت گرفته ستیز پزشکیان با گروههای قدرتمند اقتصادی و سیاسی بوده است. انتظار ما از دولت چهاردهم تغییر ریل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در جامعه است. در غیر این صورت دولت پزشکیان هم بهعنوان یک دولت ناکام در ردیف دولتهای گذشته خواهد افتاد در این معنا که دولت چهاردهم باید شجاعت تغییر ریل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را پیدا کند و این موارد در وعدههای آقای پزشکیان وجود داشت و اگر این مورد هم صورت نگیرد احتمال دارد که دیگر مردم به هیچ شخص دیگری اعتماد نکنند. لذا آقای پزشکیان باید دقت کنید که این شرایط را ایجاد نکند. هرچند اقدامات این چهار ماه دولت اقدامی پیشدرآمد برای رسیدن به وعدههاست لذا این موارد را بهحساب عملکرد نمیگذاریم و اصل را بر این مورد قرار میدهیم که دولت تازه سوار بر کار شده و کمربند را بسته است. در سال آینده مردم توقعات فراتری خواهند داشت. واقعیت آن است که برخی سخنان مطرح شده درباره سیاستهای اقتصادی سخنانی مبتنی بر اصول نبود. این سخنان تاکنون بارها گفته شده و بهعنوان روشهای آزموده شده، جواب نداده و جامعه را ناکام گذاشته است. لذا پاکدستی پزشکیان و صداقت کلام وی همچنان مردم را در انتظار یک دگردیسی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی قرار داده است و همگان میدانند که با آمدن دولت جدید در آمریکا فضای کنونی تغییر خواهد کرد و باید دید دولت چهاردهم خودش را آماده کرده که از یکطرف در جدال با تندروهای داخلی باشد و از طرف دیگر با مواضع تند ترامپ مقابله کند. لذا دولت چهاردهم در مرز چالش قرار گرفته و باید بتواند موفق از این مشکلات خارج شود.
ارسال نظر