| کد مطلب: ۱۱۵۱۶۳۰
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» مزایای حضور ایران به عنوان ناظر در اتحادیه اوراسیا را بررسی می‌کند

فرصت طلایی تجارت بدون تعرفه گمرکی

آرمان ملی– صدیقه بهزادپور: در سفر اخیر دو معاون نخست‌وزیر روسیه به تهران، موضوع پیوستن ایران به‌عنوان ناظر به اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دستور کار قرار گرفت.

فرصت طلایی تجارت بدون تعرفه گمرکی

الکسی اورچوک، یکی از این معاونان، اعلام کرد که ایران با عضویت ناظر در این اتحادیه، به بازار بزرگ ۱۹۰ میلیون نفری کشورهای عضو دسترسی پیدا خواهد کرد. این اقدام می‌تواند به عنوان یک گام مهم در راستای توسعه مبادلات تجاری بین ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه تلقی شود. به گفته اورچوک، «سازوکار عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گونه‌ای تدوین شده است که تعهداتی را به کشور ناظر تحمیل نمی‌کند اما در عین حال، به کشور ناظر اجازه می‌دهد در چارچوب‌های کاری این اتحادیه مشارکت و اطلاعاتی درباره فعالیت‌ها در اختیار داشته باشد.» کارشناسان معتقدند، حضور ایران در بازار کشورهای اوراسیا می‌تواند به عنوان یک فرصت مهم برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی کشور تلقی شود. با توجه به تنوع منابع و ظرفیت‌های ایران، در بخش‌های مختلفی از جمله انرژی، کشاورزی، صنایع غذایی، داروسازی و فناوری و... در کشورهای عضو این اتحادیه، به خوبی حضور پیدا کند و از مزایای عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا بهره‌برداری کند.

مزایای عضویت

به گزارش «آرمان ملی»، متین اشتری کارشناس اقتصادی در این باره گفت: با عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ایران به بازار ۱۹۰ میلیون نفری کشورهای عضو این اتحادیه دسترسی پیدا می‌کند. این امر می‌تواند فرصت‌های جدیدی برای صادرات کالاها و خدمات ایرانی فراهم کند و به افزایش درآمدهای ارزی کشور کمک نماید. علاوه بر این عضویت ناظر به ایران این امکان را می‌دهد که در مذاکرات و توافقات تجاری با کشورهای عضو شرکت کند و روابط تجاری خود را گسترش دهد. این موضوع می‌تواند به افزایش حجم مبادلات تجاری و بهبود تراز تجاری ایران منجر شود. هرچند که عضویت ناظر تعهداتی را به کشور ناظر تحمیل نمی‌کند، اما ایران می‌تواند در چارچوب‌های کاری این اتحادیه مشارکت داشته باشد و از اطلاعات و تجربیات کشورهای عضو بهره‌برداری کند، در نتیجه این موضوع می‌تواند به بهبود سیاست‌های اقتصادی و تجاری ایران کمک کند و به این ترتیب با پیوستن به این اتحادیه، ایران می‌تواند همکاری‌های اقتصادی خود را با کشورهای همسایه و دیگر اعضای اتحادیه تقویت کند، این همکاری‌ها می‌تواند شامل پروژه‌های مشترک، سرمایه‌گذاری‌های دوجانبه و تبادل فناوری باشد. او افزود: عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران این امکان را می‌دهد که بازارهای صادراتی خود را متنوع کند و از وابستگی به بازارهای سنتی بکاهد، ریسک اقتصادی را کمتر و پایداری اقتصادی کشور را بیشتر کند. همچنین عضویت ناظر در این اتحادیه به تقویت موقعیت ژئوپولیتیکی ایران در منطقه کمک می‌کند که در نهایت موجب افزایش نفوذ ایران در سیاست‌های اقتصادی و تجاری منطقه‌ای منجر شود.

غلبه بر تحریم‌ها

اشتری این فرصت را در شرایط کنونی مطلوب ارزیابی و بیان کرد: عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی طلایی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی کشور به شمار می‌رود، این اقدام به افزایش حجم مبادلات تجاری، تنوع در بازارهای صادراتی و تقویت موقعیت اقتصادی ایران در منطقه منجر می‌شود و این فرآیند با توجه به شرایط کنونی اقتصادی و نیاز به توسعه روابط بین‌المللی، این فرصت می‌تواند به عنوان یک گام مثبت در راستای بهبود وضعیت اقتصادی کشور تلقی شود. از سوی دیگر با حضور ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، امکان برقراری روابط تجاری با کشورهای عضو این اتحادیه با تعرفه صفر فراهم می‌شود. این اقدام به ایران این فرصت را می‌دهد که در بازاری با گستردگی حدود 190 میلیون نفر حضور داشته باشد. با برقراری روابط تجاری با کشورهای عضو اتحادیه، تجار ایرانی می‌توانند کالاهای خود را بدون پرداخت تعرفه‌های گمرکی به این کشورها صادر کنند، این موضوع به ویژه در شرایط کنونی به کاهش هزینه‌های صادرات و افزایش رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی در بازارهای هدف منتهی می‌شود که نتایج خوبی را برای رشد و توسعه کشور فراهم می‌کند. از طرفی دسترسی به بازارهای جدید کشورهای عضو با ظرفیتی حدود 190 میلیون نفر، بازرگانان کشور این امکان را می‌یابند که به بازارهای جدید و متنوع دسترسی پیدا کنند و از فرصت‌های تجاری جدید بهره‌برداری کنند. در نتیجه این امر پیش‌بینی می‌شود صادرات غیرنفتی کشور افزایش پیدا کند و این موضوع تجار را تشویق می‌کند تا محصولات خود را به کشورهای جدید صادر کنند و در نهایت این امر می‌تواند به کاهش وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی کمک نماید. این کارشناس اضافه کرد: با عضویت ناظر در این اتحادیه، ایران می‌تواند همکاری‌های اقتصادی خود را با کشورهای همسایه و دیگر اعضای اتحادیه تقویت کند. این همکاری‌ها می‌تواند شامل پروژه‌های مشترک، سرمایه‌گذاری‌های دوجانبه و تبادل فناوری باشد که در صورت فراهم آمدن مطلوب زیرساخت‌ها این امر به تقویت موقعیت تجاری ایران در منطقه کمک خواهد کرد و به تجار ایرانی این امکان را بدهد که در مذاکرات تجاری و اقتصادی با کشورهای دیگر نقش بیشتری ایفا کنند. در حقیقت حضور ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی بی‌نظیر برای تجار و بازرگانان ایرانی به شمار می‌رود که می‌توان از آن به عنوان یک گام مثبت در راستای بهبود وضعیت اقتصادی کشور و افزایش همکاری‌های بین‌المللی تلقی شود.

بهبود زیرساخت‌ها

او همچنین توضیح داد: با توجه به حضور ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و فرصت‌های تجاری بالقوه‌ای که این موقعیت ایجاد می‌کند، بدیهی است که ایران باید به بازسازی و بهبود زیرساخت‌های خود توجه ویژه‌ای داشته باشد. برای بهره‌برداری بهینه از این فرصت، به ویژه در زمینه حمل و نقل و لجستیک، بهبود جاده‌ها و شبکه‌های حمل و نقل، توسعه حمل و نقل ریلی، تقویت بنادر و زیرساخت‌های دریایی، توسعه فناوری‌های لجستیکی و... از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا بدیهی است برای بهره‌برداری از فرصت‌های تجاری ایجاد شده به واسطه عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ایران باید به بهبود و بازسازی زیرساخت‌های خود توجه کند. این اقدامات نه تنها به افزایش کارایی و کاهش هزینه‌های حمل و نقل کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به تقویت موقعیت اقتصادی ایران در منطقه و افزایش حجم مبادلات تجاری منجر شود. با توجه به اهمیت زیرساخت‌ها در توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری در این حوزه به عنوان یک اولویت اساسی باید در دستور کار قرار گیرد.

متین اشتری: عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران این امکان را می‌دهد که بازارهای صادراتی خود را متنوع کند و از وابستگی به بازارهای سنتی بکاهد، ریسک اقتصادی را کمتر و پایداری اقتصادی کشور را بیشتر کند

تحول بزرگ

اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) شامل پنج کشور اصلی (روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان) است. این اتحادیه به منظور تسهیل تجارت، همکاری اقتصادی و توسعه بازارهای مشترک بین کشورهای عضو تأسیس شده است. امکان حضور ایران به عنوان ناظر دراین اتحادیه به زودی امکان توسعه همکاری‌ها و کسب درآمدهای ارزی خوبی برای کشور را موجب می‌شود. صنایع نفت و گاز، محصولات کشاورزی، صنایع غذایی، صنعت داروسازی، کالای آب و برق، صنایع خودروسازی، فناوری و خدمات فنی، تجارت الکترونیک و فناوری اطلاعات از جمله حوزه‌هایی است که ایران می‌تواند در راستای تقویت حضور خود در این اتحادیه به آن به طور جدی‌تر بپردازد. میرهادی سیدی، مسئول مذاکرات ایران و اوراسیا گزارش کرده، بیش از نیمی از صادرات جهانی برمبنای تجارت آزاد صورت می‌گیرد و بنابر موافقتنامه تجارت آزاد، تعرفه گمرکی از کالاها اخذ نمی‌شود که در تسهیل تجارت جهانی ویژگی مهمی است. سیدی همچنین گفت: این روند طی سه دهه گذشته صورت گرفته و قبل از آن شاهد این رویه نبودیم، اما‌ درصد کمی از کالاهای ما به کشوری صادر می‌شود که قبلا با آنها موافقتنامه داشتیم و این شکاف 5‌درصدی نشان می‌دهد از طریق ابزار موافقتنامه تجارت آزاد باید زمینه را برای تسهیل صادرات فراهم می‌کردیم. او افزود: بر این اساس موافقتنامه‌ای که در مجلس تصویب شد، باید بخشی از این تسهیل‌گری را برای صادرات اجرایی کند. مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت افزود: اجرای موافقتنامه پیش روی ماست ولی چون تصویب مجلس را دارد، باید تایید شورای نگهبان را نیز داشته باشیم. پس از آن طی دو ماه موافقتنامه باید اجرایی شود و به احتمال زیاد از اوایل سال آینده این موافقتنامه اجرایی خواهد شد. وی افزود: اینکه ظرفیت این موافقتنامه چه موقعی به کمال می‌رسد، به زمان نیاز دارد. هرچند تعرفه گمرکی نقش مهمی داشته و وقتی از مبادلات کنار گذاشته می‌شود، تسهیل‌گری می‌کند اما سایر تسهیلات و زمینه‌ها برای تجارت از جمله حمل‌ونقل، لجستیک، تبادلات مالی و… باید متناسب با این وضعیت گسترش پیدا کند. سیدی گفت: تعیین زمان برای اینکه کمال استفاده از این موافقتنامه را ببریم، دشوار است چون تجارت به‌تدریج افزایش می‌یابد و ظرفیت‌های جدید به مرور شکل می‌گیرد.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : صدیقه بهزادپور

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار